Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

A sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működése is ellehetetlenült az orvoshiány miatt: a hvg.hu információi szerint december 15-én be is zárják az amúgy országos elismertségű osztályt, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek.

Válságértekezletet tartottak kedden délelőtt a Honvédkórházban annak kitalálására, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény december 15-én bezáró Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). Különböző progresszivitási szintjei vannak – a Honvédé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike (volt), amely 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad.

A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról információink szerint fél év alatt hét szakorvos távozott. Felmondásuk oka pedig ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié, vagy az intézménytől ugyancsak nagy számban távozó radiológusoké.

©

A szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt (a PIC-ek minden nap lejelentik az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), hogy hány és milyen esetet tudnak fogadni – egy 24. héten született baba sokkal komplexebb ellátást igényel, mint egy 34. héten született), de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-étől be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesítni a szükséges minimumfeltételeket.

Majd januártól más lesz?

Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden információink szerint egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. A Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István azonban, úgy tudjuk, egyelőre nem állt kötélnek.  

Ki számít koraszülöttnek?
A hivatalos orvosi definíció szerint koraszülöttnek az a baba számít, aki a terhesség betöltött 37. hete előtt születik meg (a normál terhesség 40 hétig tart). Késői koraszülöttről beszélünk, ha a baba a 34-37. hét között jön világra, normál koraszülöttről ha 28-34. hét között és extrém koraszülöttről, ha a terhesség 28. hete előtt születik meg. Utóbbi csecsemők súlya sokszor az 1000 grammot sem éri el.

A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre – december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges.

A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd, ami, mondjuk, egy Újpesten beinduló koraszülést tekintve azért rejteget kockázatokat magában.

A kórházban egyébként több más osztályon is problémát okoznak az alacsony bérek: a lavinát még augusztusban az aneszteziológusok és traumatológusok indították el, ám az, hogy a sürgősségi centrum dolgozóit csak kétszeres mértékű bérelemeléssel sikerült marasztalni, további jelentős bérfeszültséget okozott az intézményben: a többi osztály – jellemzően alulfizetett – szakorvosai is emelést szeretnének.

©

Magyarországon – sejthetően a gyermekvállalási kor emelkedésével összefüggésben – évről évre nő a koraszülések száma: 2016-ban már az újszülöttek 12 százaléka jött a vártnál hamarabb világra. A koraszülöttek 16 százaléka 1500 gramm alatti súllyal születik, a perinatális centrumok elterjedésének és ottani ellátásuknak köszönhetően azonban a túlélési esélyeik ma már közel 98 százalékosak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén, amelynek szeptember eleje óta nincs radiológusa. A sürgősségi felvételi hely bezárását már hónapokkal ezelőtt javasolták a kórház főparancsnokának, miután a munkaerő-hiányos helyzet a biztonságos betegellátást veszélyezteti.

hvg.hu Itthon

Folytatódik a dráma a Honvédkórházban: "Minden nap úgy lépek be, hogy fél lábbal a börtönben érzem magam"

Egy kisvárosi focisuli fejlesztésére szánt összeg – nem egész 250 millió forint – kellett volna a hvg.hu birtokába jutott dokumentumok szerint csak ahhoz, hogy ne álljon ma összeomlás szélén a Honvédkórház sürgősségi centruma. A betegéleteket veszélyeztető helyzetre egy év alatt közel száz levélben figyelmeztették a Honvédkórház parancsnokát, aki megingathatatlannak tűnik a posztján, egyesek szerint a Fidesz felső vezetésével ápolt szoros politikai-családi kapcsolatai miatt is.

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

BRFK: Eddig 57 embert állított elő a rendőrség a tüntetések miatt

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Dél-amerikai vendégmadarak pusztítanak Németországban

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó