szerző:
hvg.hu

Kovács Zoltán szerint a lapban, ha Magyarországról írnak, már nyoma sincs kiegyensúlyozottságnak.

A kormányszóvivő a múlt héten két, Magyarországot ostorozó cikket is talált a Washington Postban: előbb "szánalmas, gúnyolódó kommentár" jelent meg, majd egy tudósítás a nemzeti konzultációról, amelyben a szerző, Max Bearak úgy festette le a magyar kormányt, mint aki gyűlöletet szít Soros György bevándorláspárti terve ellen. Ami pedig mindebben Kovács Zoltánt – a blogjára felkerült új bejegyzés szerint – zavarja, az az, hogy a lap egyik esetben sem volt kíváncsi arra, ők hogyan látják a kérdést.

"A legnagyobb csalódást a válasz okozta, amit akkor kaptam, amikor teret kértem arra, hogy kifejthessük az álláspontunkat. Mindkét alkalommal visszautasítottak minket a szerkesztők azzal, hogy >>csak olyan leveleket tesznek közzé, amelyek a nyomtatott lapban megjelent cikkekre válaszolnak<<, ami egy kicsit furcsa, hiszen ott limitált a rendelkezésre álló felület." Kovács hozzátette: azt javasolták neki, hogy írja meg a véleményét a cikkek alá, hozzászólásban. Ez szerinte olyan, mintha a szerkesztők nemes egyszerűséggel beintettek volna neki.

A kormányszóvivő ettől a ponttól kezdve hosszan értekezik arról, vajon mi történt a „hallgattassék meg a másik fél is” elvével – amely egykoron minden demokrácia vezérlő elve volt –, s a professzionális újságírás sztenderdjeivel.

"Sajnálatos módon, egy olyan korszakban, amikor az ideológia eltapossa az értelmet, éppen ez az, amit a Washington Posthoz hasonlók elszántan kerülnek" – magyarázta Kovács, hozzátéve: azzal, hogy ezt teszik, hogy korlátozzák az olvasók hozzáférését az információkhoz, hozzájárulnak az övéktől eltérő vélemények cenzúrájához.

"A 30 évesnél idősebb magyaroknak mindez ismerős" – fűzte hozzá Kovács, megjegyezve: épp olyan ez, mint a cenzúra a kommunizmusban, ahol kizárólag a párt szempontjai kaphattak teret a sajtóban, s azoknak, akik meg akarták tudni az igazságot, a sorok között kellett olvasniuk. Oda rejtették el ugyanis az okos újságírók és szerkesztők a valódi információkat, hogy azok ne essenek a cenzorok áldozatául.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!