szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánybarát napilap érdekképviseleti információk alapján figyelmeztet, akár néhány napos, országos munkabeszüntetés is lassítaná a gazdaságot, visszavetné a bérfelzárkóztatást.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Január 5-én szombaton újra nagyszabású ellenzéki demonstráció lesz a fővárosban (a napokban többi vidéki nagyvárosban is voltak tüntetések, így Szegeden is), ellenzéki pártok, civilek, szakszervezetek, elégedetlen tömegek lesznek az utcán.

Érzik ezt a Magyar Idők szerkesztőségében is, ugyanis a pénteki lap címoldalán hozzák, hogy „Nem érezhető sztrájkhangulat a dolgozók körében”.

Arra alapozva írják ezt, hogy érdekképviseletek felhívták a figyelmüket, akár néhány napos, országos munkabeszüntetés lassítaná a gazdasági növekedést, visszavetné a bérfelzárkóztatást. „A tapasztalatok azt mutatják, a munkavállalók is mérlegelték ezt, mivel sem a szakszervezetek, sem a vállalati szféra képviseletei nem kaptak általános sztrájkhajlandóságra jelzéseket.”

Hozzáteszik, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a munkaadói képviseletek egybehangzóan úgy látják: „nem élnek vissza a munkáltatók a túlórakeret emelésével, ráadásul a legtöbb helyen nincs is erre igény” – így a kormánylap.

A hvg.hu információja szerint, ahogy azt korábban megírtuk, a szombati tüntetést megelőző tárgyalássorozat jelenleg úgy áll, hogy január 5-én egyelőre nem országos sztrájkot, hanem ultimátumot jelentenek be. Ezzel együtt a szakszervezetek bejelentik négypontos követelésüket is, ezeket:

  1. Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  2. Béremelést, többek között a minimálbér két számjegyű emelését, a cafetéria visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését!
  3. Követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  4. Rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig!

Ezek mellé intéznek ultimátumot a kormány felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A légkör is árulkodhat arról, ha földrengés van készülőben

A légkör is árulkodhat arról, ha földrengés van készülőben

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Rendelt két férfi két prostituáltat, végül lövöldözés lett belőle

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját

Milliárdos állami segítséggel újíthatják meg Pintér Sándor egykori cégének szállodáját