szerző:
hvg.hu

Az udvariaskodásban és mosolyokban gazdag sajtótájékoztatón kiderült, az egyiptomi elnök kedden találkozik a Visegrádi négyek miniszterelnökeivel is.

Nem verte nagy dobra a kormány, hogy pár napos látogatásra az országba érkezik Abdel-Fattah esz-Szíszi, Egyiptom négy éve puccsal hatalomra került elnöke. Esz-Szíszi vasárnap este érkezett, Simicskó István honvédelmi miniszter sietett fogadására, vasárnap este az MTI-ben még csak udvariassági látogatásnak volt nyoma Áder János államfővel, azonban a fogadásáról kiadott hírben már szerepelt az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott egyeztetése is.

Egy egyiptomi újságban mindez hamarabb nyilvánosságra került, mint ahogy az is, esz-Szíszi a térségbeli országok vezetői közül elsőként részt vesz a Visegrádi négyek találkozóján is. Ez egészen a hétfő kora délutáni sajtótájékoztatóig félreértésnek tűnt, ahol is Orbán Viktor bejelentette, tényleg találkoznak kedden a többi visegrádi ország vezetőjével is.

A sajtótájékoztatón – melyen a felek jócskán mosolyogtak – Orbán arról beszélt, hogy

 • a magyaroknak van egy sajátos világlátásuk, "más országokra tekintve azt vizsgáljuk, hogy mennyire szerelmesek a saját függetlenségükbe és szabadságukba, mennyire fontos, hogy az életük fontos döntéseit maguk hozzák meg", Magyarország az elmúlt ezer éves története a szuverenitás megszerzéséről és megtartásáról szólt, ezért "mikor olyan országból jön vezető, amely ezen logika mentén próbálja felépíteni saját államát, az mindig tiszteletet vált ki, az ilyen látogatót különösen értékes vendégnek tekintjük"
 • esz-Szíszit a magyarok tisztelete és elismerése veszi körül, mikor itt van
 • az elmúlt 10 évben megtanultuk, hogy ami Egyiptomban történik, pár napon belül hatást gyakorol az EU életminőségre és stabilitására, amely "politikai értelemben szomszédunk", Magyarország elsőrendű érdeke Egyiptom stabilitása, ehhez a V4-ek erejükhöz mérten szerepet is vállalnak
 • a brüsszeli döntéshozatali rendszerben a minél gyakoribb, magas szintű EU-egyiptomi tárgyalásokat képviselik, "a jövőben is számíthat arra, hogy Magyarország a jövőben is az önök stabilitása, fejlődése és jóléte érdekében emel szót"
 • a két ország között szellemi természetű barátság van
 • nagyon köszöni a keresztények védelmét
 • hálás, hogy az elnök meglátogatott minket.

Esz-Szíszi viszonzása sem maradt el:

 • baráti országba jöttünk
 • vallási alapon nem teszünk különbséget, így a védelmet nem kell megköszönni
 • Magyarország fontos szerepet játszik az EU-n belül a mi érdekeink képviseletére, köszöni Orbánnak, így hátha az EU vezetése jobban megérti az egyiptomi állapotokat
 • minden tiszteletét és szeretetét kifejezi a baráti magyar népnek,

"a miniszterelnököt személyesen nagyon szeretem, értékelem és nagyra becsülöm, a magyar nép szerencsés, hogy ilyen miniszterelnöke lehet."

A találkozó után magyar-egyiptomi üzleti fórumra mentek, ahol a gazdasági kapcsolatok élénkítése a téma, de a kétoldalú megbeszélésen szóba került, hogyan lehet kezelni a migrációs problémákat. A két ország egyetértett abban, a nemzetközi közösségnek nagyobb erőfeszítést kell tennie, hogy tartós béke legyen Közel-Keleten.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Oroszlán szorozva héttel: ismerje meg Szimbakubvát!

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Vezetésről szettet, majd meccset bukott Fucsovics

Vezetésről szettet, majd meccset bukott Fucsovics

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Nemcsak bátor, vakmerő volt egy sofőr Kabán

Megdöbbentek a kutatók: ott találtak magas mikroműanyag-koncentrációt, ahol senki sem számított rá

Megdöbbentek a kutatók: ott találtak magas mikroműanyag-koncentrációt, ahol senki sem számított rá

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget