szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A MÁV-vezér állítja: garantálni tudja a pontosságot és a kényelmet. A vakáció kezdete utáni első hétvégén úgy tapasztaltuk, hogy garancia továbbra sincs semmire, legfeljebb az esélyek javultak arra, hogy agyérgörcs nélkül érjünk le Balatonra.

„Aki velünk utazik, annak garantáljuk, hogy kényelmesen és menetrend szerint meg is fog érkezni a Balatonra”

– mondta Csépke András MÁV-Start vezérigazgató a nyári vasúti menetrendet beharangozó sajtótájékoztatón. Volt bennem némi bizalmatlanság, mivel tavaly horrorisztikus élményeim voltak Földvár felé félúton...

Az iskolai vakáció első hétvégéjén Tihanyba kellett mihamarabb lejutnom, így a reggel 7 órakor induló Kék hullám sebesvonatot választottam Balatonfüredig. Ugyan Kelenföldre gyorsabban jutottam volna ki, ám hogy legyen még hely a vonaton, a Déli pályaudvarból indultam. Rossz döntés volt. 18 perccel a vonat indulása előtt értem a pénztárakhoz, ahol végtelenül hosszan kígyózó sorral találtam magam szembe. Úgy tűnt, ebből nem lesz korai indulás.

©

Másokat kevésbé rázott meg a sor látványa, és azonnal tolakodtak előre. Kis gondolkodás után én is előrementem megkérdezni, beengednek-e, hogy ne kelljen kivárni az egy órával később induló vonatot. „Nem, mert én is lekésem az enyémet!” – fakadt ki az elöl álló idős nő, a mögötte álló asszony viszont felajánlotta, hogy elé beállhatok. Most már csak a pénztárosnak kellett elmagyarázni, hogy két jegyet kérek, de csak az egyiket áfás számlával, a másikat viszont pedagóguskedvezménnyel. Ennél is több bonyodalmat okozott az új nyári menetrend kezelése, vajon a kinézett vonatra kell-e IC pótjegy. Nem kell – siettem a kollégájával vitázó pénztáros segítségére, mivel már 6:58-at mutatott az óra.

Mire a jegy meglett, már csak vakhitből rohantam a vonat felé a csomagokkal – elmúlt ugyanis 7 óra. De a szerelvény még bent állt, az ajtók záródását jelző hang pedig sípolt. Hosszan sípolt, a szerelvény meg csak állt. Nemsokára felszállt a kalauz, valamit babrált az ajtóval, a sípolás abbamaradt, és a vonat nagy rántással elindult. „Mi volt a baj?” – kérdeztem a kalauzt, mire ezt a választ kaptam:

„Szar ennek majdnem az összes ajtaja. Így ideadják nekünk, mi meg nem tudjuk kezelni. Most bezártam kulccsal néhányat, így el tudunk indulni, csak az utas nem fogja majd tudni kinyitni.”

A kalandos kezdés után eseménytelen volt az út Füredig. A vonat öt darab, MÁV-os viszonylatban bőven kulturált kocsiból, egy IC-vagonból és egy kerékpárszállítóból állt. Valószínűleg a rossz idő is közrejátszott ebben, de minden kocsiban bőven voltak szabad ülőhelyek.

Ebből azonban nem érdemes általános következtetést levonni. A pénteki esős idő ellenére az esti vonatok tömve voltak. Egy ismerős azt írta, hogy a „kedves MÁV megörvendeztetett minket egy háromvagonos Bzmottal", ami kétvonatnyi embert szállított. Ketten azért az útért fizettek 4500 forintot Pestről Füredig. "Nem tudom, miért nincs állójegy opciójuk” – puffogott az élmény után.

©

Az megnyugtató a Balatonra utazóknak, hogy a nyári menetrendre szombaton átáll ta MÁV, innentől augusztus végéig már nemigen közlekednek sem kis, sem kényelmetlen bőrüléses szerelvények a magyar tenger felé. Székesfehérváron egyébként a füredi gyors mozdonyt cserélt – tavaly még az egész úton dízellel mentek a Kék hullámok, most csak a mozdonycsere miatt 5 perccel emelkedett a menetidő. Kérdeztük ennek okáról korábbi sajtótájékoztatóján Csépke András MÁV-Start vezért, aki erre azt mondta, annyira versenyképes a magyar vasút, hogy 5 perc plusz az utasoknak igazán belefér.

„Máskor tízmilliárd forintokat költünk pályafelújításra azért, hogy 5 percet csökkenjen a menetidő”

– mondta ugyanerre a kérdésre szakértőnk. Nézzük hát, mi fér bele, és mi nem. A Google Maps ugyanezen a szombaton a reggeli forgalmi helyzetet figyelembe véve 1 óra 32 perces menetidőt jósolt autóval. A vonat 1 óra 59 perc alatt ér le a tervek szerint. És akkor nem késett egy percet sem. Ha ehhez még hozzászámoljuk az utat a pályaudvarra és onnan a célpontig, a MÁV versenyképessége rohamosan romlik. Három teljes árú jeggyel utazó felnőttnek pedig már nem is olcsóbb, mint az autó.

©

A Kék hullám igazán látványosan érkezik meg a Balatonra – olyan kilátás nyílik a tóra, amiért tényleg megérheti vonatozni. Leszálláskor a Vonatinfo alkalmazás 4 perc késést mutatott, ami a MÁV szótárában dicséretes pontosságot jelent. Nem vicc: a vasúttársaság ugyanis 5 perctől tartja számon a késést, az alatt nem is foglalkoznak vele.

©

Kellemes meglepetést az jelentett, hogy tavaly óta Balatonfüred állomásépületét szépen felújították, új, a busz- és vonatindulásokat is mutató kijelzőket is telepítettek.

©

Az út visszafelé sem volt döccenőmentes. Vasárnap este a 17:11-es Katica sebesvonattal indultam vissza Budapestre: a piros, légkondis motorvonat Füredtől Fehérvárig minden állomáshelyen és állomáson megáll. A szerelvényen bőven volt hely, még az utolsó Balaton-parti állomáson, Akarattyán felszállók is találtak bőven ülőhelyet.

©

Nem volt viszont jó útja néhány kerékpáros utasnak, akik gyanútlanul felszálltak a vonatra Csopakon. Indulás után bemondták, hogy szálljanak le a következő megállónál, és várják meg a fél órával később érkező, nagy kapacitású bicikliskocsit is továbbító vonatot.

©

A bringások tanácstalanul álltak, láthatóan nem értették, hogy mi történik. Semmilyen jel nem utalt ugyanis arra, hogy erre a vonatra ne lehetne kerékpárral felszállni: felhajtható ülések voltak külön bringás- és babakocsis jelekkel megjelölve. És ha ez nem lett volna elég: egyszer már felengedték őket, így nehezen volt érhető, miért kéne leszállniuk.

©

Sem az elvira.hu menetrendi keresőben, sem az állomási hangosbemondóban, sem a MÁV külön nyári menetrendi tájékoztatójában nem adnak erről semmilyen tájékoztatást, sőt, ha kerékpárjegyre keresünk rá, akkor is kiadja a rendszer ezt a vonatot is. Ráadásul a biciklisek olyan helyen szálltak föl, ahol nincsen állomási pénztár, így csak a vonaton tudtak volna egyáltalán bárkit is megkérdezni. A megszeppent kerékpárosok először azt mondták, nem szállnak le, végül mégis elhagyták a szerelvényt a következő megállóban.

Nem volt könnyű, de később kiderítettük, ezen a vonaton (nyilván jó időben) rendszeres a zsúfoltság, ezért a MÁV-Start konkrétan megtiltotta rajta a bringaszállítást.

Bármikor fejreállhat az egész menetrend

Ezek után Csajág állomáson állt még a vonat gyanúsan hosszú ideig. 10 perc malmozás után megjött a szembevonat, végül a szerelvény mindössze kétperces menetidőtöbblettel érkezett meg Kelenföldre. Vagyis újra "pontos" volt. A Vonatinfo alkalmazáson azonban látszott, hogy a Déli pályaudvarra már 9 perc késéssel ért be a vonat – hogy mi történhetett azon a rövid szakaszon, nem tudjuk. De rosszabbul jártak a biciklisek, akiket átüldöztek a következő vonatra, annak ugyanis már 45 perc körüli késése volt ekkor. Szakértőnktől tudtuk meg azt is, hogy mi történt: a Csajágon szembejövő vonat nem sokkal később lerohadt, és vagy háromnegyed órán át elállta az útját a többi szerelvénynek.

Ne legyünk igazságtalanok, meg kell említeni, hogy a MÁV egyre nagyobb figyelmet fordít a balatoni vonatokra: lehetőségeikhez képest kulturált szerelvényeket állítanak össze, egyre jobb menetrendi kínálattal, a déli parti vonal teljes felújítás alatt áll, a zsúfoltság elkerülése érdekében egyre több vonatra vezetik be a helyjegybiztosítást és a kerékpáros helyjegyet.

A késések és a kellemetlenségek azonban csak nem szűnnek meg: az idei első nyári hétvégén is rendszeresek voltak a 3-10 perces csúszások – ami ugyan sokkal jobb, mint a tavalyi idényben, de ez még mindig nem elfogadható. A déli parton amúgy ennél rosszabb a helyzet, szakértőnktől tudjuk, hogy ott csak félkészek a biztosítóberendezések, a felújítást a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő ugyanis nem fejezte be időre, ezért itt gyakrabban borul a menetrend. A hosszú sorban állások és jegyet kiadni nem tudó pénztárosok, illetve a biciklivel utazók meglepetésszerű szívatásáról nem is beszélve. De még nagyobb aggodalomra adhat okot a sok műszaki hiba, amely bármikor fel tudja borítani az egész menetrendet: a már a Déliből hibás ajtókkal elinduló vonat ugyan nem okozott galibát, a pálya közepén egyszer csak lerohadó miatt viszont úgy ezer utas késett háromnegyed órát szakértőnk szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől

A boldogság inkább a személyiségünktől függ, mint a körülményeinktől

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem

A járvány előtt még elnézték a vevők, ha egy kis cég ügyetlenkedett a neten, most már nincs türelem