szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lesújtó eredménnyel zárult a 2015-ös PISA-teszt, a magyar diákok teljesítménye nagyon visszaesett, arányaiban a jól teljesítők is kevesebben vannak az OECD átlagnál. Az oktatási államtitkár magyarázkodik, a miniszterelnök nem.

Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy mit szól Orbán Viktor a PISA-teszt eredményeihez, (amelyről részletesen ebben a cikkben írtunk) tervez-e az eredmények ismeretében bármilyen változást az oktatási rendszerben, illetve nem gondolja-e úgy, hogy a magyar oktatáspolitika téves úton indult el az elmúlt hat évben, amire csak azt a rövid választ kaptuk, hogy a témával kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma ismerteti a kormány álláspontját, forduljunk hozzájuk.

Balog Zoltán miniszter sem szólalt meg, az oktatásért felelős Palkovics László viszont lényegében hárította a felelősséget. Azt mondta, egyértelmű volt, hogy a természettudományos mérésnél olyan feladatot kellett megoldani, amit a magyar gyerekek nem tanulnak az iskolában, nincs benne a tananyagban, hogy egy bizonyos eszköztárral hogyan modelleznek egy ilyen feladatot.

"Egy 2015-ös mérés egy két évvel korábban bevezetett új tanterv hatásait még nem mutatja be"

- érvelt az államtitkár. Szerinte a szakgimnáziumban bevezetett komplex természettudományos tantárgy erre a problémára kifejezetten jó megoldás lenne. Arról is beszélt, a másik nemzetközi mérésen, a tantárgyi tudást vizsgáló TIMSS-en jól teljesítettek a diákok, bár ott más korosztályról van szó. Palkovics szerint a lexikális tudás és a kompetenciafejlesztés egyaránt fontos, előbbi nélkül nincs az utóbbi sem.

Az ellenzék a miniszter távozását követeli.

Radó Péter: A csúfos PISA-bukás oka az oktatás minőségének súlyos romlása

A magyar oktatás gyorsuló eredményromlása mögött ezúttal nem a társadalmi egyenlőtlenségek erősödése áll. A 15 éves tanulók teljesítményének, készségeinek hanyatlását egyértelműen a 2010 óta erőltetett oktatási modell okozta. Radó Péter oktatáskutató elemzése. Az OECD 2000 óta háromévenként megismételt PISA mérése ( Programme for International Student Assessment) mára megkérdőjelezhetetlenül az oktatáspolitikák sikerének vagy kudarcának legfontosabb mércéje lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?

Itt a Galaxy S21, szabadulna a Samsung a Galaxy S20-tól?

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Megújult a VW legnagyobb divatterepjárója, az 5 méternél hosszabb Teramont

Megújult a VW legnagyobb divatterepjárója, az 5 méternél hosszabb Teramont