szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Lehet Más a Politika (LMP) nem tartja elegendőnek és hatékonynak a kormány családtámogatási akcióprogramjának intézkedéseit.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, pártja azt várja a kormánytól, hogy sokkal markánsabban és eredményesebben álljon ki a magyar nők és családok érdekeiért.

Az ellenzéki politikus közösségi bérlakás-program elindítását, a rugalmas munkavégzés ösztönzését, az önállóan vállalkozni kívánó nők támogatását szorgalmazza. Jelezte: az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a szülésből visszatérő nők számára kötelező legyen biztosítani a rugalmas munkavégzést, amennyiben ezt igénylik.

Szél Bernadett a bejelentett intézkedésekről azt írta: a beígért részmunkaidős adókedvezmény nem ad könnyebbséget a nők többségének, hiszen csak kevesen tudnak részmunkából megélni. A közlemény szerint a kormánynak első lépésben a közszférában és a versenyszférában is minden foglalkoztatót arra kellene kötelezni, hogy tegyék lehetővé az ott dolgozók számára a rugalmas munkaidőt.

Az LMP társelnöke közölte, a kormány a házasoknak adókedvezményeket adna, miközben nem a házasságon múlik a gyermekvállalás, hanem például azon, hogy van-e munkájuk a szülőknek.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatban sem lesz semmi változás jövőre, továbbra se növelik a kétgyerekesek kedvezményeit, holott Magyarországon a második gyermek megszületéséért kell küzdeni - tette hozzá. Véleménye szerint a szocpol önmagában nem jelent megoldást, jelentős önerő nélkül ugyanis nem lehet lakáshoz jutni.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken jelentette be: a kormány öt pontból álló akcióprogramot indít. Ennek elemei között említette a családi adókedvezmény rendszerének megőrzését, az első házasok adókedvezményét, az egygyermekes családok részére is igénybe vehető "szocpolt", a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után járó az adókedvezményt, a bölcsődei férőhelyek számának növelését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!