szerző:
hvg.hu

Tizenegy napja senyved egy nagy falkányi kutya egy eladás alatt lévő házban, ahová a tulajdonos már alig jár vissza, az állatok ezért saját ürülékükben élnek. A település polgármestere viszont még az állatvédőket fenyegette, és arra hivatkozott, hogy 60 napos határidő alatt kell intézkedni – kérdés, addig kibírják-e a kutyák.

Egy Heves megyei településen 11 napja éhezik több kutya, vízhez felmosóvödrökből jutnak – amíg az el nem fogy –, és a saját ürülékükben tapicskolnak – állítja az Állatmentő Sereg, amely a pontos helyszínt szándékosan nem hozza egyelőre nyilvánosságra. A valószínűleg szaporításra szánt csivavák és más fajtájú kutyák egy házba vannak bezárva, az állattartó árulja az ingatlant, és állítólag csak ritkán jár az ott hagyott állataihoz.

A bejelentés alapján az állatvédők az elsőfokú hatóságként illetékes jegyzőhöz fordultak még hétfőn, egyben a segítségüket is felajánlották az állomány felméréséhez – több mint egy tucat kutyáról is szó lehet, pontosan nem tudni –, majd egyedi azonosításnál, az állatok ellátásánál, állatorvosi kezelésénél, ideiglenes vagy végleges elhelyezésénél.

Váratlanul azonban nem a jegyző hívta vissza őket, ahogy ígérte, hanem a polgármester, aki bár a település vezetőjeként mutatkozott be, kapásból leszögezte, hogy magánemberként jár el.

A polgármester ezt követően megvádolta a bejelentést tevő szomszédot, aki szerinte csak egy „drogos, aki magánlaksértést követett el”, amiért egyáltalán fotózott az ingatlanon. Majd az állatvédőknek esett azzal, hogy civil szervezetként nem számítanak hatóságnak, visszaélnek a hatalmukkal, különben is a hatósági eljárás ügyintézési határideje 60 nap. De majd kiküldik az ebrendészt, mert náluk ő szokta az állatos ügyeket kivizsgálni – tette hozzá az állatmentők szerint.

Az Állatmentő Sereg erre ismét megkereste a jegyzőt, hogy azonnal indítsa meg az elsőfokú állatvédelmi hatósági eljárást vagy elfogultság miatt zárassa ki magát, hogy a kormányhivatal új jegyzőt jelölhessen ki az ügyben. Ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy intézkedés helyett azonnal riasztotta a polgármestert, miközben utóbbinak erre jogköre nincs, a törvény alapján a jegyző által végzett hatósági munkába nem is folyhatna bele.

„Jogszerűtlen és erkölcstelen élőlények életével játszadozni azért, mert valaki nem tudja vagy nem akarja ellátni azokat a feladatait, amiket neki törvény ír elő. És mélyen felháborító arra utalgatni élőlények sorsával kapcsolatban, hogy majd a 60 napos ügyintézési határidő maximális kihasználására fognak törekedni” – tették hozzá az állatmentők.

képünk illusztráció
©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Orbán miatt nem megy el a volt MDF-es Antall Józsefre emlékezni

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa

Egy fiatal lány lett az ország legsokoldalúbb informatikusa