szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Szépírók Társasága szerint nyilvánvaló, hogy a kormány támadássorozata arra irányul, hogy az egész tudományos közösséget kontroll alá helyezzék.

Kiáltványt fogalmaztak meg a Szépírók Társaságának tagjai – köztük szép számmal egyetemi oktatók, tudományintézeti kutatók, akadémiai doktorok és akadémikusok, a szervezett kutatásokhoz kívülről kapcsolódó irodalmi szakemberek is –, melyben „megütközéssel és aggodalommal követik a magyar tudományos élet, a felsőoktatás és az akadémiai kutatás szabadsága, szakmai-intézményi autonómiája ellen indított kormányzati támadássorozatot”. A dokumentumban azt írják: az akció jól láthatóan az akadémiai kutatóintézeti hálózat államosítására, a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és az egész tudományos közösség állami-kormányzati kontroll alá helyezésére irányul.

„Kormányzat és tudomány ez idő szerint hadban áll. Ezt a szükségtelen, értelmetlen, kártékony politikai háborút nem a tudományos közösség indította a kormányzati hatalom ellen, hanem a kormányzati hatalom a tudomány, a szakmai-kutatói közösségek és intézményeik ellen, hogy függetlenségüket megtörje, kutatási szabadságukat korlátozza, sokféleségüket felszámolja, erőforrásaikat pedig saját kizárólagos ellenőrzése alá vonja” – írták.

©

litera.hu-n megjelent kiáltványban az írók háborúnak nevezik a kialakult helyzetet, melyben véleményük szerint „a hatalom a jogait és szabadságát védelmező szakmai közösséget ellenségnek tekintik, amelyben minden eszköz megengedett, és csak a hatalom győzhet”. Úgy vélik, ha sikerül elvenni a Magyar Tudományos Akadémiától a kutatói intézményhálózatot, akkor távozni fog az élet az MTA-ból, az intézmény kiüresedik, szerepe a puszta reprezentációra szűkül, a tudományos kutatás pedig a hatalmi központból vezérelt szakigazgatási bürokrácia tudományidegen irányítása (és akár gazdasági magán-érdekcsoportok befolyása) alá kerül.

„Az ilyen műtétekről járja a mondás: a műtét sikerült, a beteg meghalt” – fogalmaznak.

Emlékeztetnek arra, hogy az Akadémia sokáig a magyar nemzeti szuverenitás szimbolikus letéteményese is. Ezért tartják különösen fájónak és visszatetszőnek, hogy ma, kétszáz év múltán függetlenségét a szuverén magyar nemzetállammal szemben kell megvédelmeznie, lévén, hogy

annak jelenlegi irányítói úgy viselkednek, mint valami ellenséges, megszálló hatalom képviselői,

akik mindent elkövetnek, hogy a magyar nemzeti kultúra e két évszázad alatt emelt alapintézményét lebontsák – ahelyett, hogy megvédelmeznék, elősegítenék, vagy legalább nem akadályoznák belső megújulását, tovább gyarapítanák erőforrásait.

Azt a kiáltvány aláírói is elismerik, hogy a „türelmetlenül és erőszakosan központosító” hatalom adminisztratív erőszakát szavakkal nem lehet feltartóztatni. Ettől függetlenül kötelességüknek érzik néven nevezni a készülődő rosszat.

„A nemzeti kultúra intézményeiért, a tudományért, a tudásért, valamint a jelen és a közeljövő nemzedékeiért érzett írástudói felelősségünk megköveteli, hogy mindenki előtt világossá tegyük: az, ami ma a tudományos élettel Magyarországon történik, a nemzeti kultúrára nézve jóvátehetetlen következményekkel fog járni. Ha nem leszünk képesek megállítani az állam voluntarista erőszaktételét, akkor a nemzedékek hosszú sorának önfeláldozó munkájával számos szakterületen létrehozott, felbecsülhetetlen értékű tudáskincs – a nemzeti kultúra és műveltség alapzata − semmivé porlad” – szól a levél.

A múlt héten magyar tudósok fogalmaztak meg nyílt levelet Manfred Webernek, az Európai Néppárt frissen újraválasztott frakcióvezetőjének, amelyben segítséget kérnek tőle a Magyar Tudományos Akadémia ügyében. A kutatók azt kérik a bajor politikustól, hogy gyakoroljon nyomást Orbán Viktorra, hogy vonja vissza az MTA-t a kutatóintézeteitől megfosztó törvényjavaslatot.

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap több ezer tüntető követelte Palkovics Lászlótól ugyanezt, hasztalan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az akadémiai dolgozók felháborodtak Palkovics nyilatkozatán

A miniszter egy interjúban kifejtette, hogy az MTA közgyűlésének döntésétől függetlenül is le fogja választani a kutatóhálózatot az akadémiáról. Ez előre láthatóan sikertelen reform lenne és már most romboló hatású – olvasható az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményében.

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Végveszélybe kerülhetnek a Duna tokhalfajai az orvhalászat miatt

Végveszélybe kerülhetnek a Duna tokhalfajai az orvhalászat miatt

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban

A Jobbik LMP-s politikust támogat a Belvárosban