szerző:
hvg.hu

A lakosság véleményének megismerése elengedhetetlen ahhoz, hogy a bánya újranyitását engedélyezzék, de nem tudni, erre mikor kerül sor.

Szerdán tartottak volna közmeghallgatást a Péccsel szomszédos Kővágószőlősön az uránbányászatról. A Magyar Urán Kft. ugyanis azt tervezi, hogy újranyitja a Mecsekben található bányát, amelyet a ’90-es években zártak be. A lakosság véleményének megismerése az engedélyezési eljárás része, ezért is meglepő, hogy most a Szabad Pécs azt írja: a közmeghallgatás elmarad.

A lap szerint a Pécsi Járási Hivatal levélben értesítette az érintett önkormányzatokat, hogy a programot lefújják,

mivel a hatósági eljárásban a tényállás további tisztázása szükséges.

Új időpont még nincs, így nem tudni, mikor hallgatják meg a lakosság véleményét a tervezett uránbányáról.

2007-ben a Wildhorse nevű ausztrál cég uránkutatási engedélyt kért a Mecsekben. A Wildhorse évekig fontolgatta az uránbánya – és a húsz éve ugyancsak bezárt mecseki szénbányák – újbóli megnyitását, ám az ausztrál cég 2015-ben kivonult a megyéből, és vállalkozását eladta magyar befektetőknek – írja a Népszava. Ez a cég a Magyar Urán Kft., ami most arra készül, hogy engedélyt szerez az ércbányászatra.

A Magyar Urán Kft. abban gondolkodik, hogy évente egymillió tonna ércet hoz felszínre, és ez a munka, valamint az érc dúsítása 700 embernek biztosít állást. Viszont köztudott, hogy az uránbányászat veszélyes tevékenység, a korábbi pécsi bányák munkásai közül sokan rákot kaptak, a kőzet fúrása pedig vibrációs betegségeket okozott, ezért a helyi zöldek tiltakoznak a bánya újranyitása ellen. Az ellenzők a Facebookon igyekeznek elérni a helyieket, és rávenni őket, hogy legyenek jelen minél többen a meghallgatáson.

Mivel azonban a Magyar Urán Kft. telephelye Kővágószőlősön van, az engedélyezési eljárásban Pécs városa nem számít ügyfélnek. A Népszava szerint a város fideszes vezetése vonakodik nyíltan az ellenzők oldalára állni, amiben annak is szerepe lehet, hogy a kormány – burkoltan ugyan, de – támogatja a bányanyitást. Erre utal, hogy 2012-ben született egy kormányhatározat, ami alapján az állam felügyeli a bányaprojektet. A Magyar Urán Kft. 97 százalékos tulajdont jegyez a projektben ugyancsak komoly szerepet kapó Magyar Urán Zrt.-ben, s az utóbbi cégben az állam – az MVM-en keresztül – kisebbségi tulajdont szerzett. Ebből a zöldek arra következtetnek, hogy az állam lesz majd a bányanyitás fő finanszírozója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

LMP: szerencsejáték az uránbánya újranyitása

Az LMP parlamenti frakciójának vezetője szerint a kormányzat a pécsi, mecseki uránbányászattal szerencsejátékba kezdene, amelynek a hozadéka meglehetősen kétséges, a kockázatai pedig túlságosan magasak.

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

„A főnöknek az a dolga, hogy lehetőségeket teremtsen”

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

A CEU Bécsbe költözik, de Navracsics szerint még maradhatnak

A CEU Bécsbe költözik, de Navracsics szerint még maradhatnak