szerző:
hvg.hu

Csontos Csaba szerint komoly határátlépés a magyar kormány részéről, hogy egy jelenleg is aktív, európai vezető politikust támadnak.

„Nekünk ez már nem új élmény, de a magyar kormány plakátkampánya most az Európai Unió vezetőinek is nyilvánvalóvá tette, hogy milyen irányba tart a magyar kormány” – nyilatkozta a hvg.hu-nak a tegnap Brüsszelben is hatalmas vihart kavart plakátokról Csontos Csaba, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) szóvivője.

Csontos azt is hozzátette: nagyon komoly határátlépés a magyar kormány részéről, hogy egy jelenleg is aktív, európai vezető politikust támadnak és használnak egy Soros György ellen már bevetett lejárató kampányban. Ráadásul Jean-Claude Juncker egy olyan politikus, aki az egész Európai Unió felépítésében fontos szerepet játszott.

A korábban budapesti székhelyű alapítvány tavaly májusban jelentette be, hogy az „egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezet miatt áthelyezik nemzetközi tevékenységüket és a munkatársakat átköltöztetik Berlinbe.

A kormány legújabb plakátkampánya, amelyben már nemcsak Soros Györgyöt, hanem Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is támadják, nemcsak Brüsszelt, hanem az Európai Néppártot is kiakasztotta. A bizottság tőle szokatlan módon angol és magyar nyelven is kiadta állásfoglalását a hivatalos Facebook-oldalán, szóvivőjük pedig „nevetséges összeesküvés-elméletnek” hívta a magyar kormány állításait.

A Fidesz legújabb húzása már az Európai Néppártot is kiakasztotta

Három hónappal az európai parlamenti választások előtt minden eddiginél élesebben támadta Orbán Viktort az Európai Néppárt elnöke. Kizárni ettől még nem fogják, de az erőviszonyokat megváltoztathatja.

Kedd este maga Juncker is megszólalt, aki szerint a „Fidesz nem tartozik az Európai Néppárthoz”, de azt is hozzátette, hogy

a „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”.

A politikus Stuttgartban tartott beszédében a barátjának nevezte Manfred Webert, a Néppárt csúcsjelöltjét, aki véleménye szerint el fog rajta gondolkozni, hogy szüksége van-e a Fidesz szavazataira. Juncker arra is utalt, hogy Orbán Viktor 2014-ben ellene voksolt, amikor az Európai Tanács állam-és kormányfői a bizottság elnökének személyéről döntöttek.

Csakhogy – emlékeztetett rá elemzésében a Politico – hiába tűnik egyre élesebbnek a törés a Fidesz és az Európai Néppárt között, továbbra sem valószínű, hogy az üzengetésen kívül bármi komoly következménye lesz a történteknek. Joseph Daul, a Néppárt elnöke közösségi oldalán határozottan elítélte a Juncker elleni támadást, a hétfőn bejelentett kampány állításait pedig „hamisnak, félrevezetőnek és nem tényeken alapulónak” nevezte.

Jean-Claude Juncker
©

Egy dolgot azonban sem ő, sem pedig a tweetet megosztó Manfred Weber nem említett: hogy a lejárató kampánynak bármilyen következménye lenne a Fidesz számára.

Daul ehelyett azt emelte ki, hogy „a brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is”.

Ez pedig nem azt jelzi, hogy az Európai Néppárt három hónappal a választások előtt komolyan fontolóra venné a Fidesz kizárását sorai közül.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Mészáros Lőrinc ismerőse megint jó nagyot szakított

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Úgy gondolja, helyesen ül a kormánynál? Ellenőrizze le

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Kutatók: az ember attól még nem felnőtt, hogy elmúlt húszéves

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik

Egy legenda vége: felejtse el lassan a "makói hagymát", az sem az, ami annak tűnik