szerző:
hvg.hu

Az elemző szerint a magyar pártrendszer átalakulhat, de csak akkor, ha az ellenzék felismeri, hogy csak együtt juthatnak előre.

Interjút készített Török Gábor politikai elemzővel a 24.hu. A lap arról kérdezte, hogy mit gondol a decemberben kezdődött tüntetéssorozatról, illetve arról, ami ezek keretében az MTVA székházában történt. Török szerint a tüntetésektől önmagában semmi nem változik: Orbán Viktor nem bukik meg, nem lesz vége „sajátos királyságának”, de az események magukban hordozzák annak a lehetőségét, hogy a magyar pártrendszer jelentősen átalakul.

Az történhet, amiről a tankönyvek mindig is írtak: a választási rendszer egy idő után befolyásolja, alakítja a pártrendszert, hiszen a szereplők elkezdenek alkalmazkodni hozzá. Most mintha történelmi értelemben nem is hosszú idő, hét év után ez történne Magyarországon is

– fogalmazott Török, aki szerint az eddig összefogni képtelen ellenzék helyén együttműködő pártok és politikai szereplők jelentek meg – persze azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ez csak átmeneti állapot.

Az elemző szerint a kormányzattal szemben kétféle sikeres ellenzéki stratégia lehetséges:

  • arra várni, hogy a Fidesz támogatottsága jelentősen csökkenjen, illetve ezen dolgozni a szavazóik megszólításával, meggyőzésével (ez volt például Schiffer András koncepciója)
  • ha nagyjából ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki szavazó van, úgy lehet versenyképesnek maradni, ha a pártok összeterelik az ellenzéki szavazókat. Ennek alapja a megállapodás, a közös fellépés.

Török úgy véli, a centrális erőtérnek csak úgy lehet vége, ha az ellenzék az önkormányzati, majd akár a parlamenti választáson is a választási rendszernek megfelelően indít közösen támogatott jelölteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
G. M. Itthon

Akkora az ellenzéki egység, hogy már egymás ellen taktikáznak

Nem a lázadást követelő politikusok mondták a legradikálisabb követelést a Kossuth téren szombat este, hanem az MSZP elnöke, aki teljes egységet kért az EP-választásra. Vagy ezzel Tóth Bertalan már a pártok egymással szembeni versenyét nyitotta meg? A Kossuth téren mindenesetre bárki hallhatta, hogy az összeborulás ellenére az ellenzék csak a célban ért egyet, az eszközben már nem.

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?

Japán támadás: milyenek a 2019-es új Lexusok?