szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magdi néni évek óta szeretne egy kisebb, komfortosabb lakásba kerülni. Egy elromlott tartály miatt ráadásul hónapokig a közös WC-t sem tudta emberhez méltó körülmények között használni.

Tavaly ősz óta próbálja egy idős és beteg pécsi néni kijárni, hogy az önkormányzati tulajdonú, komfort nélküli lakásához tartozó közös mosdóban végre megjavítsák az elromlott vécétartályt. Magdi néni történetét az RTL Klub Házon Kívül című műsorában mutatják be kedd este, de a riportból egy rövid előzetest már közzétettek a Facebookon. Az alig félperces műsorrészletből kiderül, milyen megalázó körülmények között kénytelen elvégezni a szükségleteit egy 80 éves nő 2018-ban, Magyarországon.

Magdi néni sokszor felöltözködni is csak nagy nehezen tud. Ha pedig vécére akar menni, tizennégy, sokszor csúszós lépcsőfokon kell lebicegnie, kezében egy vödör vízzel, mert elromlott a vécétartály.

Ha bárki jön hozzá látogatóba, mindenkit arra kér, hozzon le neki egy kis vizet, a vécében sorakoznak a palackok. A mosdó három lakáshoz tartozik. Az önkormányzat tulajdona, ahogy az egész ház is.

Magdi néni 57 éve lakik ott, tavaly ősz óta szól rendszeresen az önkormányzatnak arról, hogy elromlott a vécé. Legutóbb azt válaszolták neki, hogy csináltassa meg ő maga. 

A vécé mellett van a pince, ott tartja a tűzifát az idős nő. Egy napra három vödör fa kellene odafent a lakásban, hogy a konyhában és a szobában is be tudjon fűteni. A szobában este, a konyhában reggel rak a tűzre, de csak akkor, ha van pénze felhordatni a tüzelőt. Egy vödör fát 500 forintért visz fel a lakásba az alkalmi segítője.

Az idős néni évente újra és újra megpróbálja elintézni, hogy kaphasson egy kisebb, de komfortos lakást. Ehhez azonban az illetékes hivatal szerint 700 ezer forint önerő kell, Magdi néni 104 ezer forintos nyugdíjából azonban erre biztosan nem telik.

A Házon Kívül írásban érdeklődött is a pécsi önkormányzatnál. Válaszukból az derült ki, hogy a vécé javítása a lakó dolga, de a levélváltást követő napon mégis kimentek és megszerelték a tartályt. Arra a kérdésre, hogy kaphat-e valaha komfortos lakást Magdi néni, már nem válaszoltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Fennállt a bűnismétlés veszélye, letartóztatták az SZFE-maszk miatt késelő férfit

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek

Eloltották a balatoni nádtüzet, 120 hektáron leégett a berek