szerző:
hvg.hu

Az ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tett feljelentést.

A Fővárosi Főügyészség 2017 februárjában benyújtott vádirata szerint az ügyben szereplő cégcsoport főtevékenységként – nyomdaipari tevékenység mellett – papír csomagolóeszköz gyártással foglalkozott.

A vádirat szerint az ügy I. rendű vádlottja – aki a cégcsoport tényleges irányítója volt – elhatározta, hogy úgy vesz igénybe jogosulatlanul hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást, hogy a cégcsoport üzemeiben már évek óta működő papírzacskógyártó gépeket a valóságtól eltérően újonnan beszerzett gépként tünteti fel, hogy azok megfeleljenek a pályázati kiírásoknak. Az I. rendű vádlott 2005-2010 között összesen négy, korszerűsítésre kiírt uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére úgy, hogy a gépek megvásárlása ténylegesen nem állt szándékában, célja mindegyik esetben a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt.

A közlemény szerint ennek érdekében a pályázati eljárások során – II. rendű vádlott közreműködésével – az új gépek beszerzését alátámasztó, valótlan tartalmú árajánlatot, számlát és egyéb okiratokat készített és használt fel. A III. és IV. rendű vádlottak az egyik pályázat kapcsán szintén valótlan tartalmú okiratok benyújtásában működtek közre. Az I. rendű vádlott a fentiek alapján mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyből több mint 630 millió forinttal az uniós, míg csaknem 140 millió forinttal a magyar költségvetést károsította meg.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Fővárosi Törvényszék az I. rendű, valamint a III. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, és ezért az I. rendű vádlottat 3 év 6 hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, míg a III. rendű vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyúttal a III. rendű vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A bíróság a II. rendű vádlottat és a IV. rendű vádlottat az ellenük emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

A Fővárosi Főügyészség a kihirdetett ítélet ellen mind a négy vádlott terhére fellebbezést jelentett be súlyosításért és a felmentett vádlottak esetében bűnösség megállapítása céljából.

A Fővárosi Ítélőtábla a fellebbezés alapján eljárva, 2018 novemberében az I. rendű vádlott büntetését 6 év börtönbüntetésre és 6 évi közügyektől eltiltásra súlyosbította, egyben 5 000 000 forint összegű pénzbüntetésre is ítélte, a III. rendű vádlott börtönbüntetése felfüggesztésének próbaidejét 2 évről 4 évre emelte fel, és mellőzte az előzetes mentesítést. A másodfokú bíróság a II. és a IV. rendű vádlottak tekintetében a felmentő rendelkezést megváltoztatta, és őket is bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében. A bíróság a II. rendű vádlottat 2 év – végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett –, a IV. rendű vádlottat 1 év 2 hónap – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet az I. és III. rendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Családi történet: amikor a Maffiózók átírta a sorozatok történelmét

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Kutyamamusz az új divat, ráadásul az állatokat is támogatja vele

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Spermát fecskendezett egy férfi az alkarjába, mert annyira fájt a háta

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Kettős záróvonalon előzött a magyar kamionos, azonnal elvették a jogsiját

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott