szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először erősítették meg, hogy a Néppárton kívüli pártokkal is tárgyalt a Fidesz.

Részletesen elemezte a Politico, hogy milyen lehetőségei vannak a Fidesznek, miután az Európai Néppárt egyre több tagja kéri a kizárásukat. A portál több opciót is felvázol, ezek között szerepel az is, hogy a magyar kormánypárt a májusi EP-választás után az új Európai Parlamentben a Néppárttól jobbra álló Nemzet és Szabadság Európája (ENF) nevű frakcióhoz üljön át. Pletykák már eddig is voltak, most azonban az ENF egyik, névtelenséget kérő tagja elárulta: valóban „folytatnak beszélgetéseket” a Fidesszel. A portál előrejelzése szerint ha megtörténne a váltás, a Fidesz adná az ENF-frakcióba a harmadik legtöbb képviselőt, az olasz Liga és a francia Nemzeti Gyűlés, Marine Le Pen pártja után, többet, mint az osztrák szélsőjobboldali Szabadságpárt.

A portál végigvette a Fidesz előtt álló többi lehetőséget is:

  • Maradhatnak a Néppártban, de ehhez nagyon sok téren visszakozniuk kellene.
  • Az Európai Konzervatívok és Reformisták frakcióba ülhetnek át. Ennek főleg a lengyel kormánypárt örülne, hiszen a frakció nagyját adó brit konzervatívok kiesnek a Brexittel. Mint a lengyelek elmondták, nincsenek hivatalos tárgyalások.
  • Egy új pártszövetséget indíthatnak, de ez ellen szól, hogy kevés az idő megszervezni, hogy az euroszkeptikus lengyel, német, olasz és északi pártokat egybe tudják terelni.
  • Vagy egyszerűen kivárásra is játszhat a Fidesz, hogy meglássák, mi történik május 26-án.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

Német képviselők megírták Navalnijnek, hogy szerintük célzottan kínozzák őt

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Egy kicsit mindenféle az új Citroen C5 X

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában