szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Navracsics Tibor uniós biztos nem az orbáni retorikát nyomja: szerinte a Fidesznek ki kellene békülnie a Néppárttal, Manfred Webert pedig alkalmas jelöltnek tartja az Európai Bizottság élére.

Navracsics Tibort nem lepte meg az EP-választási eredmény, és bár sokan beszéltek a jobboldali, populista erők megerősödéséről, szerinte

a gátszakadás - vagyis az, hogy ezek a pártok megtörik a centrumkoalíció többségét - nem volt benne a levegőben,

Az Európai Bizottság tagja a válaszonline.hu-nak adott interjúban hangsúlyozta, nem számolt azzal, hogy döntő pozícióba kerül a radikális jobboldal, és az sem mindegy, kit sorolunk oda, hiszen olyan pártokról van szó, amelyek egymással sem szívesen állnak mindig szóba.

A lengyel Jog és Igazságosságból (PiS), az olasz Legaból, a francia Nemzeti Gyűlésből (RN) és az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ) álló tömb papíron leírható ugyan, de igen heterogén társaság.

A számok és a politikai racionalitás alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Salvini-féle alakulat felé (ezt szintén Orbán vetette fel még korábban), mert a Néppártnak csak úgy lesz többsége, ha a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal áll össze. Szerinte a Fidesznek a Néppártban kellene maradnia,

nagyon bízom benne, hogy ez a konfliktus megszűnik.

A Néppárt eddig is koalícióban volt a szociáldemokratákkal, akkor is, amikor a Fidesz tagságát még nem függesztették fel. Manfred Webert alkalmas bizottsági elnöknek tartja (Orbán Viktor miniszterelnök korábban ennek az ellenkezőjét mondta), Trócsányi László Fidesz-listavezetőnek nem gratulált, ahogy ezt öt éve sem tette meg, mikor Pelczné Gál Ildikó listavezetőségével győzött a Fidesz.

A két helyzet között azért van különbség, Trócsányi ugyanis a következő uniós biztos lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton Itthon

Orbán Viktor problémája: aki messiásnak áll, attól a sima győzelem smafu

Minden a miniszterelnök kezére játszik 2018 áprilisa óta, mindenki a lába előtt hever. Ezek után a Fidesz nagyjából azt az eredményt hozta vasárnap, mint az előző két választáson. Orbán Viktor számára nem csak ez okozhat fejfájást: Európában a Néppárt tőle függetlenül is a legnagyobb frakciót alakíthatja, míg Magyarországon az ellenzék két pártja is szokatlan életjeleket mutat. Igaz, utóbbi még akár Orbán előnyére is válhat.

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget