szerző:
hvg.hu

Öt szakszervezet és az ellenzéki pártok együtt szervezték a szegedi tüntetést a helyi civilekkel a túlóratörvény ellen, a független bíróságokért és médiáért. Az ellenzéki megmozdulás nem ér véget, polgári engedetlenségi akciókkal folytatják a tiltakozást addig, amíg a követelések nem teljesülnek.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

„Szeged nem lesz Fideszes” – zengett a Dugonics tér Szegeden, ahol közel ezren tüntettek a rabszolgatörvény ellen, a rendőri túlórák csökkentéséért, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségéért.

A csütörtöki demonstrációt már együtt szervezte a december 22-én Szegeden megalakult ellenzéki összefogás azzal a két civil szervezettel, amelyek maguk is egy-egy tüntetésen alakultak korábban. A Köz Hasznáért Mozgalom még az internet adó elleni megmozdulások idején, míg a Szegedi Civil Háló a tavalyi parlamenti választások utáni tüntetések idején jött létre. A csütörtöki tüntetéshez öt szakszervezet helyi szervezetei is csatlakoztak.

©

Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének megyei titkára arról beszélt, ha általános sztrájkot kell szervezni, azt összehangolva kell megtenniük.

A rabszolgatörvény biorobottá alakítja, és kizsigereli a magyar munkavállalókat. Négy és fél millió munkavállaló sorsát változtatták meg úgy, hogy nem kérdezték meg őket!

- mondta Farkas a Szeged.hu tudósítása szerint.

A Dugonics teret csaknem megtöltő tüntetők előtt Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, a szegedi volt az első önkormányzat, amely bojkottot hirdetett az új munkajogi szabályok bevezetése ellen, és a kezdeményezéshez már több település csatlakozott. A politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok összefogására van szükség az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon.

Binszki József, a DK helyi politikusa azt mondta, hogy a Fidesz tizenharmadik havi nyugdíj helyett tizenharmadik és tizennegyedik havi túlórát adott az embereknek. Mihálik Edvin, a Momentum képviseletében pedig úgy fogalmazott, a kormány nem a nemzet érdekeit szolgálja, hanem a felemelkedés lehetőségét veszi el a nemzettől.

©

A tüntetésen összesen tizenketten szólaltak fel, felerészben a helyi pártok vezetői, és a szakszervezeti vezetők. A demonstrációnak két helyszíne volt, „félidőben” a tömeg a belvároson át átvonult a kormányhivatal elé. Itt a szervezők egy montázsfilmet vetítettek, amelyben Orbán Viktor korábban elhangzott mondatait sűrítették. Például azt, hogy a demokráciában joga van a népnek elzavarni egy kormányt.

A kormányhivatal lépcsőin még beszélt a DK, és a Jobbik helyi elnöke is, de a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók szakszervezeti vezetője is felszólalt, aki azzal szembesítette az egybegyűlteket, hogy a könyvtárakban és múzeumokban dolgozók fizetése nem éri el a minimálbért sem. A közalkalmazottakat képviselő szakszervezeti vezető pedig arról beszélt, hogy csak együtt, összefogva a pártokkal és a civilekkel lehet a munka világát megváltoztatni.

©

A tüntetés végén a szervezők polgári engedetlenségi akciókat hirdettek, egyelőre még nem meghatározott időben és helyeken. Példának azt hozták fel, hogy akár a kormányhivatalban folyó munkát is lelassíthatják akcióikkal, de a közlekedésben is előfordulhatnak ilyenek. Arra kérték a tüntetőket, hogy figyeljék a pártok, a szakszervezetek és civil szervezetek oldalait, mert ott fogják ezeket meghirdetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megváltozott a módszertan, rátaláltak 16 ezer dolgozó volt közmunkásra

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA