szerző:
hvg.hu/MTI

Az MSZP elnöke hívta össze a képviselőket, akik szerinte "együtt gondolkodnak tovább".

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Az MSZP elnöke szervezte az ellenzék szerdai parlamenti akcióját, amikor a képviselők megpróbálták megakadályozni, hogy az Országgyűlés elfogadja a túlóratörvényt. Tóth Bertalan csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: ő maga kezdeményezte a szerdai parlamenti akciót saját frakciójában és a többi párt felé is, illetve az ő ötlete volt, hogy foglalják el az elnöki pulpitust. Az MSZP elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: nyomatékosan kérte a képviselőket, hogy ne kövessenek el semmilyen erőszakos cselekményt.

Tóth szerint képviselőik ennek megfelelően a parlamentben nem alkalmaztak erőszakot. Hozzátette: ez azonban nem jelenti azt, hogy az „egypárti fideszes szabályokat” minden esetben betartották volna és azt se, hogy be fogják tartani.

Közölte, az MSZP elnöksége délelőtti ülésén úgy döntött, kiáll az MSZP képviselőcsoportja és minden egyes képviselője mellett, és szolidaritást vállal velük, bármi is történik az elkövetkező időszakban. A szocialista képviselők vállalják tetteikért a felelősséget, mert jogellenesnek, törvénytelennek tartják azt az eljárást, mellyel átnyomták a „rabszolgatörvényt” az Országgyűlésen.

Tóth nem sokkal később egy képet tett közzé a Facebookon, amelyhez azt írta:

Nálam az egész ellenzék, innen együtt gondolkodunk tovább! Egységben az erő!

A képen egy asztalnál ül az LMP-s Ungár Péter, a DK-s Vadai Ágnes, a jobbikos Mirkóczki Ádám, a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea, valamint a független Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Az Index szerint a képviselők levelet küldenek Áder János köztársasági elnöknek, amelyben azt írják: a törvény a demokrácia megcsúfolásaként fog bevonulni a történelembe, mivel kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat. Azt is hozzáteszik, hogy a törvény tárgyalása során szabályokat sértettek, például azzal, ahogy megvonták a szót az ellenzéki képviselőktől.

Az ellenzéki és független képviselők szerint alaptörvény-ellenes az ülést levezető elnök gyakorlata, ami közjogi érvénytelenséget eredményez, és azt is sérelmezik, hogy az ellenzék több mint kétezer módosítóról akart külön szavazást, de a Fidesz behúzta egyetlen szavazás alá őket.

Egy ilyen körülmények között tárgyalt, majd megszavazott törvény kihirdetése alkotmányos demokráciában nem elfogadható

– írták.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Közös sajtótájékoztatót tartott az MSZP, a DK, az LMP, Párbeszéd egy-egy képviselője, valamint a független Szél Bernadett a házbizottság csütörtök délelőtti ülése után, amelynek fő témája a parlament hétfői ülése volt. Akkor az ellenzékiek obstrukcióval próbálták elérni, hogy a Munka törvénykönyve módosítását ne szavazhassa meg a fideszes többség. Emellett szó esett a szerdai ülésről is, amikor az ellenzék újra akciózott a voksolás megakadályozása érdekében, miközben Orbán Viktor miniszterelnök mögött két öltönyös férfi – az ellenzékiek szerint a TEK állományának tagjai, testőrök – jelentek meg.

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Nem lesz több száguldozás a német autópályákon a klímaváltozás miatt

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Reagált az ügyészség a Momentum akciójára

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt

Szijjártó meghátrál: az EP-vitán senki sem képviseli a kormányt