szerző:
Tóth Richárd

Ha valakit megsértett volna a hasznos idióták kifejezéssel. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált Manfred Weber sajtótájékoztatójára, magyarázta az Orbán–Weber-találkozót.

Weber eljött Budapestre, de a konfliktust nem sikerült rendezni Orbánnal – írtuk Manfred Weber sajtótájékoztatói után. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje többek között elmondta:

  • Az a legfontosabb, hogy az alapértékek közösek legyenek az EPP-n belül, ezekről legyen megegyezés.
  • A mai tárgyalás konstruktív volt, de még sok munka áll mindkét fél előtt.
  • Kompromisszumot kell találni, minden tagpárttal egyeztetnie kell a csúcsjelöltnek.
  • Ami Weber szerint pozitív tapasztalás volt: a Brüsszel-ellenes kampány nem fog folytatódni, ezt látta, a plakátokat, pontosabban a hiányukat, a letakartakat.
  • Weber nem akart találgatni arról, hogy mi lesz a március 20-i szavazás eredménye. Ismét megemlítette az antiszemitizmus elleni harc fontosságát. Megismételte, egy nagyon sokszínű frakcióban kell megtalálnia a megoldást.
  • A hvg.hu a CEU-ról kérdezett, Weber azt mondta a plakátok és a bocsánatkérdés inkább belső pártügy, a CEU pedig egy kulcskérdés, mint a kutatás szabadsága.
©

Gulyás Gergely ezekre reagálva egy másik sajtótájékoztatón elmondta, szerinte a Junckert és Sorost támadó plakátkampány már véget ért. „Ezzel ez az ügy lekerült a napirendről, ez a konfliktus véget ért.” Bár, tesszük hozzá, vannak még kinn ilyen plakátok, csak azokat szedték le szélsebesen, amiket láthatott volna Weber a reptérről befelé jövet.

Orbán nem akart senkit sem megbántani a hasznos idióták kifejezéssel, ha valakit ez mégis bántott, akkor ennek a szónak a használatáért a kormányfő kész bocsánatot kérni – jelentette be Gulyás.

A CEU-ról azt mondta Gulyás, az intézmény jövője biztosítva van. A weberi javaslatokat – felvetődött: a müncheni egyetem és a BMW finanszírozási segítséget nyújtana a CEU-nak – megfontolják, de szerinte a magyar szabályozás megfelel az európai és a német gyakorlatoknak is.

Weber és Orbán Gulyás szerint nem csak a három feltételről (ultimátumról) beszéltek, hanem Európa jövőjéről, Macron elnökről, a CDU-ról, a migráció megállításáról. „Ha ő lenne a bizottság elnöke, biztosítva lenne a külső határok megvédése.” Hozzátette, a Fidesz és a magyar kormány nyitott a tárgyalásra, de három dologban – a külső határok védelmében, a migráció kérdésében és a keresztény kultúra védelmében – nem alkudnak.

Olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását, akikkel eddig is sok vitánk volt – mondta Gulyás, rátérve az aktuális kérdésekre. A kizárásról vita szerintük a bevándorlásról szóló vita, de:

Orbán is, Weber is azt szeretnék, ha a Fidesz az EPP tagja maradna.

„A Néppárt kevésbé van meg nélkülünk, mint mi nélkülük” – tette hozzá, utalva arra, hogy a Fidesz rendre sok mandátumot szerez az EP-választásokon, képviselői pedig az EPP-ben foglalnak helyet.

Weber napját ebben a cikkben követtük végig:

Weber eljött Budapestre, de a konfliktust nem sikerült rendezni Orbánnal

A Néppárt alapvető értékeit a Fidesznek is tiszteletben kell tartania - mondta az Orbánnal folytatott találkozó után Manfred Weber, aki továbbra is bocsánatkérést vár Orbántól. A CEU maradása kulcskérdéssé vált.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Még nem Tesla Supercharger, de elég gyors töltőt adott át a Mol

Még nem Tesla Supercharger, de elég gyors töltőt adott át a Mol

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

A lezárt lehajtó miatt sem kegyelmeznek, ha továbbmegyünk az autópályán, jön a bírság

Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

A küszködő lakáshitelesek lerohanták a mentőprogramot kapuzáráskor

1,9 milliárd forintot ad a magyar kormány a határon túli sajtóra

1,9 milliárd forintot ad a magyar kormány a határon túli sajtóra