szerző:
hvg.hu

Az udvariaskodásban és mosolyokban gazdag sajtótájékoztatón kiderült, az egyiptomi elnök kedden találkozik a Visegrádi négyek miniszterelnökeivel is.

Nem verte nagy dobra a kormány, hogy pár napos látogatásra az országba érkezik Abdel-Fattah esz-Szíszi, Egyiptom négy éve puccsal hatalomra került elnöke. Esz-Szíszi vasárnap este érkezett, Simicskó István honvédelmi miniszter sietett fogadására, vasárnap este az MTI-ben még csak udvariassági látogatásnak volt nyoma Áder János államfővel, azonban a fogadásáról kiadott hírben már szerepelt az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott egyeztetése is.

Egy egyiptomi újságban mindez hamarabb nyilvánosságra került, mint ahogy az is, esz-Szíszi a térségbeli országok vezetői közül elsőként részt vesz a Visegrádi négyek találkozóján is. Ez egészen a hétfő kora délutáni sajtótájékoztatóig félreértésnek tűnt, ahol is Orbán Viktor bejelentette, tényleg találkoznak kedden a többi visegrádi ország vezetőjével is.

A sajtótájékoztatón – melyen a felek jócskán mosolyogtak – Orbán arról beszélt, hogy

 • a magyaroknak van egy sajátos világlátásuk, "más országokra tekintve azt vizsgáljuk, hogy mennyire szerelmesek a saját függetlenségükbe és szabadságukba, mennyire fontos, hogy az életük fontos döntéseit maguk hozzák meg", Magyarország az elmúlt ezer éves története a szuverenitás megszerzéséről és megtartásáról szólt, ezért "mikor olyan országból jön vezető, amely ezen logika mentén próbálja felépíteni saját államát, az mindig tiszteletet vált ki, az ilyen látogatót különösen értékes vendégnek tekintjük"
 • esz-Szíszit a magyarok tisztelete és elismerése veszi körül, mikor itt van
 • az elmúlt 10 évben megtanultuk, hogy ami Egyiptomban történik, pár napon belül hatást gyakorol az EU életminőségre és stabilitására, amely "politikai értelemben szomszédunk", Magyarország elsőrendű érdeke Egyiptom stabilitása, ehhez a V4-ek erejükhöz mérten szerepet is vállalnak
 • a brüsszeli döntéshozatali rendszerben a minél gyakoribb, magas szintű EU-egyiptomi tárgyalásokat képviselik, "a jövőben is számíthat arra, hogy Magyarország a jövőben is az önök stabilitása, fejlődése és jóléte érdekében emel szót"
 • a két ország között szellemi természetű barátság van
 • nagyon köszöni a keresztények védelmét
 • hálás, hogy az elnök meglátogatott minket.

Esz-Szíszi viszonzása sem maradt el:

 • baráti országba jöttünk
 • vallási alapon nem teszünk különbséget, így a védelmet nem kell megköszönni
 • Magyarország fontos szerepet játszik az EU-n belül a mi érdekeink képviseletére, köszöni Orbánnak, így hátha az EU vezetése jobban megérti az egyiptomi állapotokat
 • minden tiszteletét és szeretetét kifejezi a baráti magyar népnek,

"a miniszterelnököt személyesen nagyon szeretem, értékelem és nagyra becsülöm, a magyar nép szerencsés, hogy ilyen miniszterelnöke lehet."

A találkozó után magyar-egyiptomi üzleti fórumra mentek, ahol a gazdasági kapcsolatok élénkítése a téma, de a kétoldalú megbeszélésen szóba került, hogyan lehet kezelni a migrációs problémákat. A két ország egyetértett abban, a nemzetközi közösségnek nagyobb erőfeszítést kell tennie, hogy tartós béke legyen Közel-Keleten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

Ez egy rossz hír: már nem képest lépést tartani az evolúció az emlősök kihalásának ütemével

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Demeter Mártát választották az LMP társelnökévé

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung