Farkas Zoltán
Farkas Zoltán
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A HVG heti szubjektív lapajánlója.

Igazán kár lenne itt megállni.

A kormányfő, a barátai és üzletfelei egy hét alatt egységes, tetszetős médiabirodalmat hoztak össze, folytatják a takarékszövetkezetek egyetlen óriásbankká gyúrását, és üdvözült arccal ünneplik, hogy kiebrudalták Budapestről a CEU-t. Elképesztő tempó, bármelyik önkényuralmi rendszernek becsületére válna.

A nemzetközi minősítése szerint már most is csak részben szabad magyar sajtó hovatovább kormányzati propagandamonopóliummá formálódik. Ezt az igazán ígéretes jövőt Liszkay Gábor építgeti, akinek a portréját felvázolva legutóbb azt írtuk: „Révai József után ő tud a legjobban pártlapot készíteni”. Sajtóperügyi jártasságát kamatoztatta Liszkay azzal is, hogy korábban az orosz–ukrán szervezett alvilág fejének, Szemjon Mogiljevicsnek a védőügyvédje volt. A hírhedt Szeva bácsi után egykor az FBI is kutakodott, ám végül Oroszországban vádolták meg adócsalással. Majd felmentették. Mogiljevics személyét a Győrffy Dóra egyetemi tanárral készült interjúnkban idézett Craig Unger amerikai író összefüggésbe hozta azokkal a kétes ügyekkel, amelyek révén orosz üzletemberek mostak tisztára hatalmas vagyonokat Trump-ingatlanok megvásárlásával.

Ebbe belegondolva sajátos arculatot kap a Liszkay-birodalom is.

A pénzügyi rendszerben zavartalanul formálódik a Fidesz-oligarchák tehetős magánbankja, ami kényelmi szempontból igazán előnyös, mert így nem kell másnál kuncsorogniuk. Na és a CEU? Küldetése szerint a nemzetközi oktatás új modellje, a modern közgazdasági, társadalom- és politikatudományi képzés központja, amely támogatást nyújt az emberi jogokat és méltóságot tisztelő, demokratikus társadalmak felépítéséhez. Ahol bontják, ott tényleg nincs helye. Nem csoda, hogy ezek a médiapiaci, banki, egyetemi fejlemények elviszik a Magyarország és a Gazdaság rovat terjedelmének számottevő részét. Midemellett két nagyvárosba is kitekintünk, Debrecenbe és Szolnokra, hogy érzékeltessük, az üzlet és a politika összefonódása nem csak a legfőbb urak jellemzője.

Megvesztegetést és csalást lát a rendőrség, ezért vádemelést javasol a miniszterelnök ellen, és már csak a főügyészen múlik, milyen irányt vesznek az események.

A kormányfőt egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy vízumhoz segítette azt az üzletembert, aki elhalmozta őt ajándékokkal, megkörnyékezte a sajtót, hogy szépeket írjon róla és családjáról, továbbá jogtalan előnyökhöz juttatott egy távközlési céget, amelynek fő részvényese – egyben a miniszterelnök barátja – így hatalmasat kaszált. A sztorit Világ rovatunk tálalja, hiszen nem a makulátlan honi terepen játszódik, hanem Izraelben. Az pedig Franciaország kiváltsága, hogy az adóemelés ellen tiltakozó tömeg éppúgy szétveri Párizst, mint a világbajnoki győzelmen örvendő szurkolók hada. Bár most kétségkívül jóval nagyobb a harc, a kár – és a tét. Neve is van: Emmanuel Macron.

A csatazaj és a globális tatarozás árnyékában azért ünnepelni is van okunk: hetven éve fogadták el az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát. Ezt idézi fel Szellem rovatunk, aktualizálva Bródy János klasszikus kérdését: Mondd, te kit választanál? De tényleg.

FARKAS ZOLTÁN

munkatárs

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van