szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?

Érdekesnek ígérkezik a pécsi önkormányzati választás, ahol mind a jobb-, mind a baloldali jelöltek osztódással szaporodnak. A várost 2009-ig irányító baloldal számára a Fidesz és civil szövetségese szakítása kínálna esélyt, ám a magát a helyben legerősebb baloldali pártnak tekintő Demokratikus Koalíció kihátrált az együttműködésből.

Míg a 2009-es időközi polgármester választáson összesen két jelölt közül választhattak a pécsiek és 2010-ben is meg kellett elégedniük néggyel, idén ősszel legalább hat aspiráns közül szemezgethetik ki maguknak a legszimpatikusabbat. A jobboldalon a Fidesz szakított az elmúlt ciklusban már leginkább szatelitszervezetnek tűnő Összefogás Pécsérttel (ÖPE), ám az ennek nyomán valamelyest növekvő baloldali esélyeket csökkenti, hogy július végén a Demokratikus Koalíció pécsi szervezete bejelentette, nem kíván közösködni a többi baloldali erővel.

Az április eredmények alapján nem tűnik előre lefutottnak az októberi önkormányzati választás Pécsett, hiszen a két pécsi választókerületben kevesebb, mint öt százalék volt a végső különbség a Fidesz és a néhai baloldali összefogás jelöltjei között – más kérdés, hogy az egészen 2009-ig masszívan balra húzó Pécs elhozása a minimálprogram lett volna a reménybeli kormányváltók részéről.

Forrásaink szerint annak idején kérdés sem volt, hogy a két pécsi kerületet az MSZP kapja, hiszen a Mesterházy-éra két befolyásos tagja is itteni: az egyesben Tóth Bertalan volt pécsi alpolgármester, országos elnökségi tag próbálkozott, míg a Komlót is magában foglaló kettesben Szakács László volt komlói alpolgármester, Mesterházy Attila kabinetfőnöke. Másfél hónappal később az EP választáson aztán a Demokratikus Koalíció megelőzte Pécsett az MSZP-t, Tóth Bertalan pedig az elsők között mondott le az MSZP országos elnökségének tagjai közül.

A Fidesz szabadul a civilektől, a baloldal magához öleli őket

A május végén 45 százalékot elért Fidesz hátradőlve figyelhette a három tíz százalék körüli baloldali párt huzakodását, és míg a baloldal a tisztújításokkal volt elfoglalva, a kormánypárt már június végén bejelentette a képviselőjelöltek listáját, amelyről viszont hiányoztak az Összefogás Pécsért képviselői. Az inkább jobboldalra húzó civil szervezet 2002-ben tűnt fel Pécsett, akkori polgármesterjelöltjük, Dévényi Sándor építész 2,5 százaléknyi szavazatot szerzett. Az ÖPE 2006-ban már a Fidesz jelöltjét, Páva Zsoltot támogatta, jelöltjei egy része pedig a Fidesszel közösen indult. Páva Zsolt 2009-es polgármesterré választása után a Fidesznek az ÖPE-vel és szakadár szocialistákkal sikerült biztosítani a közgyűlési többséget, és az ÖPE jutalma nem is maradt el: a szervezet elnöke, Kővári János a Fidesz jelöltjeként jutott egyéni országgyűlési mandátumhoz, és az ÖPE a leszűkített testületbe is három képviselőt delegálhatott a Fidesz jóvoltából.

Páva: vágná tovább
©

A Fidesz azonban most szabadulni igyekszik a civilektől, legalábbis erre utal, hogy sem az egyéni jelöltek között, sem a listán nem kapott helyet az ÖPE. Mindennek Hoppál Péter városi pártelnök szerint hivatalosan az az oka, hogy a külön indulással mind a két szervezet jobb eredményt érhet el, és az ÖPE részéről az első nyilatkozatok szintén arról szóltak, hogy fennmarad a kormánypárttal ápolt jó viszony. Néhány nappal később azonban az ÖPE képviselői az ellenzékhez csatlakozva fúrták meg a kampányra időzített városi hajléktalanrendeletet, amely kitiltotta volna a belvárosból a hajléktalanokat. A Fidesz ezután egy félmillióba kerülő telefonos felméréssel védte igazát – a megkérdezettek 80 százaléka egyetértett a hajléktalanok kitiltásával –, amire Kővári János, az ÖPE elnöke, a Fidesz volt országgyűlési képviselője élesen reagált: szerinte a hajléktalankérdés valódi megoldásán kellene dolgozni a kormánypártnak, nem pedig embereket lejáratni 500 ezer forintért.

Forrásaink szerint a két szervezet viszonya már korábban sem volt teljesen harmonikus, de az ÖPE-t meglepte a Fidesz lépése. A szervezet mindenesetre felvette a kesztyűt, 2002 óta először újra önálló polgármesterjelöltet indít Kővári János személyében, képviselőjelöltjei közé pedig sikerült leigazolnia néhány köztiszteletnek örvendő civilt, például a tubesi lokátorcsatában kulcsszerepet játszó Vicze Csillát. A 2006-ban még néhány helyen egyedül induló ÖPE legjobb eredménye akkor négy százalék volt; Kővári most abban bízik, hogy a pécsieknek elege van a pártokból. A fidesztelenített civil szerveznek így is nagyon nehéz lesz mandátumot szereznie, bár a rá leadott szavazok szoros verseny esetén akár a mérleg nyelvét is jelenthetik.

Az áprilisban messze a saját várakozásai alatt teljesítő pécsi baloldal ellenben éppen most szerette meg a civileket, bár egyik szocialista forrásunk szerint már az országgyűlési választások előtt napirenden volt a párt „társadalmasítása”. Ezt a folyamatot katalizálta a tavaszi dupla bukta, a párt korábbi ismert helyi arcai a háttérbe vonultak. Az új irányt jelzi, hogy a baloldali pártok különversenyében május végén második helyre szorult szocialisták nem is kerestek polgármesterjelöltet, hanem a jelölt találta meg őket.

Pártpolitikusoknak belépni szigorúan tilos

A korábban a Pécsi Egyesített Egészségügyi Intézményt vezető Dr. Kovács Ágnes igazi civil jelölt abból a szempontból, hogy politikai pártban korábban sosem vállalt szerepet, az intézményt pedig mind a szocialista érában, mind a Fidesz alatt vezette. Ezzel együtt több forrásunk szerint van oka nem szeretni a kormánypártot: bár 2011 végi lemondásának hivatalosan nem volt politikai indoka, többen tudni vélik, hogy nem teljesen önként távozott.

A több pécsi civil szervezet által is támogatott főorvos kemény feltételeket szabott a pártok részére: nem hajlandó olyan képviselőjelölttel dolgozni, aki szerepet vállalt az elmúlt 20 év városvezetéseiben. Bár mindez kapásból érinti a jelenlegi MSZP frakció felét, mindez szocialista forrásaink szerint nem okozott feszültséget a pártszervezeten belül, a tavaszi összefogást korábban élesen kritizáló Együtt pedig szintén hasonló elvárásokat fogalmazott meg előzetesen. A DK azonban máshogyan vélekedett, aminek mind politikai, mind személyi okai vannak.

A tárgyalásokon résztvevő MSZP-s és Együttes forrásaink egybehangzóan arról számoltak be, hogy a májusban Pécsett 11,90 százalékot elért DK (az MSZP 11,20, az Együtt pedig 9,9 százalékot szerzett) az elejétől fogva magának követelte a vezető szerepet az eredmények alapján, annak megfelelő jelöltállítási arányt követelve. Mindez kevés közös alapot adott a tárgyalásokhoz, az pedig még kevesebbet, hogy a Gyurcsány-párt helyi vezetője, Kunszt Márta korábbi pécsi MSZP-elnök és alpolgármester nem tartotta elfogadhatónak a képviselőjelöltek részére szóló, őt is érintő elvárást.

Kunszt Márta Toller Lászlóval 2005-ben
©

A politikusi kemény szakma, és igen érdekes azokat megfosztani az indulás jogától, akik ezt már kitanulták, indokolta kérdésünkre Kunszt Márta az álláspontját, hozzátéve, hogy azt el tudták volna fogadni, hogy a közös jelöltek esetében az MSZP és az Együtt érvényesítse ezt a szempontot, azt azonban már nem, hogy ez DK-ra is vonatkozzon. Forrásaink szerint a baloldali pártok múlt heti tárgyalása összesen mintegy két percig tartott, miután a DK delegációját vezető, a Toller-érában prominens szerepet játszó őrző-védő vállalkozó, Tamon Attila egyszerűen kivonult, utána pedig egyik fél sem érzett magában hajlandóságot az újabb nekifutáshoz. A DK így külön indul minden körzetben, polgármesterjelöltje pedig nagy valószínűséggel Kunszt Márta lesz.

A DK elvesztése rosszul érintheti a baloldal őszi esélyeit, más kérdés, hogy emiatt sem az MSZP-ben, sem az Együttben nem bánkódnak túlzottan. „Egy rossz megegyezésnél sokkal jobb ez a helyzet” - mondja Berkecz Balázs, az Együtt dél-dunántúli politikai igazgatója, a tárgyalási folyamatokat végigvivő szocialista forrásunk szerint pedig a baloldal összefogás kudarca fényesen kiderült tavasszal. „Magabiztosan mondhatom, hogy ha három pártként együtt indulunk, akkor biztosan hozhatunk 25 százalékot, de nem sokkal többet” - mondja forrásunk, aki szerint egyértelmű, hogy le kell cserélni a baloldal által kínált portékát, mert láthatóan nem kell a választóknak. Kérdés, hogy az „új portéka” kell-e a pécsieknek.

A pécsi baloldal mínusz DK két héten belül áll elő a teljes jelöltlistával, a DK pedig szintén augusztus első felére ígéri a saját jelöltjeit. Az LMP már korábban bejelentette, hogy semmilyen formában sem közösködik a baloldallal, és ezen a civil jelölt sem változtat: Keresztes László Lóránt az LMP jelöltjeként július végén vitára hívta ki a többi jelöltet. A Jobbik szintén saját polgármesterjelöltet állít; a magát második erőként meghatározó radikális pártnak van mit javítania a 2010-es 6,17 százalékos eredményen.

Komlón az Együtt marad ki

A Pécs közeli Komlón nem a civilekben, hanem a régivágású pártokban bízik az MSZP és a DK, a két baloldali párt az MSZP városi elnöke személyében indít közös polgármesterjelöltet. A bizalom abból a szempontból indokolt, hogy az egykori bányászvárosban a baloldal mind áprilisban, mind májusban megverte a Fideszt, ám az Együtt nem vesz részt a vállalkozásban, miután úgy látják, hogy a szocialisták városi elnökének indítása nem a korszakváltás irányába mutat. Ennek megfelelően Szigetváron az MSZP és a DK szintén együtt indul, míg az Együtt egy civil szervezet jelöltjét támogatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

9/11 huszadik évfordulójáig vonulna ki Afganisztánból az USA

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót

Amperek, buli, Manta: vezettük az új Opel Mokka-e villanyautót