szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az a bértárgyalásoktól függ, hogy csatlakoznak-e a sztrájkhoz az óriási állami cégek.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Január 5-én szombaton újra nagyszabású ellenzéki demonstráció lesz, ellenzéki pártok, civilek, szakszervezetek, elégedetlen tömegek lesznek az utcán. Ezzel kapcsolatban a Népszava azt írja, az országos sztrájkot előkészítő bizottságban együtt dolgozó szakszervezetek négypontos követeléslistában rögzítették az országos munkabeszüntetés céljait.

  1. Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra-szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  2. Béremelést, többek között a minimálbér két számjegyű emelését, a cafetéria visszaállítását, a közszféra béreinek rendezését!
  3. Követelik a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál!
  4. Rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozásától a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatásáig!

A hvg.hu ezzel kapcsolatban úgy értesült, a szombati tüntetést megelőző tárgyalássorozat jelenleg úgy áll, hogy január 5-én egyelőre nem országos sztrájkot, hanem ultimátumot jelentenek be. Mindenesetre a fenti követeléseket szombaton jelentik be hivatalosan.

A Népszava hozzáteszi, azt még nem tudni, hogy egy esetleges országos sztrájkhoz csatlakoznak-e majd a nagy állami cégek munkavállalói is, ugyanakkor a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke szerint a követeléslista megfogalmazása elősegíti a tárgyalások megkezdését.

A VTDSZSZ elnöke, Gulyás Attila azt mondta, a csatlakozás függ a helyi bértárgyalásoktól is, az viszont biztos, hogy a dolgozók érdekvédői az országos emelésként elfogadott 8 százalékot biztosan nem írják alá, csakis két számjegyű bérnövekedést tartanak elfogadhatónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze

Ötlakásos társasházat nyomtatnak ki Németországban, rekordidő alatt áll össze

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Olyan műkezet tervezett gyerekeknek egy afrikai cég, amely együtt nő használójával

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja