szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öt szakszervezet és az ellenzéki pártok együtt szervezték a szegedi tüntetést a helyi civilekkel a túlóratörvény ellen, a független bíróságokért és médiáért. Az ellenzéki megmozdulás nem ér véget, polgári engedetlenségi akciókkal folytatják a tiltakozást addig, amíg a követelések nem teljesülnek.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

„Szeged nem lesz Fideszes” – zengett a Dugonics tér Szegeden, ahol közel ezren tüntettek a rabszolgatörvény ellen, a rendőri túlórák csökkentéséért, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségéért.

A csütörtöki demonstrációt már együtt szervezte a december 22-én Szegeden megalakult ellenzéki összefogás azzal a két civil szervezettel, amelyek maguk is egy-egy tüntetésen alakultak korábban. A Köz Hasznáért Mozgalom még az internet adó elleni megmozdulások idején, míg a Szegedi Civil Háló a tavalyi parlamenti választások utáni tüntetések idején jött létre. A csütörtöki tüntetéshez öt szakszervezet helyi szervezetei is csatlakoztak.

©

Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének megyei titkára arról beszélt, ha általános sztrájkot kell szervezni, azt összehangolva kell megtenniük.

A rabszolgatörvény biorobottá alakítja, és kizsigereli a magyar munkavállalókat. Négy és fél millió munkavállaló sorsát változtatták meg úgy, hogy nem kérdezték meg őket!

- mondta Farkas a Szeged.hu tudósítása szerint.

A Dugonics teret csaknem megtöltő tüntetők előtt Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, a szegedi volt az első önkormányzat, amely bojkottot hirdetett az új munkajogi szabályok bevezetése ellen, és a kezdeményezéshez már több település csatlakozott. A politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok összefogására van szükség az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon.

Binszki József, a DK helyi politikusa azt mondta, hogy a Fidesz tizenharmadik havi nyugdíj helyett tizenharmadik és tizennegyedik havi túlórát adott az embereknek. Mihálik Edvin, a Momentum képviseletében pedig úgy fogalmazott, a kormány nem a nemzet érdekeit szolgálja, hanem a felemelkedés lehetőségét veszi el a nemzettől.

©

A tüntetésen összesen tizenketten szólaltak fel, felerészben a helyi pártok vezetői, és a szakszervezeti vezetők. A demonstrációnak két helyszíne volt, „félidőben” a tömeg a belvároson át átvonult a kormányhivatal elé. Itt a szervezők egy montázsfilmet vetítettek, amelyben Orbán Viktor korábban elhangzott mondatait sűrítették. Például azt, hogy a demokráciában joga van a népnek elzavarni egy kormányt.

A kormányhivatal lépcsőin még beszélt a DK, és a Jobbik helyi elnöke is, de a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók szakszervezeti vezetője is felszólalt, aki azzal szembesítette az egybegyűlteket, hogy a könyvtárakban és múzeumokban dolgozók fizetése nem éri el a minimálbért sem. A közalkalmazottakat képviselő szakszervezeti vezető pedig arról beszélt, hogy csak együtt, összefogva a pártokkal és a civilekkel lehet a munka világát megváltoztatni.

©

A tüntetés végén a szervezők polgári engedetlenségi akciókat hirdettek, egyelőre még nem meghatározott időben és helyeken. Példának azt hozták fel, hogy akár a kormányhivatalban folyó munkát is lelassíthatják akcióikkal, de a közlekedésben is előfordulhatnak ilyenek. Arra kérték a tüntetőket, hogy figyeljék a pártok, a szakszervezetek és civil szervezetek oldalait, mert ott fogják ezeket meghirdetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Szükségállapotot vezettek be Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Még egy statisztikát megbolondított a koronavírus

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?