Windisch Judit
Windisch Judit

Hódmezővásárhely után az ellenzék útja a győzelemhez egyértelmű: egyetlen jelölt felé kell terelniük a protesztszavazókat. Tudni szerettük volna, milyen módszert találtak ki erre a pártok. Nos, abban bíznak, majd a polgárok elég okosak lesznek.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Egyöntetű vélemény, hogy a választás kimenete az egyéni körzeteken múlik, sorsdöntő tehát, hogy az ellenzék hogyan viselkedik és kommunikál április 8-ig – ideértve a sokáig ősellenségeknek számító MSZP-t és DK-t az egyik, illetve a Jobbikot a másik oldalon. A nyilatkozatokból az látszik, bemerevedtek az álláspontok, és egyedül az LMP az, amelyik a nyilvánosság előtt is vállalja, hogy nyitott mindkét irányban. Hadházy Ákos LMP-s társelnök a Magyar Nemzetben kimondta azt, amiről hetek óta a hvg.hu is hallotta a suttogást: akár a Jobbikkal is koordinálnának a választás előtt.

A háttérbeszélgetések alkalmával egy névtelenséget kérő LMP-s politikustól konkrét körzet is elhangzott példaként. Ezek szerint az ökopárt Marcaliban lenne hajlandó hátrébb sasszézni. Ott ugyanis a Jobbik Steinmetz Ádám olimpiai bajnokot indítja, aki nem tagja a pártnak. Ebben a körzetben visszalépni kisebb politikai kockázattal jár tehát. Viszont értéke sem jelentős: négy évvel ezelőt a Balaton dél-nyugati szegleténél 47 százalékot ért el a fideszes Móring József Attila, a baloldali összefogás, illetve a Jobbik jelöltje egyaránt 22,9 százalékot szerzett, az LMP pedig jócskán az országos átlaga alatt szerepelt a 3,2 százalékkal.

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje bemutatkozó sajtótájékoztatót tart Marcaliban
©

Bár az is kiderült, hogy az ökopártban koránt sincs egységes álláspont a Jobbikkal való együttműködés értelméről, hasznáról, erkölcsi vonzatáról. Vannak, akik kizárólag a baloldali pártokkal működnének együtt. Igaz, ők leginkább a hódmezővásárhelyi eredmény ismerete nélkül foglaltak állást. Más kérdés, hogy valaki a második-harmadik helyért adja fel elveinek egy részét vagy a Fidesz legyőzése érdekében. 

A gondolkodás a DK-nál is új lendületet kapott, hiszen a tisztes helytállás más stratégiát igényel, mint egy esetleg kormánybuktatás. Gyurcsány Ferenc elárulta, informális, "elköteleződés nélküli tapogatózásokat" eddig is tapasztaltak az LMP részéről, Márki-Zay Péter győzelme után a DK már hivatalos tárgyalást kezdeményezett Szél Bernadettékkel, és erre várja az MSZP-t is.

©

A furcsa szivárványkoalíciót a Jobbik fékezte hétfőn. Az LMP által felvetett tárgyalásokat Dúró Dúra a nyilvánosság előtt visszautasította. A jobbikos képviselő közölte: nem tárgyalnak senkivel (vagy tárgyalnak, de akkor az nem tartozik a szavazókra). Az MSZP-nél és a DK-nál ilyen nyilvános ajánlat fel sem merült Vonáék felé. Gyurcsány hétfőn hosszan magyarázta ennek okát.

Eddig minden oldalról csak azt hallottuk, a szavazók majd helyben tudni fogják, ki a legerősebb jelölt, és ők szavazatukkal tudatosan segítik majd a Fidesz legyőzését. Hogyan tennék ezt azonban útmutatás nélkül? Megkérdeztünk hát a DK, az MSZP és a Jobbik elnökét, hogyan kívánják adott körzetekben jelezni, ha a sajátjuknál esélyesebb jelölt van, és ezért örülnének, ha az ő támogatásával segítenének kormányt buktatni. És mivel a hódmezővásárhelyi győzelem után Botka László volt az egyik első politikus, aki az ellenzéki alternatívák leszűkítése mellett érvelt, tőle is tudni akaruk: ezt így hogy?

Gyurcsány Ferenc rövidre vágta a kérdést. A DK elnöke azt mondta:

a szavazók "hallgassanak a saját meggyőződésükre."

Hétfői sajtótájékoztatóján ehhez annyit tett hozzá, hogy ő II. kerületi szavazó, így a Jobbikra voksolás dilemmája az ő esetében nem merül majd fel. A harcos antifasiszta állásfoglalást ebből nehezen tudnánk kihallani.

Az MSZP elnöke, Molnár Gyula sem adott egyértelmű útmutatást a kényes kérdésben.

"A fideszes választási rendszer lényege az egyéni jelölt. A Fidesz-KDNP-t egyéni körzetekben kell megverni – ma már tudjuk, hogy ez lehetséges is. Lehet egy párt nagyon szervezett és erős, ha a jelöltje nagyon gyenge. Példának okáért a közvélemény-kutatások szerint a Fidesznek kellett volna megnyernie a hódmezővásárhelyi időközit, a veszprémit, az ózdit és salgótarjánit is, aztán mégsem így lett. Ezért mondjuk mi továbbra is azt, amit a választóink nagyon is jól tudnak és értenek: mindenki menjen el szavazni és ha már voksol, a legesélyesebb jelöltet támogassa!"

©

Sokszínű választási győzelemre utal Molnár Gyula: Veszprémben 2015-ben 42 százalékkal Kész Zoltán független jelölt nyert, baloldali támogatással, a jobbikos jelölt 14 százalékot szerzett – ugyanabban az évben, ugyanabban a megyében, csak egy másik választókerületben, Tapolcán viszont a jobbikos Rig Lajos szerezte meg a Jobbik első egyéni mandátumát, 35 százalékkal, a baloldali induló 25 százalékot ért el. Ózdon a polgármester-választáson a jobbikos Janiczak Dávid nyert elsöprő eredménnyel, Salgótarjánban pedig szintén a baloldali jelölt nyert.

Megpróbáljuk lefordítani a két elnöki iránymutatást, tudván, hogy könnyen félreérthettük az általuk felsőfokon használt politikai jelnyelvet. A választó tehát olvasson maga a jelekből, és rakja össze a képet helyben, vajon a cukisodó szélsőjobb jelöltje nem áll-e közelebb a győzelemhez. Az MSZP-nek és a DK-nak ugyanis bizonyos helyeken az is jó lenne, ha a saját pártlistájuk mellett egyéniben a Jobbik kapja a szavazatot. (Dupla csavar a dologban az, hogy a DK és az MSZP koordinációja miatt a két párt politikusai úgy ajánlhatják fel szimpatizánsaik egyéni szavazatát a Jobbiknak, hogy saját jelöltjük nincs is az adott helyen.)

A hódmezővásárhelyi választási eredmény után szinte azonnal Botka László korábbi miniszterelnök-jelölt is üzent, azt mondta, a vásárhelyi példát kell követni az egész országban, a pártok

"ne a túlélésre játsszanak és ne a költségvetési támogatásra. Teremtsék meg annak a feltételét, hogy minden választópolgár minden körzetben megtalálhassa a győzelemre leginkább esélyes ellenzéki jelöltet."

Megkérdeztük Botkát, hogyan kellene kommunikálnia az MSZP-nek, ha egy körzetben a jobbikos az esélyes, illetve vissza kellene-e lépni a javukra, mire a következő választ kaptuk:

"Az emberek változást akarnak, és erre a politikusoknak reagálniuk kell. A társadalom nagyobbik része kormányváltást akar. Ehhez képest a pártok állami támogatása vagy a megszerezhető töredékszavazatok kérdése másodlagos. A pártoknak ennek megfelelően kellene a jelöltállításukat alakítani."

Ez tehát ismét a pártoknak való iránymutatás, nem az embereknek. Vona Gábortól sem kaptunk egyenesebb választ arra, hogyan mondaná el pártelnökként a Jobbik szavazóinak, ha a baloldal emberét kellene győzelemhez segíteni.

"Az emberek Tapolcán, Veszprémben és Hódmezővásárhelyen is tudták, hogy ki az esélyes ellenzéki jelölt, pedig több jelölt is volt."

A különböző háttérbeszélgetések alapján úgy tűnik, a választók helyben abból vonhatják le a következtetést, hogy pártjuk lemondott a körzetről, ha nem vagy csak véletlenszerűen tűnik fel ott a párt vezetése. Nagy kérdés azonban az, elég tudatosak-e a szavazók maguktól ahhoz, hogy gond nélkül átszavazzanak a másik ellenzéki oldal jelöltjére anélkül, hogy erre pártjuk vezetése külön is megkérné őket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

Nem ment el a Fidesz, határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Ha van Instagramja, próbálja ki: ez az oldal látványos montázst készít a legjobb fotóiból

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum

Csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödik a Momentum