szerző:
MTI

A tavalyi szakgimnáziumi érettségit nagyon sokan bírálták, az alapvető jogok biztosa most végzett a vizsgálattal. Székely László a jövőre nézve azt mondta, adjanak elég időt a diákoknak a felkészülésre, és tartsák tiszteletben a tanulók alapvető jogait.

Az érintett tanulók alapvető jogait, illetve a jogbiztonság elemi követelményeit sértette, hogy jelentős késedelemmel léptették hatályba a 2017-es szakmai érettségi vizsgatárgy követelményeit – állapította meg Székely László ombudsman.

Három panaszbeadvány sérelmezte, hogy a szakgimnáziumokban 2017-ben új ágazati szakmai és ágazaton kívüli szakmai tárgyból kötelezően kellett érettségi vizsgát tenni úgy, hogy a vizsga részletes követelményeit meghatározó rendelet csak 2016. december 28-án jelent meg.

Az alapvető jogok biztosa jelentésében rögzítette, hogy a köznevelési törvény az új szakmai ágazati vizsgatárgyat korábban már nevesítette, de a felkészülés időpontjában, 2015 szeptemberében nem volt ismert az új vizsgatárgy követelményrendszere. Ezt csak jóval, egy teljes tanévvel később, 2016 szeptemberében és decemberében, a szakgimnáziumi évfolyam utolsó évében hirdették ki. Ennek következtében a 2016/2017-es tanév iskolai pedagógiai programjai nem tartalmazhatták az új érettségi követelményeket, így az iskolákban nem voltak adottak a feltételek az érettségi előtt álló tanulók megfelelő felkészítéséhez.

Az ombudsman azt nem ítélheti meg, hogy az ágazati szakmai érettségi tantárgyra szükség van-e vagy sem, de

"a vizsgatárgyak követelményrendszerének kialakításánál figyelemmel kell lenni a gyermekkor kapuját még éppen csak átlépő fiatal felnőttek életkori sajátosságára, élettapasztalatára és ezzel összefüggő vizsgázási képességére, terhelhetőségére is."

Ide tartozik az, amikor egy-egy szakmai érettségi tárgy keretében sok esetben az iskola teljes képzési ideje alatt tanított, hatnál is több tantárgy követelményét kérik számon. A biztos szerint az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy kötelezővé tétele nem korlátozhatja az érettségiző fiatal életpályájának jövőbeli esélyeit. A jelentés rögzíti, hogy a felvételit megelőző két évben az egyetemre készülők a Felvételi Tájékoztatóból nem kaphattak valós információkat az emelt szintű szakmai érettségi vizsgatárgyakról. A Felvételi Tájékoztató összeállítója és az adatszolgáltató felsőoktatási intézmények ugyanis ekkor még nem ismerhették, hogy melyek az egyes ágazati szakmai vizsgatárgyak.

A biztos rámutatott, hogy a sajátos nevelési igényű érettségizőket megillető mentességek és kedvezmények a 2017. évi tavaszi érettségi vizsgák során – az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy tekintetében – nem érvényesülhettek egyértelműen. A szaktárca értelmezésében a szakképzés követelménye miatt nem adható teljes felmentés az ágazati szakmai tárgy teljesítése alól.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint viszont adható felmentés, de ekkor az érettségiző bizonyítványába nem kerül be a szakképesítésre vonatkozó záradék. Maguk az iskolák pedig jellemzően úgy értelmezték a szabályokat, hogy ágazati szakmai vizsgatárgy esetében adhatnak kedvezményt vagy mentességet. Az egymásnak ellentmondó értelmezésre okot adó jogszabályból és az annak alapján kialakult gyakorlatból az ombudsman a jogbiztonság követelményének sérelmére következtetett. A biztos aggályosnak tartotta azt is, hogy a tanulóra vonatkozó vélemény utolsó felülvizsgálatakor a szakértői bizottságoknak – a vizsgatárgy követelményeinek ismerete nélkül – lehetőségük sem volt megtenni a tanulók sajátos nevelési igényéhez igazodó javaslatukat.

Székely László ombudsman megállapította, hogy a vizsgatárgy követelményeit meghatározó miniszteri rendelet 2016-os többszöri módosítása, annak 2016. decemberi kihirdetése, majd szinte azonnali, a kellő felkészülési idő biztosítását teljesen figyelmen kívül hagyó hatályba léptetése súlyosan sértette a jogbiztonság követelményét. Nem elfogadható, illetve nem magyarázható, hogy az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy követelményeit a felkészülési időszak végén, ennyire késedelmesen adták ki, ami a következményei folytán a hozzáférhető felsőoktatáshoz való joggal összefüggő visszásságot okozott.

Székely László azt kérte az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a jövőre nézve adjanak elég felkészülési időt és tartsák tiszteletben a tanulók alapvető jogait.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Egy másik gimnáziumban is elkobozták az érettségizőktől az atlaszokat

Egy zalaegerszegi iskolában is ugyanaz történt, mint egy budapesti gimnáziumban: elvették a régi, kronológiát tartalmazó töriatlaszokat az érettségizőktől. Valószínűleg ott sem hallottak a jogszabályról, amely egyértelműen kimondja: a vizsgázók ezeket a kiadványokat is használhatják.

Windisch Judit Itthon

Kísérleti nyulak a rendszerben – ilyen volt az első szakérettségi

Idegesítő hibák, bajban lévő tanulási nehézségesek, hátrányok a gimnazistákhoz képest – túl vannak a diákok az első szakgimnáziumi érettségin. Van, ahol még javítják, máshol nagyon rossz eredmények születtek. A visszajelzések szerint a gépészek vizsgája volt nehéz, a többieké nem.

Hangszerek, melyekkel csökkenthető a fájdalom vagy karban tartható az elme

Hangszerek, melyekkel csökkenthető a fájdalom vagy karban tartható az elme

55 milliós állami támogatást kapott egy polgármesteri kabinetvezető panziója

55 milliós állami támogatást kapott egy polgármesteri kabinetvezető panziója

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Tragikus az erdőtűzhelyzet Brazíliában, Sao Paulo füstbe merült

Nemkívánatosak lettek a külföldi múzeumigazgatók Olaszországban

Nemkívánatosak lettek a külföldi múzeumigazgatók Olaszországban

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát

MNB-szakértők: 30 év alatt sem sikerült utolérni Ausztriát

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít

Idén is kapós "bármely szakos" tanár, csak legyen, aki matekot, magyart, angolt tanít