szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Európai helyzetértékelést tartott elsősorban a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Szerinte nincs akkora szőnyeg, ami alá be lehet söpörni az EU problémáit, de az EP-választáson véleményt lehet majd mondani. A családvédelemről azt mondta, nem kellene az emberek kedvét elvenni. Ő pedig egy falusi fickó – mondta.

Az első kérdés a kicsit köhécselő Orbán Viktorhoz Nagy Katalin műsorvezetőtől az volt, miért volt szükség újabb plakátkampányra, annak fókuszában Jean-Claude Junckerrel, Soros Györggyel. A kormányfő azt mondta, fontos választás előtt állunk, a tét Európa jövője. Arra törekedne, tisztázzák a tényeket, téteket, először a kormánynak kell ezt lefektetni. Ezért a kormány információsnak mondott kampánya. „Utána jöhetnek a pártok.”

A választás tétje a bevándorlás. Most a magyar emberek is megérthetik, mire készül Brüsszel.

Orbán szerint Brüsszel bevándorláspárti, a kampánnyal pedig „többletinformációhoz juthatnak” a magyarok. A kormányfő állítja, a bevándorlók azért jöhettek be Európába, mert az EU nem védte meg a határokat, sőt, Brüsszel a legális bevándorlás elősegítésére törekszik.

A miniszterelnök hosszan beszélt a plakátkampányról, az EU szerinte csak ígérget, de nem ad segítséget Magyarországnak. A „migránskártyákról” is kérdezték Orbánt, amire szintén a kormány plakátkampánya volt a válasz. „Az EU nem is vitatkozik velünk, a Kormányinfón világosan bemutattuk a tényeket.”

A brüsszeli bürokraták tervei le vannak leplezve.

Az Európai Néppárt rendkívüli frakcióülést tervez a kormány plakátkampánya után, erre Orbán csak annyit mondott:

Remek, ez nagyon helyes, legalább vitatkozhatunk.

Egy kampányba nem lehet úgy belemenni, mint Ferenc József idején, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mondta Orbán. A helyzet rossz, kudarcot vallottunk számos kérdésben – összegezte az európai helyzetet, ebben Magyarország is osztozik, ahogyan a sikerekben is, az EP-választásokon lehetőség van új vezetőket választani.

Nincs akkora szőnyeg, ami alá be lehetne söpörni a britek kilépését és a migránsok beengedését.

A családvédelmi akciótervről is kérdezték a Kossuth rádióban Orbánt. Többen kritizálták ezt – például Svédországból –, őket különös, furcsa embereknek nevezte a kormányfő. „Akinek nem tetszik a családvédelmi akcióterv, majd nem él vele.” De véleménye szerint az emberek kilencven százaléka a normális (ez Orbán kifejezése) családmodell híve.

Miért kell elrontani az emberek kedvét? A negatív véleményekkel nem vagyok hajlandó foglalkozni.

Kivéve akkor, ha a kritika külföldről érkezik, ekkor diplomáciai válaszlépéseket kell tenni Orbán szerint – Szijjártó Péter külügyér rendre meg is teszi.

Az ellenzék reakcióiról azt mondta Orbán, ha ő ellenzékben így politizált volna, soha nem kerül kormányra. Az építő kritikákat, javaslatokat majd megfontolják, erre sarkallja is az ellenzéket, de óva intett a folyamatos, negatív kritikáktól.

Én is falusi fickó lennék. Ha az ember falusinak születik, örök életére az marad.

Ezt mondta a kormányfő, amikor a falusi csokról kérdezték. Fókuszban a falusi népességcsökkenés megakadályozása. A kormány terve szerinte „fantasztikus lehetőség”. Mi falun másként élünk, én is ott tanultam élni, viselkedni – mondta.

Szóba került Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki Orbán szerint „szűken mér, hisz nagy úr”, ezzel arra a kérdésre válaszolt, a családvédelmi akcióterv milyen pénzügyi vonatkozásokkal bír. Hozzátette, Magyarországot nemrég felminősítették, amit jó jelnek tart. „A sikerünk azon áll vagy bukik, rendben vannak-e a pénzügyek”, mondta, majd hosszan dicsérte Vargát.

A beszélgetést Orbán azzal zárta, a roma helyzet javítását is tervezi a kormány. „Átfogó felzárkóztatási program jöhet. De ennek a részleteit még 'reszelgetni' kell."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek

730 milló forintot adott a kormány a debreceni repülőtérnek

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül