szerző:
Tetszett a cikk?

Ha valakit megsértett volna a hasznos idióták kifejezéssel. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált Manfred Weber sajtótájékoztatójára, magyarázta az Orbán–Weber-találkozót.

Weber eljött Budapestre, de a konfliktust nem sikerült rendezni Orbánnal – írtuk Manfred Weber sajtótájékoztatói után. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje többek között elmondta:

  • Az a legfontosabb, hogy az alapértékek közösek legyenek az EPP-n belül, ezekről legyen megegyezés.
  • A mai tárgyalás konstruktív volt, de még sok munka áll mindkét fél előtt.
  • Kompromisszumot kell találni, minden tagpárttal egyeztetnie kell a csúcsjelöltnek.
  • Ami Weber szerint pozitív tapasztalás volt: a Brüsszel-ellenes kampány nem fog folytatódni, ezt látta, a plakátokat, pontosabban a hiányukat, a letakartakat.
  • Weber nem akart találgatni arról, hogy mi lesz a március 20-i szavazás eredménye. Ismét megemlítette az antiszemitizmus elleni harc fontosságát. Megismételte, egy nagyon sokszínű frakcióban kell megtalálnia a megoldást.
  • A hvg.hu a CEU-ról kérdezett, Weber azt mondta a plakátok és a bocsánatkérdés inkább belső pártügy, a CEU pedig egy kulcskérdés, mint a kutatás szabadsága.
©

Gulyás Gergely ezekre reagálva egy másik sajtótájékoztatón elmondta, szerinte a Junckert és Sorost támadó plakátkampány már véget ért. „Ezzel ez az ügy lekerült a napirendről, ez a konfliktus véget ért.” Bár, tesszük hozzá, vannak még kinn ilyen plakátok, csak azokat szedték le szélsebesen, amiket láthatott volna Weber a reptérről befelé jövet.

Orbán nem akart senkit sem megbántani a hasznos idióták kifejezéssel, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a szónak a használatáért a kormányfő kész bocsánatot kérni – jelentette be Gulyás.

A CEU-ról azt mondta Gulyás, az intézmény jövője biztosítva van. A weberi javaslatokat – felvetődött: a müncheni egyetem és a BMW finanszírozási segítséget nyújtana a CEU-nak – megfontolják, de szerinte a magyar szabályozás megfelel az európai és a német gyakorlatoknak is.

Weber és Orbán Gulyás szerint nem csak a három feltételről (ultimátumról) beszéltek, hanem Európa jövőjéről, Macron elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. „Ha ő lenne a bizottság elnöke, biztosítva lenne a külső határok megvédése.” Hozzátette, a Fidesz és a magyar kormány nyitott a tárgyalásra, de három dologban – a külső határok védelmében, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmében – nem alkudnak.

Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását, akikkel eddig is sok vitánk volt – mondta Gulyás, rátérve az aktuális kérdésekre. A kizárásról vita szerintük a bevándorlásról szóló vita, de:

Orbán is, Weber is azt szeretnék, ha a Fidesz az EPP tagja maradna.

„A Néppárt kevésbé van meg nélkülünk, mint mi nélkülük” – tette hozzá, utalva arra, hogy a Fidesz rendre sok mandátumot szerez az EP-választásokon, képviselői pedig az EPP-ben foglalnak helyet.

Weber napját ebben a cikkben követtük végig:

Weber eljött Budapestre, de a konfliktust nem sikerült rendezni Orbánnal

A Néppárt alapvető értékeit a Fidesznek is tiszteletben kell tartania - mondta az Orbánnal folytatott találkozó után Manfred Weber, aki továbbra is bocsánatkérést vár Orbántól. A CEU maradása kulcskérdéssé vált.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendszeresen ivott és terrorizálta beteg testvérét egy solti férfi

Rendszeresen ivott és terrorizálta beteg testvérét egy solti férfi

Mentőcsomaggal segítené a turisztikai vállalkozásokat a főváros

Mentőcsomaggal segítené a turisztikai vállalkozásokat a főváros

Moszkva jegyzékben követeli Navalnij leleteit

Moszkva jegyzékben követeli Navalnij leleteit