szerző:
hvg.hu

Elvesztette média jellegét a Matolcsy-klán tulajdonába került Origo, a portál ugyanis szerda óta ismeretlen eredetű videókkal hirdeti a Facebookon a kormány világképét. A kampányköltés szabályainak kijátszását látnánk? Az Origónál nem válaszolnak kérdéseinkre.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A szerdai nap folyamán öt videót tett ki az Origo a Facebook-oldalára, amelynek 400 ezernél valamivel több követője van (részint rég megtagadott örökségből). Az idegen forrásból származó, a jelek szerint mobillal rögzített felvételeken állítólag migránsok bántalmaznak másokat. A forrásmegjelölés azonban nem erőssége ezeknek. Nem tudjuk meg sem a felvételek pontos időpontját, helyét, születésének körülményeit, a látott jelenet előzményeit. A néző kap egy hozzávetőleges lokációt (Franciaország, Nagy-Britannia, Párizs belvárosa stb.) és egy évszámot.

A videókon erőszakos jelenetek láthatóak, van, ahol egy nőt ütnek le egy templomban Allah Akbar felkiáltással, máshol egy metróbeli erőszakos jelenet látható. Semmi információ arról, milyen körülmények között készültek. Az egyik felvételt megtaláltuk az Napi Migráns nevű oldalon is, amely a hvg.hu 2015-ös gyűjtése alapján álhíroldalnak minősül.

A másik furcsa dolog, hogy manipuláltnak is tűnik a videók legalább egyike. A templomos jelenetsornál kétszer látjuk a támadást egymás után, de a hangsáv nem ismétlődik. Szintén a kiabálás későbbi beillesztésére utal, hogy egy ipari kamera felvételét láthatjuk. Annak meg nem szokott mikrofonja lenni. Azóta kiderült, hogy a képsorok ráadásul nem Európában készültek 2017-ben, hanem Nebraskában 2015-ben. Minden erőszakos támadás elítélendő, de a szándékos torzítás is az.

Az igazán érdekes, hogy a videók végén egy kérdés jelenik meg:

Ezt akarja? / Ezt akarják?

Ez pedig nem újságírói, hanem politikai üzenet. Ráadásul az Origo pénzt is költ arra, hogy ezek hirdetésként a célcsoport falán megjelenjenek. A hvg.hu munkatársai többször is látták saját falukon a tartalmat.

Megpróbáltunk elérni egy kompetens embert a szerkesztőségben, hogy kérdéseinket feltegyük. A szerkesztőségi telefon nem működik, a titkárhoz írt levelünkre még nem kaptunk választ, ahogy a főszerkesztőnek írt levelünkre sem. Pedig jó lenne tudni, mi késztette az oldalt, hogy az öt archív felvételt pontos forrásmegjelölés nélkül kitegye? Miért ez a kattintást nem hozó tartalom az, amelyet hirdetni érdemesnek tartanak? Mit kéne tennie az olvasónak, ha "nem akarja", hogy a városában migránsok verekedjenek?

A képek alapján nem tudunk másra gondolni, mint hogy a Fidesz választási kampányát segítik azzal, hogy a hivatalos költés felett biztosítanak reklámokat a kormánypártnak. Az Origo tulajdonos-vezérigazgatója Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia (és szállásadója).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

Meghalt a férfi, aki szabotálta Hitler atomterveit

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A pesti optikusdinasztia tagjai már messziről felismerik a szemüveggyilkosokat

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is