szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje közleményében felsorolja annak a négy szép fizetéssel rendelkező főtanácsadónak a nevét, akiknek feladata volt az elektronikus jegyrendszer ügyének menedzselése is.

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje azt írta közleményében: a Tarlós István összesen évi 40 millió forintért kapott tanácsokat az e-jegyrendszer ügyében is.

A politikus a Főpolgármesteri Hivataltól kikért dokumentumok alapján azt állítja, a főpolgármesternek négy főtanácsadója is volt, akinek feladata volt, hogy felügyelje és segítse az elektronikus jegyrendszer beruházását. Ennek ellenére a BKK felbontotta a szerződést a kivitelezővel, a projekt megvalósulása a távoli jövőbe tolódott.

A főtanácsadók egyike Dorner Lajos, aki közlekedésügyi főtanácsadóként havi 600 ezer forintot keres. Munkaköri leírása alapján felelős a BKK közlekedési beruházásainak nyomon követéséért, különös tekintettel az elektronikus jegyrendszerre. Az ő feladata, hogy Tarlós tanácsadójaként folyamatosan kapcsolatot tartson a BKK-val és a BKV-val, és megfigyelőként részt vegyen a BKK és BKV igazgatói ülésein, és tanácsaival segítse Tarlóst és helyettesét.

Szegvári Péter főállású tanácsadóként havi 1 millió forintot kap havonta azért, hogy közreműködjön a fővárosi fejlesztések előkészítésében, kidolgozásában és megvalósításában. Szegvárinak – aki nem mellesleg a BKK igazgatóságának elnöke, egyben Tarlós legjobban fizetett tanácsadója – az lenne a feladata, hogy a BKK fejlesztésével és korszerűsítésével kapcsolatban írásos javaslatokat adjon Tarlósnak, áll a közleményben.

Szabadvári Péter Ottóné szintén főtanácsadói minőségben véleményezi és felülvizsgálja a BKK Főpolgármesteri Irodához érkező szerződéseit, jogi tartalmú iratait, havi 850 ezer forintért. Ő biztosan látta azokat a dokumentumokat, amik alapján látni lehetett, hogy az e-jegyrendszer be fog dőlni – írja Sermer.

Szemenyei László szintén 850 ezer forintot keres havonta, feladata, hogy pénzügyi kontrollt gyakoroljon a BKK és BKV felett. Az ő feladata lett volna, hogy tanácsadóként a közösségi közlekedés hatékony gazdálkodását felügyelje, biztosítsa, és a közösségi közlekedés költségeit érdemben csökkentse.

A kikért adatokból látható, hogy Tarlós Istvánnak és helyettesének, Bagdy Gábornak kellett, hogy legyen tudomása a dologról a Liberálisok politikusa szerint. Márpedig Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes korábbi sajtótájékoztatóján hosszan magyarázkodott arról, hogy nem tudott semmit a projekt állásáról.

Ami elég furcsa annak tükrében is, hogy egyedül ő volt jogosult a főváros szervezeti működési szabyálzata szerint arra, hogy Budapest pénzügyeiről tárgyaljon, és ő is tárgyalt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a budapesti elektronikus jegyrendszernek nyújtott hitelről.

Tarlós pedig most éppen Bagdyra ruházta át a városfejlesztési feladatot Szeneczeytől, amikor az e-jegyrendszeres balhé kirobbanásakor menesztette Dabóczit, és ezzel együtt lefokozta Szeneczey Balázst, másik helyettesét is.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes cikkünk megjelenése után közleményben jelezte, a hír számukra „kezelhetetlen.” Innentől idézet:

„A felsorolt nevek közül kettő nem is Tarlós István tanácsadója, de ettől függetlenül sem kaptak ilyen megbízást, még kevésbé 5 éve. Egyiküknek volt esetileg rövid érintkezése a pénzügyi főpolgármester-helyettes munkatársaként a BKK jegyrendszerével, mikor a BKK tagi kölcsönt kért a Fővárostól, amit még tárgyévben vissza is fizetett. Ilyen munkáért a felsorolt két ember semmilyen juttatást nem kapott, és a programban egyáltalán nem vettek részt.

Szabadváriné dr. valóban a főpolgármester tanácsadója, ő foglalkozott egyéb feladatai mellett az üggyel – de nem 5 évig, hanem – 2018 november és 2018 december között, vizsgálta, hogy mi történt, mikor a BKK felmondta a szerződését. Ezért a munkáért Szabadváriné dr. semmi külön juttatást nem kapott.

Dr. Szegvári Péter pedig nem tanácsadói munkakörében foglalkozott a BKK-val, és tanácsadói munkakörét nem érinti a feladat, hanem őt a Közgyűlés választotta meg a BKK igazgatósága elnökének. Részt vesz ugyan a főpolgármesteri vezetői értekezleten, de ellenőrzött információ, hogy ott a BKK-jegyrendszer szerződéssel kapcsolatos problémát – legalábbis 2016-17-18-ban biztosan (korábban nemigen lehetett oka sem) – egyszer sem vetett fel sem a BKK vezérigazgatója, sem az igazgatóság. Tanácsadóként ezért a feladatáért dr. Szegvári Péter semmilyen juttatásban nem részesült. A liberális feltehetőleg kikérhette tanácsadók fizetését, és értelmezni igyekezett a feladataikat.

Azt sem értjük, hogy emlegethet nekünk épp a liberális politikus 2006-os céldátumot (!), miután a jelenlegi városvezetés 2010-ben került pozícióba. 2006-ot céldátumként legfeljebb liberális kollégája tűzhetett ki, aki 2010 végéig vezette a várost.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre ballag a kormány, idén kisérettségi – adjon most ön osztályzatokat

Jövőre ballag a kormány, idén kisérettségi – adjon most ön osztályzatokat

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Ittas volt a sofőr, aki miatt két motoros halt meg Dusnoknál

Ittas volt a sofőr, aki miatt két motoros halt meg Dusnoknál