szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Inkább rendreutasító, mint udvarias listát közölt az amerikai Külügyminisztérium Mike Pompeo magyarországi látogatásának napján. Volt pár, a kormány szempontjából akár fenyegetőnek is tűnhető tétel.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mai magyarországi látogatása előtt az amerikai Külügyinisztérium közleményt adott ki, amelyben bejelentették, mit tartanak kívánatosnak fejleszteni a magyar-amerikai viszonyban, és mivel elégedettek. (Ezek erős összhangban állnak a tegnap ismertetettekkel, és előrevetítik, nem ez lesz a legkönnyebb tárgyalása Orbánnak.) Az USA elismeri a magyar erőfeszítéseket a rendszerváltás fordulatában és az azóta eltelt időben, valamin a NATO-tagságunkkal kapcsolatosan is. Kiemeli, erősíteni kell a nyugati kapcsolatokat, ahogy az kihívásokkal néz szembe az erősödő orosz és kínai nyomás miatt.

A NATO-val kapcsolatosan a Külügyminisztérium kiemeli, hogy míg Szlovákia F-16-osokat vásárol, mi a pápai légibázis felajánlásával, amely a Nehéz Légiszállító Ezred légi szállító katonai szervezetnek ad otthont, segítjük a szövetséget. Természetesen Ukrajna sem maradhat ki a felsorolásból, amely elkötelezett a NATO felé, bízva a későbbi tagságban.

"A szövetségeseinket akként is kezeljük, és elvárjuk, hogy megtartsák vállalásaikat", ez az inkább számonkérő, mint udvarias mondat vezeti be a civiltársadalom és a szabad média követelményének amerikai felvállalását. Az USA erősítené a magyar-amerikai tudományos-kutatási kapcsolatokat. Az USA azt is bejelenti, jobban fogja támogatni a helyi független médiát is a V4-es országokban. Valamint a korrupció elleni harcot is támogatni fogják, beleértve az oknyomozó újságírást is, különös tekintettel az orosz és kínai befolyás tanulmányozására.

A gazdasággal kapcsolatos amerikai megjegyzések lényege: folytatni kell a magyar energiadiverzifikációt, a térségi energiabiztonságnak fontos eleme lenne a Krk szigeti folyékonygáz-állomás, ami már korábban is az amerikaiak egyik fontos szempontja volt, valamint a Turkstream gázvezeték mellett és a Nordstream II gázvezeték elleni fellépést is sürgeti és elvárja az amerikai Külügyminisztérium Magyarországtól és Szlovákiától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Aegon: Csak a név változik, az ügyfeleknek nincs teendőjük

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi

Eljönnek a magyarok gyerekeiért – fenyegetőzött Beregszászon egy maszkos férfi