Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Nagyjából kétezer fizetett ember dolgozik most Magyarországon azon, hogy az előttünk álló választások során meg tudják buktatni a kormányt. Információkkal, jelentésekkel, elemzésekkel rendelkezünk, így névre szólóan is tudjuk, hogy kicsodák dolgoznak Magyarország bevándorló országgá alakításán

– ezt nyilatkozta nagypénteken a magyar miniszterelnök az állami rádióban.

Orbán Viktor tehát tudni véli, hogy kik azok, akik a kormány megbuktatásán dolgoznak. Név szerint. Akkor próbáljuk pontokba szedni azt, amit erről gondolunk, hogy a leegyszerűsített politikai vitában is könnyen lehessen érteni.

1.

A kormány megbuktatása közel nyolcmillió, állandó magyar lakcímmel rendelkező állampolgár és mintegy 400 ezer, szavazási szándékát előre jelző magyar kettős állampolgár joga és szabad döntése. Április 8-án minden polgár eldönti, akar-e szavazni, és ha igen, győzelmet vagy bukást kíván-e Orbánnak.

2.

Orbán akár tudhatja is azok nevét, akik kormányt buktathatnak, ha épp úgy tartja kedvük. A Nemzeti Választási Iroda ugyanis összeírt mindenkit, aki szavazni jogosult. Amit Orbán viszont nem tudhat, hogy ki az közülük, aki a bukására szavaz, mert a választás titkos.

3.

A kormány megbuktatásáért fizetett munkát végezni szintén legitim. Minden ellenzéki párt főállású politikusa ilyen, ráadásul a központi költségvetésből, törvényileg szabályozott rendben jár a pénz. Nincs abban sem antidemokratikus, ha ők felfogadnak a kampányra reklámszakembert, kommunikációs trénert, tanácsadót, sofőrt, közösségszervezőt vagy éppen testőrt. Erre is közös pénzünket áldozzuk.

4.

Magyarországon lobbizni is szabad annak érdekében, hogy a regnáló kormány valami mellett vagy ellen döntsön. Megteszi ezt a katolikus egyház, amikor szigorúbb abortusztörvényt kér, vagy állami támogatást akar saját beruházásaihoz. Szeretne tehát olyat is, amely jelentősen korlátozza a valláshoz semilyen viszonyt nem ápoló polgár jogait. Lobbiznak a vadászszervezetek főállású és társadalmi munkát végző tagjai is, ahogy velük szemben az állatvédők. A civilek is lobbizhatnak, hogy kapjon valaki több védelmet, cégek pedig azért, hogy kapjanak ugyanazok kevesebb védelmet. Csak legyen mindez transzparens.

5.

Orbán Viktor bármit is állít, külföldi pénzből is lehet főállású lobbitevékenységet folytatni. Maga a kormányfő is fel szokott lépni, amikor a német ipari vagy az amerikai kereskedelmi cégek budapesti képviselői elegáns fogadást szerveznek, hogy a kormány az ő igényeik szerint alakítsa az ország törvényeit. Ilyenkor például stratégiai partnerségért lobbiznak, amit Orbán maga ír alá. Ennek keretében több külföldi gazdasági bevándorló érkezik az országba távoli, nem keresztény kultúrájú országból. Japán menedzserek, koreai mérnökök vagy indiai könyvelők.

És akkor számoljunk

Miután nincs semmi törvénytelen sem a kormány választásokon való megbuktatásában, sem a döntéshozatal átlátható (!) befolyásolásában, térjünk át a kétezres számra. Kubatov Gábornak van egy listája, azon nem kétezren szerepelnek, hanem milliók. Arra kellenek, hogy a Fidesz szavazói gépezetét működtetni tudják (ha már az érvekért folytatott csatát rég elvesztette).

A Fidesznek pedig nem kétezer fizetett ember dolgozik, hogy kormányon maradjon, hanem sok tízezer.

 • Ott van például maga a kormány, amely a választási kampány hajrájában beavatkozik a pártok küzdelmébe, és a legtisztességtelenebb módon a pénzügyi fairplayt kinevetve hirdet STOP-feirattal milliárdokért a Fidesz mellett.
 • A kormányszóvivő egy párt rendezvényének részvételére szólít március 15-én, miután az állami ünnepet kiszervezték egyetlen politikai közösségnek.
 • Megnyitják az ország óvodáit, iskoláit, tornatermeit és önkormányzatait a kampányoló fideszesek előtt. Mert mást nem tehetnek. Közmunkások takarítanak el a nagy ember érkezése előtt, hivatalnokok gyűjtenek aláírást, helyhatóságok rendelnek közvélemény-kutatást közpénzből.
 • A 80 milliárd forintból működő állami média a Facebookon fizetett hirdetésekkel propagálja egyoldalúan a Fidesz világképét, és az alkotmánybíróságig elmegy, hogy ne kelljen megadni az ellenzéknek a szót akkor sem, amikor rájuk nézve dehonesztáló állítások hangzanak el.
 • Így tesz egyébként a papíron magánkézben lévő, de állami pénzek nélkül magába roskadó Fidesz-"sajtó" is.
 • Értük dolgozik az ügyészség, amely letartóztat, vagy éppen futni hagy, ahogy azt a választási érdek megköveteli.
 • A rendőrség és a honvédség felajánlja magát statisztának a kampányvideók hátterében.
 • Ott van aztán a CÖF, amelynek vezetői önzetlenek, de kapnak félmilliárdot egy állami cégtől.
 • Aztán az elemzőnek csúfolt cégek, amelyek stratégiákat gyártanak, és a gyanú szerint látszattanulmányokkal segítik a meggazdagodást.
 • A közös tulajdonunkban lévő vállalatok egyetlen poltikai párt kommunikációs felületeit tartják el.
 • A privát cégek, amelyek tendereken tarolva, a nemzeti bankból kijátszott hitelektől duzzadva felvásárolják a médiát, bezárják az egyiket, vicclappá silányítják a másikat.
 • És ha hihetünk az állításoknak, még az ellenzékben is vannak megfizetett embereik.

Meddig soroljuk mindazokat, akik Orbán Viktor zsoldjában állnak önként vagy kényszerűségből?

Végezetül:

vannak országok, amelyekben létezik a felségsértés, ahol a demokratikus részvétel követelése hazaárulás. 1848 óta azért harcolt a magyar nemzet, hogy ez az ország ne tartozzon közzéjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!