szerző:
MTI

Az MSZP elnöksége nem támogatja a Modern Magyarország főpolgármester-jelöltjét, a budapesti párttanács viszont hétfő este úgy határozott, hogy Bokros mellé állnak. Kunhalmi Ágnes budapesti pártelnök mindenkit felszólított, hogy szavazzon Bokros Lajosra. Tóbiás József pártelnök viszont Gyurcsányékat hibáztatja, amiért a tárgyalások közepette elvesztették Horváth Csabát.

Az MSZP-elnökség nem, a fővárosi párttanács viszont támogatja Bokros Lajost, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltjét az október 12-ei önkormányzati választáson. Ez Tóbiás József pártelnök és Kunhalmi Ágnes fővárosi MSZP-elnök nyilatkozataiból derült ki hétfő este Budapesten.

Kunhalmi Ágnes a közös baloldali jelölt, Falus Ferenc visszalépése miatt összeülő budapesti párttanács megbeszélése után bejelentette, a testület többsége azt kéri, hogy aki le akarja váltani Tarlós Istvánt, az szavazzon Bokros Lajosra, a demokratikus oldal legerősebb jelöltjére.

Kunhalmi úgy fogalmazott, hogy az MSZP végig a kompromisszumra törekedett, ezért fogadta el az Együtt-PM jelöltjét. Az MSZP-nek volt saját jelöltje, utalt Horváth Csabára, aki most az MSZP II. kerületi polgármesterjelöltje. Mint mondta, a kialakult helyzetben akkor van a legnagyobb esély a változásra Budapesten, ha a liberálisok, az LMP és a PM is egy demokrata jelöltet támogat.

Falus nagy délelőtti bejelentésén nem volt jelen MSZP-s arc
©

Az elnökség nem olyan lelkes

Tóbiás József - pár perccel Kunhalmi Ágnes nyilatkozata után - újságíróknak azt mondta, a párt országos elnöksége nagyon sajnálja, hogy a budapestiek nem szavazhatnak az MSZP főpolgármester-jelöltjére. Ezért a felelősség a jelölőszervezetet és a Demokratikus Koalíciót terheli - jelentette ki.

Mint mondta, arról is vita volt, hogy Bokros Lajos szerepvállalása nem az egyedüli megoldás a főpolgármester-választás tekintetében, ugyanilyen fontos a kerületekben zajló kampány. Ezért az elnökség arra fog buzdítani mindenkit, hogy támogassa a kerületi baloldali polgármesterjelölteket, így a Fővárosi Közgyűlésen keresztül lehet megteremteni a jelenlegi városvezetés kontrollját - foglalta össze a nap folyamán ülésező elnökség álláspontját.

Tóbiás nem javasolja a Bokrosra szavazást

Tóbiás József legitimnek tartja a vitát az országos elnökség és a budapesti párttanács között Bokros Lajos támogatásáról. Az MTI azon kérdésére, mit javasol a baloldali választóknak, szavazzanak-e Bokros Lajosra, az MSZP elnöke közölte, azt javasolja, hogy ha változást akarnak, akkor szavazzanak a baloldali, a baloldali pártok által javasolt polgármesterjelöltekre és képviselőjelöltekre. 

Arra kérdésre, hogy ez azt jelenti, hogy a főpolgármesteri szavazólapot ne töltsék ki, ha azon nincs baloldali jelölt, Tóbiás József azt mondta: ilyet nem tud mondani, azt eldöntik a budapestiek.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem hiszi, hogy le kellene ülnie Bokros Lajossal, de sikeres kampányt kíván neki. 

Az MSZP egy baloldali, nemzeti érzelmű párt, amely baloldali jelölteket fog támogatni - jelentette ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!