Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy napja írtunk róla, hogy hiába kapott lassan két hónapja adományágyakat a budapesti Heim Pál kórház, hogy a beteg gyerekeikkel maradni akaró szülők normális körülmények között pihenhessenek, a fekhelyek az Üllői úti osztályokon mégsem bukkantak fel. Most kiderült, hogy miért: az intézmény szerint az ágyak nagyok, veszélyesek és nem elég higiénikusak. Nem tévedés, ezt ugyanaz a kórház írta, amelyben a szülők hányás- és pisifoltos matracon fekszenek, és amelyiknek egy másik telephelyén saját maguk vettek az adományágyakkal azonos típusból.

Betegbiztonsági és higiénés szempontból sem találja alkalmasnak az Orosvári Zsolttól kapott ágyakat a budapesti Heim Pál kórház vezetése, ezért vissza kívánja adni őket az adományozónak – derült ki a kórház hvg.hu-nak és az akció lebonyolításában segítő alapítványnak küldött válaszából. A gyerekkórházat kedden azután kerestük meg kérdéseinkkel, hogy kiderült: hiába vett át az intézmény még december végén 20 darab összecsukható ágyat az akciót elindító sárbogárdi családapától, a beteg gyerekük mellett maradni akaró anyukák a mai napig nem vehették birtokba ezeket, és hetek óta nem válaszolt a kórház arra a levélre sem, amelyben Orosvári Zsolt és az őt az akcióban segítő Anyák az Anyákért Alapítvány kért magyarázatot tőlük a helyzetre.

A kórház szerdai, lapunkhoz eljuttatott válaszában Fekete Ferenc orvosigazgató azt írja, hogy az alapítvány azzal kereste meg őket, hogy „anyás ágyakat” kívánnak adományozni, és csak az ágyak leszállítása után észlelték, hogy az átadott típusok „nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak” – ezt viszont állítása szerint azonnal jelezték az adományozónak.

©

Csakhogy ez nincs így: az Anyák az Anyákért Alapítványt vezető Almádi Zsuzsa a hvg.hu-nak azt mondta: nemhogy kifogás nem érkezett a decemberben átvett ágyakra, de kifejezetten arról tárgyaltak a kórház sajtófőnökén keresztül a gazdasági igazgatóval, hogy az átadott húsz darabon kívül vigyenek még majd legyenek szívesek az intézménynek „amennyi csak tudnak”.

„Az ágyak méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését, illetve ellátását, szerkezetük miatt sérülés és botlást veszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását

– írta további kifogásait sorolva a hvg.hu-nak a Heim Pál kórház gazdasági igazgatója, ami azért különös, mert az ország több mint harminc kórháza, illetve gyermekosztálya is átvette, és nagy sikerrel használja már az Orosvári Zsolték által leszállított ágyakat – pedig feltehetően itt is kell takarítani. Kerülgetni viszont nem kell őket, mert mindenhol csak éjszakára nyitják ki őket, nappal pedig összecsukva egy 60x10x10 cm-nyi hengerzsákban elférnek.

Az ágyakat az akció tavalyi indításakor egyébként direkt orvosok-ápolók és főnővérek – bevonásával választották ki, tehát nem a civil ötletgazdák, hanem egészségügyi szakemberek minősítették kiválóan használhatónak ezeket – több más szempont mellett éppen azért is, mert az ágyak gyöngyvászon anyaga kiválóan – könnyen és foltmentesen – tisztítható.

A budapesti Bethesda Gyermekkórházban nemrég a diakóniai igazgatóhelyettes vette át és nevezte nagyszerűnek a fekvőhelyeket, a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikáján pedig az azokat átvevő igazgatóhelyettes-professzor nemcsak jónak nevezte és megköszönte, hanem még ki is próbálta őket. Igaz, ez utóbbiról, illetve az új ágyakról a kórtermekben készült képeket végül letiltotta az intézmény, Orosvári Zsolték csak a professzorral kezet fogós fotót tehették közzé a Facebook-oldalukon.

„Üdvözlöm a Cenzort, aki megfosztja az ADOMÁNYOZÓKAT és az EMBEREKET még ettől a kis örömtől is! Még azt is megérhetjük, hogy betiltják a Facebookot is a kórházakban! Egyszer remélem, kiderül, kik is ők valójában, kik azok, akik professzorokat rángathatnak madzagon”

– írta akkor felháborodásában Orosvári Zsolt, sejtetve egyúttal, hogy nem maga a hálás igazgató-helyettes, hanem „fentről” – talán a minisztériumból – tilthatták le annak dokumentálását, hogy civil adományokból javulnak a körülmények egy állami intézményben.

©

A Heim Pál kórháznak az ágyak alkalmatlansággal érvelő magyarázata mellesleg azért sem stimmel, mert információink szerint az intézmény Madarász utcai telephelyén a szakdolgozók ugyanilyen ágyakat vásároltak néhány hónapja az egyik osztályra. Akkor nemhogy nem merült fel, hogy veszélyesek vagy nem higiénikusak, hanem jelezték is Orosvári Zsoltéknak, hogy szívesen fogadnának adományként továbbiakat. Amikor viszont már a konkrét átadásról kezdtek egyeztetni, az ágyakat korábban kérő főnővér már azt mondta, hogy felsőbb utasításra nem szabad azokat elfogadnia.

Annak a szülőnek, aki csak egyetlen éjszakát is töltött a Heim Pál kórházban a gyermeke mellett, az intézmény higiéniára vonatkozó kifogása is hajmeresztő lehet: egy olvasónk, aki decemberben végén két napot volt kénytelen bent lenni a 3 éves kisfiával, így írt az állapotokról:

Leírni sem tudom, mennyire undorító volt az az ágy alól kihúzható valami, amin aludnom kellett volna: hányásfolt, pisi több év(tized?)re visszamenően. Egy kutyamenhelyen nem mernék már használni ilyet, nemhogy gyerek(!)kórházban. Nem is volt gusztusom ráfeküdni, a tiltás ellenére, lámpaoltás után odafeküdtem szépen a kisfiam mellé, aki álmában forgolódva így legalább nem esett le, mivel leesésgátló az nem volt a rendes felnőtteknek való ágyon.

A textilbevonatú – tehát a gyöngyvászon adományágyakkal szemben végképp nem tisztítható –, de végül nem is használt fekvőhelyért olvasónkkal 4500 forintot fizettek éjszakánként, vagyis összesen 9 ezret, az anyuka állítása szerint pedig nem tudta, hogy sírjon vagy nevessen, amikor a távozáskor kapott számlán azt olvasta: „kényelmi szolgáltatás díja”.

A kórház válaszára reagálva Orosvári Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta: a lehető legrövidebb időn belül elhozzák majd a Heim Pálból az – ezek szerint egy raktárban porosodó – ágyakat, mert rengeteg olyan intézmény van Budapesten és országszerte is, amely még nem kapott vagy továbbiakat szeretne.

A Debreceni Gyermekklinika, ahol a hónapokkal korábbi átadás ellenére még szintén nem vehették birtokba a szülők az ágyakat, cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre, az Anyák az Anyákért Alapítványhoz tegnap viszont eljuttattak egy köszönőlevelet, amelyben nem írtak kifogásokat, így gyaníthatóan nemsokára ott is használhatják majd őket.

(Cikkünk korábbi verziójában a Madarász utcai telephely helyett a szomszédos Gyöngyösi utcai telephelyet írtuk, ezt korrigáltuk.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dollármilliókat küldenek haza a mexikóiak az USA-ból

Dollármilliókat küldenek haza a mexikóiak az USA-ból

Koronavírusos a Wizz Air egyik budapesti dolgozója

Koronavírusos a Wizz Air egyik budapesti dolgozója

Dől a profit, ha sziesztázunk? –  Az alvás közgazdaságtana

Dől a profit, ha sziesztázunk? – Az alvás közgazdaságtana