szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy csend után robbant az MSZP-ben a kavarásbomba: Mesterházy Attilát egy vidéki párttársa feljelentette, szivárogtatással, a pártelnök elleni kampányolással vádolják. Az ügy háttere a párt viharos EP-listás választmányi ülése és az EP-képviselői helyekkel függ össze. Mesterházy tagad.

Fegyelmi eljárás indult az MSZP-ben Mesterházy Attila volt pártelnök ellen, amelynek a vége akár azonnali kizárás is lehet. A politikust azzal vádolja Kurtyán Ferenc Tolna megyei alelnök, országos választmányi tag, hogy a február 15-i választmányi ülésen, amelyen a párt EP-listájáról döntöttek, a kialakult zűrzavaros szavazásról videót készített, és azt kiszivárogtatta a kormánymédiának. Valamint azzal is, hogy Mesterházy Tóth Bertalan elnök ellen kampányol országosan, gyakran jár Amerikába pártpénzen - ez szerepel abban a levélben is, amely több szerkesztőséghez is eljutott. A fegyelmi eljárás tényét a párt is megerősítette az Indexnek, de nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő ügyet. Nem úgy Mesterházy: szerinte politikai leszámolás folyik, személyes bosszúval a háttérben, de ez így etikai eljárásba csomagolva az elkisgazdásodás rémét vetíti előre.

Az ügy szövevényes háttere az EP-listahelyekkel függ össze. Ujhelyi István és Szanyi Tibor csapott össze a párt EP-listájának második helyéért, már miután kiderült (az utolsó pillanatban), hogy az első helyre Tóth Bertalan pártelnök kerül - igaz, ő nem ül be az EP-be. Mesterházy Szanyi pártján állt és áll, az MSZP vezetése pedig inkább Ujhelyién. A szavazás aztán kaotikusra sikeredett, többször meg kellett ismételni, és állítólag olyanok is szavaztak, akik nem választmányi tagok. Mesterházy tagadta az Indexnek, hogy készített volna videót vagy ő szivárogtatta ki a felvételt a kormánysajtónak, az sem igaz, hogy Tóth ellen kampányolt volna.

Mesterházyt március 5-én hallgatja meg a fegyelmi bizottság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra ölhetett a bika nevű kábítószer

Újra ölhetett a bika nevű kábítószer

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon