szerző:
T. R.

Európai helyzetértékelést tartott elsősorban a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Szerinte nincs akkora szőnyeg, ami alá be lehet söpörni az EU problémáit, de az EP-választáson véleményt lehet majd mondani. A családvédelemről azt mondta, nem kellene az emberek kedvét elvenni. Ő pedig egy falusi fickó – mondta.

Az első kérdés a kicsit köhécselő Orbán Viktorhoz Nagy Katalin műsorvezetőtől az volt, miért volt szükség újabb plakátkampányra, annak fókuszában Jean-Claude Junckerrel, Soros Györggyel. A kormányfő azt mondta, fontos választás előtt állunk, a tét Európa jövője. Arra törekedne, tisztázzák a tényeket, téteket, először a kormánynak kell ezt lefektetni. Ezért a kormány információsnak mondott kampánya. „Utána jöhetnek a pártok.”

A választás tétje a bevándorlás. Most a magyar emberek is megérthetik, mire készül Brüsszel.

Orbán szerint Brüsszel bevándorláspárti, a kampánnyal pedig „többletinformációhoz juthatnak” a magyarok. A kormányfő állítja, a bevándorlók azért jöhettek be Európába, mert az EU nem védte meg a határokat, sőt, Brüsszel a legális bevándorlás elősegítésére törekszik.

A miniszterelnök hosszan beszélt a plakátkampányról, az EU szerinte csak ígérget, de nem ad segítséget Magyarországnak. A „migránskártyákról” is kérdezték Orbánt, amire szintén a kormány plakátkampánya volt a válasz. „Az EU nem is vitatkozik velünk, a Kormányinfón világosan bemutattuk a tényeket.”

A brüsszeli bürokraták tervei le vannak leplezve.

Az Európai Néppárt rendkívüli frakcióülést tervez a kormány plakátkampánya után, erre Orbán csak annyit mondott:

Remek, ez nagyon helyes, legalább vitatkozhatunk.

Egy kampányba nem lehet úgy belemenni, mint Ferenc József idején, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mondta Orbán. A helyzet rossz, kudarcot vallottunk számos kérdésben – összegezte az európai helyzetet, ebben Magyarország is osztozik, ahogyan a sikerekben is, az EP-választásokon lehetőség van új vezetőket választani.

Nincs akkora szőnyeg, ami alá be lehetne söpörni a britek kilépését és a migránsok beengedését.

A családvédelmi akciótervről is kérdezték a Kossuth rádióban Orbánt. Többen kritizálták ezt – például Svédországból –, őket különös, furcsa embereknek nevezte a kormányfő. „Akinek nem tetszik a családvédelmi akcióterv, majd nem él vele.” De véleménye szerint az emberek kilencven százaléka a normális (ez Orbán kifejezése) családmodell híve.

Miért kell elrontani az emberek kedvét? A negatív véleményekkel nem vagyok hajlandó foglalkozni.

Kivéve akkor, ha a kritika külföldről érkezik, ekkor diplomáciai válaszlépéseket kell tenni Orbán szerint – Szijjártó Péter külügyér rendre meg is teszi.

Az ellenzék reakcióiról azt mondta Orbán, ha ő ellenzékben így politizált volna, soha nem kerül kormányra. Az építő kritikákat, javaslatokat majd megfontolják, erre sarkallja is az ellenzéket, de óva intett a folyamatos, negatív kritikáktól.

Én is falusi fickó lennék. Ha az ember falusinak születik, örök életére az marad.

Ezt mondta a kormányfő, amikor a falusi csokról kérdezték. Fókuszban a falusi népességcsökkenés megakadályozása. A kormány terve szerinte „fantasztikus lehetőség”. Mi falun másként élünk, én is ott tanultam élni, viselkedni – mondta.

Szóba került Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki Orbán szerint „szűken mér, hisz nagy úr”, ezzel arra a kérdésre válaszolt, a családvédelmi akcióterv milyen pénzügyi vonatkozásokkal bír. Hozzátette, Magyarországot nemrég felminősítették, amit jó jelnek tart. „A sikerünk azon áll vagy bukik, rendben vannak-e a pénzügyek”, mondta, majd hosszan dicsérte Vargát.

A beszélgetést Orbán azzal zárta, a roma helyzet javítását is tervezi a kormány. „Átfogó felzárkóztatási program jöhet. De ennek a részleteit még 'reszelgetni' kell."


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karbonsemlegessé teszik az F1-et

Karbonsemlegessé teszik az F1-et

A Jobbik is végrehajtást indít a Pesti Srácok ellen

A Jobbik is végrehajtást indít a Pesti Srácok ellen

"Nincs mit beismernem" – elkezdődött a Gyárfás-per

"Nincs mit beismernem" – elkezdődött a Gyárfás-per

Megint rajonganak Sissiért a filmesek – két sorozat is készül az életéről

Megint rajonganak Sissiért a filmesek – két sorozat is készül az életéről

Két nő megvert egy idős férfit a VII. kerületben

Két nő megvert egy idős férfit a VII. kerületben

Ismét kormányalakítási patthelyzetbe kerülhet Spanyolország

Ismét kormányalakítási patthelyzetbe kerülhet Spanyolország