szerző:
Tóth Richárd

A veszprémi állatkerthez fordul Székely László ombudsman egy fogyatékkal élőket érintő ügy miatt – tudta meg a hvg. Az állampolgári jogok biztosa azt nehezményezi, hogy egy csoport fogyatékkal élő nem vásárolhatott kedvezményes belépőt, pedig minden hatósági igazolvánnyal rendelkeztek. A probléma azonban nem egyedi: Magyarországon a fogyatékosság önmagában nem jogosít fel kedvezményekre.

Az nem volt elég, hogy voltak járókerettel, kerekesszékkel közlekedők, hiába volt mindenkinek fogyatékosságot igazoló hatósági igazolványa, nem engedték megvenni az olcsóbb jegyet. A kapunál szembesültünk azzal, hogy a kedvezményes belépőt csak akkor vásárolhattuk volna meg, ha valamely fogyatékkal élőket képviselő szervezetben tagsággal rendelkeznek az ellátottjaink.

A bejegyzést néhány hónapja írta ki a közösségi oldalára Kaizerné Köllis Mónika, a zalaszentgróti Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének vezetője, miután hiába utaztak a zalai kisvárosból a fogyatékkal élők Veszprémig, hogy bemehessenek az állatkertbe, ott nem engedték be őket kedvezményes belépővel, mert csak hatósági igazolványuk volt.

A teljes árú jegyeket nem tudták kifizetni, így hazamentek.

Az eset után Hahdházy Ákos független országgyűlési képviselő írásbeli kérdést tett fel Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának, hogy kiderüljön, miért kellett csalódottan hazautaznia a fogyatékkal élő csoportnak.

A hatósági igazolványokat a nyugdíjfolyósító, illetve az Államkincstár állítja ki fogyatékkal élők számára, amellyel a különböző ellátásra, támogatásra való jogosultságot tudják igazolni az érintettek. Rögtön az eset után az intézetvezető azt mondta a hvg.hu-nak, fel sem tudják fogni, ennél miért erősebb az, ha valamely érdekvédelmi szervezetnél tagsággal rendelkeznek. A történteket ezért diszkriminatívnak gondolják.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) leírása szerint a fogyatékossági támogatás mindenkinek jár, aki:

  • látási,
  • hallási,
  • értelmi,
  • mozgásszervi fogyatékos személynek, vagy
  • halmozottan fogyatékos személynek minősül, és
  • állapota tartósan vagy véglegesen fennáll,
  • önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.
  • Vagy a helyváltoztatáshoz meghatározott segédeszköz állandó és szükségszerű használatát igényli.

A fogyatékossági támogatás megállapításával pedig egyidejűleg hatósági igazolványt kell kiadni, amivel jogosultak a kedvezményekre. A veszprémi állatkert honlapján egyébként azt írják, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége által kibocsátott érvényes igazolvány és hatóság által kibocsátott, a személyazonosságát igazoló igazolvány (személyi igazolvány, útlevél, diákigazolvány stb.) együttes felmutatásával, illetve azon látogatók vehetik igénybe, akik nem rendelkeznek ilyen igazolvánnyal, de kerekesszékkel érkeznek az állatkertbe.

©

Több olyan fogyatékossággal foglalkozó szervezet is létezik, amelyiknek az igazolását elfogadná a veszprémi állatkert is. Ezek a teljesség igénye nélkül a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, az Autisták Országos Szövetsége és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Az eset után az állatkert az Indexnek nem válaszolt, csak továbbították a panaszbejelentőnek már elküldött levelet. Ebben az áll, honlapjukon egyértelműen tájékozódhatnak a kiemelt kedvezmények, kedvezményes partneri jegyek igénybevételének feltételeiről.

„Ahelyett, hogy a gondatlanságukat a helyszínen korrigálták volna, kifizették volna a belépőjegyet vagy elfogadják munkatársunk azon felajánlását, hogy utólagosan átutalással is fizethetnek, munkatársainkkal gorombáskodtak, és a gondjaikra bízott fogyatékos embertársaikat büntették meg azzal, hogy nem biztosították számukra az állatkerti kirándulást. Sajnáljuk, hogy a tények elferdítésével magukat próbálják menteni, ahelyett, hogy belátnák, hogy hibáztak a kirándulás megszervezésében és annak lebonyolításban” – írta akkor többek között az állatkert.

Ilyen előzmények után az ombudsmannak arra kellett válaszolnia, hogy:

Ki hozza a szabályokat a fogyatékkal élők kedvezményeinek megállapításában?

Hadházy – és az ügyet továbbvivő munkatársa, Kassai Dániel – felhívták Székely figyelmét arra, hogy a veszprémi állatkert a város önkormányzatának többségi tulajdonában áll, a szervezeti és személyzeti adatok szerint közfeladatot ellátó szerv. Szeptemberben, az eset másnapján egyébként közleményt adott ki a város fideszes polgármestere, Porga Gyula, szerinte a szomorú incidens megmutatta, hogy „a másokkal való kapcsolatainkban egy percre sem feledkezhetünk el az empátiáról, az emberséges hozzáállásról és a törődésről”. A polgármester felhívta az állatkert igazgatóját is, akinek elmondta, személyesen hívja meg a csoportot az intézménybe.

Székely László
©

Az ombudsmannak azt kellett megvizsgálnia, hogy a veszprémi állatkert tehet-e megkülönböztetést a fogyatékossággal élők közt aszerint, hogy az érintett tagja-e, vagy sem egy fogyatékos embereket segítő szervezetnek. A lapunk birtokába került ombudsmani válaszában Székely hosszan szól általánosságban arról, hogy

a magyar jogrendben nincs olyan általános norma, mely alapján a fogyatékos emberek számára a szolgáltatások hozzáférését kedvezményes díjszabás mellett biztosítaná.

Az ombudsman idézi ugyan a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényt, de hozzáteszi, ez a szabály „önmagában nem teszi kötelezővé senki számára a kedvezményes belépők bevezetését”. Azok a kulturális, közművelődési intézmények (múzeumok, színházak, mozik, állatkertek, hasonlók), melyek kedvezményt nyújtanak a fogyatékossággal élő személyeknek, Székely szerint is meglehetősen eltérő módon élnek ezzel az eszközzel.

©

Hozzáteszi: a konkrét kérdés az állatkerti látogatás során merült fel, érdemes szélesebb körben áttekinteni a fogyatékossággal élők közművelődési kedvezményeinek kérdését. „Kétségtelen, hogy a fogyatékosság önmagában számos problémát okoz a fogyatékos embereknek, így ha egy kedvezmény igénybevétele egy dokumentum adott pillanatban való birtoklásán múlik, az rendkívül méltánytalan helyzetet jelenthet az elszenvedő személynek” – írta jelentésében az ombudsman.

Leszögezte, nincs olyan jogszabály, amely arra kötelezte volna az állatkertet, hogy engedjék be kedvezményes jeggyel a csoportot, azt csak önkéntesen, szívességi alapon tehették volna meg – de mint láttuk, nem tették.

Székely szerint a fent leírt eset orvosolható, ennek érdekében tájékozódik az állatkert igazgatójánál is az ügyben az „ilyen és ehhez hasonló helyzetek elkerülése érdekében”, a figyelmébe ajánlja, a jövőben fogadják el azt a dokumentumot is a pénztáraknál, amelynek bemutatása után eddig nem adtak kedvezményes jegyet.

Kassai ezzel kapcsolatban azt mondta, az ombudsman – amellett, hogy felhívja az állatkerti igazgatót – törvénymódosítást is kezdeményezhetne az ügyben, amihez joga van. „Beadhatna Hadházy is egy javaslatot, hogy fogadják el mindenhol a fogyatékosságot igazoló hatósági igazolványt, de azt biztos lesöpri a Fidesz. Azonban törvényt az alapvető jogok biztosa is kezdeményezhet.”

Az ombudsmani jelentés után megkerestük az egyik érintett szülőt. Ő név nélkül azt mondta, a veszprémi eset nem egyedülálló, rendszeres, hogy a pénztáraknál éri őket a megkülönböztetés, és nem kapnak kedvezményes belépőt.

Ez megalázó, nemcsak nekem, hanem a fogyatékossággal élő gyermekem számára is. Nem mutatja, de látom rajta.

Az anyuka reméli, az ombudsmani válasz a veszprémi állatkert gyakorlatában is változást hoz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Busszal ütközött egy autó Bátonyterenyén, egy ember meghalt

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Újra árat emel a posta

Újra árat emel a posta

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Hajlítható kijelzővel hozná vissza a Motorola minden idők egyik legkedveltebb telefonját

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba