Joó Hajnalka
Joó Hajnalka

A sürgősségi centrum és a Podmaniczky utcai telephely után a Honvédkórház koraszülöttcentrumának működése is ellehetetlenült az orvoshiány miatt: a hvg.hu információi szerint december 15-én be is zárják az amúgy országos elismertségű osztályt, mert nincsenek meg a működtetéséhez szükséges személyi feltételek.

Válságértekezletet tartottak kedden délelőtt a Honvédkórházban annak kitalálására, hogy hogyan lehetne újra működtethetővé tenni az intézmény december 15-én bezáró Perinatális Intenzív Centrumát (PIC). Ezen a koraszülöttek ellátására szakosodott kórházi osztályon olyan csecsemőket látnak el, akik a különböző méhen belül fejlődési rendellenességekkel, a születés előtti hetekben kialakult fertőzésekkel vagy a születés körüli időszakban fellépő problémákkal jöttek a világra. Nem azonos a koraszülött intenzív osztállyal (NIC). Különböző progresszivitási szintjei vannak – a Honvédé a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike (volt), amely 33 hét előtt, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad.

A főváros egyik legjobbnak számító, a kórház honlapján Magyarország legmagasabb szakmai színvonalon működő PIC centrumaként emlegetett osztályról információink szerint fél év alatt hét szakorvos távozott. Felmondásuk oka pedig ugyanúgy a megbecsültség hiánya, az alacsony fizetés volt, mint a szeptemberben szintén az összeomlás határára ért Sürgősségi Centrum dolgozóié, vagy az intézménytől ugyancsak nagy számban távozó radiológusoké.

©

A szakemberhiány miatt az osztály eleinte csak kevesebb pácienst fogadott, illetve kisebb kockázatú eseteket vállalt (a PIC-ek minden nap lejelentik az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), hogy hány és milyen esetet tudnak fogadni – egy 24. héten született baba sokkal komplexebb ellátást igényel, mint egy 34. héten született), de november végére háromfősre csökkent a stáb, így december 15-étől be is zárják az osztályt, mert nem tudja teljesítni a szükséges minimumfeltételeket.

Majd januártól más lesz?

Nádor Csaba, a PIC osztályvezetője kedden információink szerint egy jelentős mértékű béremelésben látta annak zálogát, hogy sikerüljön a távozók helyére új szakembereket hívni az osztályra. A Honvédkórház parancsnoka, Kun Szabó István azonban, úgy tudjuk, egyelőre nem állt kötélnek.  

Ki számít koraszülöttnek?
A hivatalos orvosi definíció szerint koraszülöttnek az a baba számít, aki a terhesség betöltött 37. hete előtt születik meg (a normál terhesség 40 hétig tart). Késői koraszülöttről beszélünk, ha a baba a 34-37. hét között jön világra, normál koraszülöttről ha 28-34. hét között és extrém koraszülöttről, ha a terhesség 28. hete előtt születik meg. Utóbbi csecsemők súlya sokszor az 1000 grammot sem éri el.

A PIC-t a jelenlegi tervek szerint egyelőre két hétre – december végéig zárnák be, a kórház vezetése januárra igyekezne orvosolni a helyzetet, bár magasabb bérek nélkül ennek sikere erősen kétséges.

A Honvéd ellátási területéhez tartozó kismamákat a bezárás alatt a Semmelweis Egyetem női klinikája, illetve a János-kórházban működő PIC fogadja majd, ami, mondjuk, egy Újpesten beinduló koraszülést tekintve azért rejteget kockázatokat magában.

A kórházban egyébként több más osztályon is problémát okoznak az alacsony bérek: a lavinát még augusztusban az aneszteziológusok és traumatológusok indították el, ám az, hogy a sürgősségi centrum dolgozóit csak kétszeres mértékű bérelemeléssel sikerült marasztalni, további jelentős bérfeszültséget okozott az intézményben: a többi osztály – jellemzően alulfizetett – szakorvosai is emelést szeretnének.

©

Magyarországon – sejthetően a gyermekvállalási kor emelkedésével összefüggésben – évről évre nő a koraszülések száma: 2016-ban már az újszülöttek 12 százaléka jött a vártnál hamarabb világra. A koraszülöttek 16 százaléka 1500 gramm alatti súllyal születik, a perinatális centrumok elterjedésének és ottani ellátásuknak köszönhetően azonban a túlélési esélyeik ma már közel 98 százalékosak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

Csak a szerencsén múlt, hogy nem halt még meg beteg a Honvédkórház akut sebészeti ellátást és ügyeletet is adó Podmaniczky utcai telephelyén, amelynek szeptember eleje óta nincs radiológusa. A sürgősségi felvételi hely bezárását már hónapokkal ezelőtt javasolták a kórház főparancsnokának, miután a munkaerő-hiányos helyzet a biztonságos betegellátást veszélyezteti.

hvg.hu Itthon

Folytatódik a dráma a Honvédkórházban: "Minden nap úgy lépek be, hogy fél lábbal a börtönben érzem magam"

Egy kisvárosi focisuli fejlesztésére szánt összeg – nem egész 250 millió forint – kellett volna a hvg.hu birtokába jutott dokumentumok szerint csak ahhoz, hogy ne álljon ma összeomlás szélén a Honvédkórház sürgősségi centruma. A betegéleteket veszélyeztető helyzetre egy év alatt közel száz levélben figyelmeztették a Honvédkórház parancsnokát, aki megingathatatlannak tűnik a posztján, egyesek szerint a Fidesz felső vezetésével ápolt szoros politikai-családi kapcsolatai miatt is.

Koronavírus: Kínában valamelyest javult a helyzet

Koronavírus: Kínában valamelyest javult a helyzet

Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

Egyre biztosabb, hogy márciusban új iPhone érkezik, a 9-es

Egyre biztosabb, hogy márciusban új iPhone érkezik, a 9-es

Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen

Az iskolaudvaron tiltakoztak a berzsenyis diákok a NAT ellen

Sportkombi a javából: 530 lóerős lett az új Audi RS4

Sportkombi a javából: 530 lóerős lett az új Audi RS4

Lenyűgöző képsorok: 30 másodperc alatt repült 1800 méter magasra a dubaji repülő ember

Lenyűgöző képsorok: 30 másodperc alatt repült 1800 méter magasra a dubaji repülő ember