szerző:
hvg.hu

A Jászai Mari téren állíthatják fel a Nagy Imre-emlékművet.

A mártír miniszterelnök szobra jelenleg a Vértanúk terén áll, de mivel „a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének gyalogos prioritású átépítéséhez”, az ’56-os forradalom hősének költöznie kell.

©

A hivatalos indoklás szerint „a Kossuth tér sikeres megújítása után a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójával a kiemelt nemzeti emlékhely teljes területén befejeződik a kommunista szoborrombolások okozta sebek begyógyítása”.

Az MTI tudósítása szerint a Vértanúk terének névadójaként egykor ott állt az 1919-es vörösterror több száz ártatlan áldozatának nevét megörökítő alkotás, amelyet 1945 szeptemberében ledöntöttek és eltüntettek. A korabeli fényképek, dokumentumok alapján hitelesen rekonstruált Nemzeti Vértanúk Emlékműve 2019-ben készül el. Az átépített Vértanúk tere a gyalogosoké lesz, az új forgalmi rend szerint – a tömegközlekedés járatainak kivételével – gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezetője hangsúlyozta, hogy a Nagy Imre-emlékmű sorsával kapcsolatos aggodalmak alaptalanok, mert az alkotást méltó helyen, a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészének geometriai középpontjában tervezik felállítani.

©

Az elfogadott elképzelés szerint a szökőkút helyén, bazalt utcakövekkel kialakított térinstallációval övezett területen állhat majd a Nagy Imre-szoborkompozíció.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Az összes iPhone-t betiltatnák Kínában

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe