Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha mindez nem lenne átlagos, horrorsztoriknak is nevezhetnénk azokat a történeteket, melyeket olvasóink osztottak meg velünk arról, mennyit kellett várakozniuk egy-egy szakrendelésre az állami ellátás keretében. Stroke-gyanús eset, sürgős MRI-re váró, vakbélgyanús beteg sem volt kivétel. Nem beszélve a rákgyanús betegekről, akik ugyanúgy kiállják az adott esetben több hónapos sort a szakorvosig. Nem csoda, hogy egyre többen választják a magánrendelést, sokszor nem önszántukból, hanem kényszerből.

Márciusban kértem időpontot hasi ultrahangra, augusztusra kaptam. Azóta megműtöttek, így nincs rá szükségem. Valakinek kell?

Van, akinek sikerül, de jellemzően nehezen őrzi meg az ember a humorát akkor, amikor több hónapos várakozással szembesül egy-egy szakorvosnál. Miután kollégánk jövő februárra tudott időpontot szerezni egyéves gyerekének a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájára (új betegnél az átlagos várakozási idő három hónap), kértük olvasóinkat, küldjék el saját történetüket. Záporoztak a visszajelzések. A várost vagy a kórházat sokszor nem is nevezték meg, de nyilvánvaló, hogy országos problémáról van szó. Azt csak néhány olvasó jelezte, hogy a jövő évre kapott időpontot. Egyikük júliusban kapott időpontot az ortopédiára jövő januárra, másikuk a pajzsmirigy-ambulanciára jut el jövő márciusban. Harmadik olvasónk a Honvédkórházba kért időpontot alvásproblémájának kivizsgálásához még májusban, januárban mehet is.

Addig nyugodtan elaludhatok örökre

– jegyezte meg rezignáltan. Ha januárig nem is kell várniuk, nagyon sokan számoltak be többhavi várakozásról.

Én másfél hónapot vártam kardiológiai vizsgálatra, egy hölgy mellettem a szeptemberi operációjához kért időpontot kardiológiai vizsgálatra, a nővérke ingatta a fejét, hogy jaj, hát az már nem fog menni.

Egy vidéki kórház gyermekkardiológiáján azt mondták márciusban, a szülő szeptemberben kérjen majd időpontot. A legkorábbi lehetséges időpont nem ismert. Egy másik eset:

A szomszéd bácsi mellkasröntgenre december 10-i időpontot kapott, június végén.

Van lista, amely nyilvános, és van, amelyik nem

A kórházi várólistákat nyomon lehet követni – a csökkenésével rendre büszkélkedik is a kormány, bár a számok azért ingadoznak, és egy térdprotézisműtétre még mindig három évet vár csaknem 100 ember –, a szakrendeléshez kellő előjegyzési listáról (betegfogadási listák) nem találtunk hasonlóan könnyen kezelhető országos adatbázist.

A fekvőbeteg-ellátásban jól követhetők a várólisták, szürkehályogműtétre például ennyit kell várni
©

A szakrendeléseknél a várakozási idő Kincses Gyula egészségpolitikus korábbi megfogalmazása szerint irreálisan hosszú. Ez nem az Orbán-kormány alatt kezdődött, de a helyzet nem lett jobb.

Javulást nem tapasztaltam, nálunk a laborvizsgálatokra is több hónapot kell várni

– mondja Békássy Szabolcs dunavarsányi háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. A laborvizsgálatoknál kvóták vannak, ezeket nem egységesen osztják el, így országosan lehet eltérés. A háziorvos néhány kivételes esetben kérhet sürgősségi vizsgálatot.

Sürgős=1,5-2 nap

Olvasónk azt mesélte, hiába ment magas lázzal, komoly fájdalmakkal és elsőre vakbélgyulladás-gyanúval orvoshoz, a sürgősséggel kért laboreredmény két nap múlva készült el. Ezt a laboros a nyárra fogta, amúgy másfél nap a sztenderd. Később kiderült, tüdőgyulladást hordott ki félig lábon. „A vakbélgyanúmmal még mindig várhatnék az október közepi ultrahangidőpontra, ha nem múlt volna el a fájdalom" – mondta.

Egy vidéki olvasónk stroke-gyanúval került a sürgősségire, másnap neurológushoz küldte az orvos.

Ott felírtak szeptemberre. Ez volt másfél hónapja.

Más kicsit jobban járt: "kolléganőm stroke-gyanús volt, három hét múlva mehetett volna sürgősséggel CT-re."

Az ortopédiára többen panaszkodtak:

Gyerekem nem tudott lábra állni, bevittem az ortopédia-szakrendelésre. Két hónapra adtak időpontot.

Volt olyan is, aki 7 hónapos várakozás után jutott el a rendelésre, majd újabb 19 hónap kellett a műtétig, egy anya pedig azt írta, 12 éves fiának sűrűn fájt és bedagadt a térde, áprilisban kértek időpontot, szeptemberre kaptak. Az ultrahang csak ezután jön.

Olyan szakrendelés nincs, ahová várólista nélkül lehetne bejutni, a gasztroenterológián és az ortopédián a legrosszabb a helyzet – mondja Békássy Szabolcs. Előbbin javulhat a helyzet, ha elindul a vastagbélrákszűrő program.

©

Rákgyanúval is várakozni kell

Orvos által megállapított daganattal, beutalóval két hónapot vártam mammográfiára, utána a műtétet követően 4 hónapot vártam sugárkezelésre

– írta egyik olvasónk, aki végül április 15-én kapott sugárkezelést. Évszámot nem írt, feltételezzük, hogy friss a történet. Volt, aki 10 hónapot várt a mammográfiai vizsgálatra.

Létezik ugyan egy olyan szabály, amely kimondja, szakorvosi beutalóval 2 héten belül el kell végezni a rákgyanús beteg CT-vizsgálatát, viszont a szakorvosig ugyanúgy ki kell várni a sorát. Egy kiskapu van: ha 30 napnál régebben táppénzen van a beteg, sürgősséggel elküldheti a háziorvos. Békássy szerint ezen a rendszeren is változtani kell, ahogy azt is szeretnék elérni, hogy a daganatos betegségek szűrővizsgálatára ne kelljen várni.

Az egy újabb kérdést vet fel, hogy a CT-n kiszűrt rákos beteget milyen gyorsan tudják ellátni. Békássy szerint viszonylag hamar kap kezelést a beteg, persze ez attól is függ, kemoterápiával vagy műtéttel kell-e kezdeni.

"És ha kifizetem?"

A statisztikák és a tapasztalat is azt mutatja, egyre többen mennek magánorvoshoz – és akkor a hálapénzről ne is beszéljünk. Mekkora cirkusz volt annak idején a vizitdíj bevezetéséből, miközben csendben egyre többet fizettetnek a betegekkel: a KSH adatai szerint 2003 és 2015 között 70,5%-ról 66,7%-ra csökkent az állami finanszírozás aránya az egészségügyben. Hiába nőtt a szakrendelések díja az elmúlt két évben 30 százalékkal, az alsó középosztályba tartozók 50-60 százaléka is oda megy – mondta korábban az RTL Klub Híradójának Leitner György, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke. Becslések szerint a családok évi 50-100 ezer forintot költenek el magánorvosokra, főleg fogorvosra, MR-, CT-, röntgenvizsgálatokra. Már a magánpraxisok között is van olyan, ahol várni kell a bejutásra 1-2 hónapot, hiába fizetős a szolgáltatás. Ilyen például az endokrinológia vagy az ortopédia, mert kevés az orvos.

Van, akik nem mernek várni, kényszerből fordulnak magánorvoshoz:

Elhúzódó vérzés miatt mentem volna a kerületi nőgyógyászhoz, két hónap múlva kaptam időpontot. Nem hiszem, hogy ez addig várhatott volna. Magánorvos másnap fogadott.

Több olyan esettel is találkoztunk, mikor nem önszántából választott valaki magánorvost. Beszéltünk olyan kismamával, aki spórolt volna kicsit, így SZTK-rendelésre ment a kötelező vizsgálatokra. A második megalázó vizit után úgy döntött, visszakönyörgi magát a régi orvosához. Többektől is hallottuk, az orvos vagy az asszisztens az állami rendelésen megjegyezte, pár hétre tud időpontot adni, magánrendelésén viszont már holnap 2-kor fogadnák.

Gasztroenterológiai vizsgálatra 4 hónapot kellett volna várni, a magánrendelésre már következő héten vihettük a gyermekünket. Mandulaműtétre több hónapot csak azért, hogy érdeklődjünk a következő évben mikor férünk be műtétre. Persze azt megsúgták ,hogy ha valamelyik orvost a magánrendelésén felkeressük, biztos hamarabb bejutunk! Undormány az egész!

Egy olvasónknak ért 32 000 forintot, hogy három hónapos várakozás helyett két napon belül kivizsgálják a szívritmuszavarát, más a sürgősséggel elrendelt MRI-t (mágneses rezonanciás képalkotás) csináltatta meg magánrendelésen jövő év februárja helyett.

Nyakiérultrahangra kértem időpontot. Októberre kaptam. Megkérdeztem, és ha kifizetem? Másnap mehettem.

Egy anyának is ért kapásból 70 ezer forintot kideríteni magánrendelésen, hogy károsodott-e epilepsziás kisfiának agya, ahelyett, hogy hónapokat várjon erre az információra.

©

Egy szülő durva nyomásgyakorlásról számolt be: egy meg nem nevezett kórház tüdőgyógyásza állítása szerint addig nem vizsgálta meg lázas gyerekét, míg bele nem egyezett, hogy legközelebb a fizetős magánrendelését veszi igénybe. Utána viszont alapos vizsgálat indult.

Békássy Szabolcs azt mondja, súlyos orvosetikai vétséget követ el az orvos, ha az állami rendelésről a magánpraxisába irányítja a beteget. Azt mondja, részben pénz és orvoshiány miatt ilyen hosszúak a várólisták, de az emberek hozzáállása is változott: sokan inkább szakorvoshoz mennek olyan panaszokkal is, amelyeket a háziorvos is tudna kezelni. Pluszpénzt lehet tenni a rendszerbe – hiszen van, hogy kapacitás egy intézményben lenne, csak nincs keret újabb vizsgálatokra –, a humánerőforrás-krízis, vagyis a szakemberhiány viszont egyre csak súlyosbodik. Így szervezeti átalakításra van szükség, mondja Békássy, akinek szervezete korábban felvetette, könnyített licencvizsgák letételével – és megfelelő eszközökkel – a háziorvosok is számtalan területen végezhetnének pluszvizsgálatokat, így a szakrendelésen csökkenne a nyomás. Ő a diabetológiai és kispszichiátriai területet emelte ki. Megoldás lehet a praxisközösségek indítása is. A javaslatokról megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ha válaszol, megosztjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Molnár Barbara Gazdaság

Mi történhet az egészségüggyel az OEP szétbombázása után?

Nem kizárt, hogy az állami egészségügy lepusztulása és az OEP tervezett megszüntetése a magánszolgáltatók malmára hajthatja a vizet. Elsőre ez meglepően hangozhat, de a Fidesztől egyáltalán nem áll olyan távol a magánegészségügy „kedvelése”, mint ahogy kommunikálja. A kormányzat közelében is vannak olyan jelentős lobbierővel rendelkező üzletemberek, akiknek befektetései vannak a magán-egészségügyi szektorban.

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Vége Elliot Page házasságának

Vége Elliot Page házasságának

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája