szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Momentum elnökét is meglepte, hogy két EP-mandátumot szereztek.

Az EP-választások másnapján készített interjút a Momentum elnökével, Fekete-Győr Andrással a 24.hu. Kiválogattuk a legérdekesebbeket belőle.

A választási sikert szerinte az hozta meg, hogy "van egy cselekvő közösségünk, amit a tenni akarás és a változtatásba vetett hit hajt. Óriásplakátok helyett mi százezreket szólítottunk meg reggeli piacokon, metróaluljárókban, vidéki plázák előtt. (...) Elkezdett beérni a Momentum: sokkal többen ismernek minket, mint egy éve. Már nem azt kellett magyarázni, hogy mi az a Momentum, hanem hogy mit fogunk képviselni Európában Magyarország érdekében."

A nyilvánosság szemében egy kis pártból, egy országos középpárttá váltunk egyik napról a másikra.

Szerinte a Fidesz a nemlétező bevándorlásról beszélt, miközben ők az igenis létező kivándorlásról, és arról, milyen válaszokat adnak rá. Fekete-Győr elmondta azt is, hogy a bevándorlást nem tartják valós problémának 2019-ben Magyarországon.

©

Szóba került, hogy nagyon sok jobbikos "náluk landolt", illetve a tagjaik közt is sok az exjobbikos. "Ők nem a radikalizmus, az antiszemitizmus, satöbbi miatt csatlakoztak oda, hanem mert a Jobbik ott volt az egyetemeken, a főiskolákon, ők meg szerettek volna politizálni. Ma már a Momentum a legnépszerűbb a főiskolások és egyetemisták körében. Érzek a Jobbik felől egy erős áramlást."

Arra a kérdésre, hogy a független országgyűlési képviselők, Szél Bernadett és Hadházy Ákos belépnek-e a pártba, Fekete-Győr azt mondta: "A Momentum nem lesz ennek gátja. Ezt elsősorban nekik kell eldönteni."

(...) Ismerve Dettit és Ákost, ők nagyon jól érzik magukat most a bőrükben független képviselőkként, azok után, amin keresztülmentek az LMP-ben. Az is biztos, hogy hosszú távon senki nem akar függetlenként politizálni, mert annak sok értelme nincs. Valahova ők be fognak lépni szerintem, és a Momentum egy magától értetődő választás lenne. Mi szívesen látjuk majd őket.

Elmondása szerint nem bírja elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenccel dolgozzon egy kormányban, illetve szerinte a Demokratikus Koalíció "egy one man show", ami sok DK-st is biztosan zavar.

A két momentumos EP-képviselő, Donáth Anna és Cseh Katalin feladata az lesz, hogy "elmondják a magyar embereknek, hogy mi a helyzet Brüsszelben és Strasbourgban. Dolgozni fognak a korrupt kormányunk megfékezését szolgáló lopásgátló reformcsomag megvalósításán is. És természetesen Magyarországon is rengeteget fognak dolgozni." Ugyanakkor egyikük sem költözik Brüsszelbe.

Fekete-Győr az interjút úgy zárta, hogy nagyon sok támadást fognak mostantól kapni, de nem félnek a Fidesz propagandagépezetétől. "A tagságban meg is kell beszélnünk, hogy mindenki kösse fel a gatyáját. Bár a számvevőszék eddig is itt kellemetlenkedett, a legfőbb ügyészség eljárások alá vont többünket, de most még zordabb világ jöhet."


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Helikopterről vadászták az előzgető kamionokat a rendőrök

Helikopterről vadászták az előzgető kamionokat a rendőrök

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön

Nem minden régi játék fut majd el a PlayStation 5-ön

Felgyújtotta magát egy férfi egy rendőrőrs előtt Belaruszban

Felgyújtotta magát egy férfi egy rendőrőrs előtt Belaruszban