szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTA elnöke több érvet is felsorol a kormány terve ellen, és idézi Palkovics egy évvel ezelőtti nyilatkozatát, amikor arról beszélt, hogy semmi hasonlót nem terveznek.

Levelet írt szerdán a parlamenti frakciók vezetőinek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, hogy ismertesse velük az MTA álláspontját a múlt héten benyújtott, az intézményt megcsonkító törvényjavaslattal kapcsolatban.

Lovász a levélben kifejti, hogy az MTA a központi költségvetésből finanszírozva működteti kutatóhálózatát, amelyben mintegy 5000 kutatót és a kutatást segítő személyt foglalkoztat, a tevékenysége átlátható, évente beszámol róla a kormánynak, kétévente az országgyűlésnek, de részletes tudományos beszámolókat is készítenek, a jelenlegi helyzet szerint pedig a kutatóhálózat tevékenységét segítő, véleményező és egyes kérdésekben döntést hozó 15 tagú testületbe (Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa) a kormány is delegál három tagot tanácskozási joggal.

Lovász felhívja a figyelmet, hogy az Akadémia működésével szemben semmilyen kormányzati kifogás vagy javaslat nem érkezett a benyújtott beszámolóik értékelésekor, ennek ellenére a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTA-val való érdemi egyeztetés nélkül, a 2019. évi költségvetési törvény alapján magához vonta a kutatóhelyek költségvetési forrását, a mostani törvényjavaslat pedig el akarja venni az MTA-tól a kutatóhálózatát.

A tervezet hatásvizsgálatát nem kaptuk meg, így nincs ismeretünk a társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásáról, a jogszabály megalkotásának szükségességéről, elmaradásának várható következményeiről. Ami a legfontosabb: nem ismerjük az elfogadásra váró törvény célját

– írja Lovász, aki konkrét érveket is felsorol a törvény ellen:

  • Lovász szerint "megmagyarázhatatlan" a kutatóhálózatából létrehozandó Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító ELKH Titkárság létrehozása, mert a törvény szerint ennek feladata a kutatások intézményrendszerének fenntartása és működtetése lenne, de a feltételeket a törvényjavaslat szerint továbbra is az MTA biztosítja. Lovász hozzáteszi, az eredményesség szempontjából is rendkívül kockázatos a kutatóhelyek kivonása a minősített tudományos irányítás alól.
  • Az új intézmény Irányító Testületébe az MTA minden törekvése ellenére sem került be az irányított kutatóhálózat képviselete, ami ellentmond az eddigi és indokolt önkormányzatiságnak.
  • Az MTA egyedi magánjogi szerződések keretében kívánja biztosítani jelenlegi intézményei számára a tulajdonában lévő vagyontárgyak használatát, e közfeladat ellátásához az MTA költségvetési támogatásában rendszeres forrást szükséges biztosítani a vagyonelemek fenntartási és fejlesztési költségeire. A köztestület tulajdongyakorlásának ettől eltérő módon történő korlátozása az Alaptörvény XIII. cikk (2) bekezdésébe ütközhet, ellentételezés nélküli kisajátításként értelmezhetően.
  • A tervezet megkerüli az ELKH intézményeiben foglalkoztatottak személyi bérének nem pályázati úton történő biztosítását, holott elengedhetetlen, hogy a kutatóhelyek határozatlan időre, kiszámítható és tervezhető módon foglalkoztathassanak kutatókat, ne csupán egyes projektekhez kötve. Ellenkező esetben semmi sem indokolja az ingatlanok és más vagyonelemek folyamatos használatának biztosítását az ELKH-kutatóhelyek számára.
  • "Az MTA Közgyűlése határozott arról, hogy kutatóhálózatát saját szervezetén belül kívánja tartani, egyben a köztestület kész arra, hogy a kutatóhálózat irányítását olyan szervezet kezébe adja, amelyben az állam a nemzetközi gyakorlat szerinti arányban képviselteti magát. Ezzel megőrizhető a kutatóhelyek nevében a tudományos világban jól ismert MTA brand. Ettől és az MTA egészére jellemző szinergiáktól megfosztani a kutatókat az egész társadalmunkra kiható értékvesztést okozna."
  • Végül Lovász szerint az is kérdéses, hogy jó ötlet-e az új kutatóhálózatot Báró Eötvös Lorándról elnevezni, hiszen a nevét már most számos jeles intézmény viseli Magyarországon, köztük az Eötvös Loránd Tudományegyetem is. "Mindezek ismeretében kérdéses, hogy kellően megkülönböztetné-e a névhasználat az ország e jelentős intézményeit" – írja.

Lovász a levélben arra kéri a címzett parlamenti frakcióvezetőket, hogy

fontolják meg, hogy a törvénytervezet jelen formájában alkalmas-e elfogadásra.

Végül idézi Palkovics tavaly június 15-i kijelentését, amikor az MTA elnökségi ülésén azt mondta, hogy a kormány nem akarja csökkenteni az Akadémia költségvetését, és nem akarja átvenni az akadémiai kutatóintézeteket sem, holott most pont ez történik.

Lovász László szerdán kora délután nemzetközi sajtótájékoztatót is tart, amelyen természetesen a hvg.hu munkatársai is jelen lesznek, a sajtótájékoztatót élőben közvetíteni is fogjuk a Facebookon.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Plágiumbotrányba keveredett a szlovák oktatásügyi miniszter

Plágiumbotrányba keveredett a szlovák oktatásügyi miniszter

Bedurrantak a számítógépes vírusok, főleg az otthoni gépeket támadják

Bedurrantak a számítógépes vírusok, főleg az otthoni gépeket támadják

A Nagykörút újabb részén nyit kerékpársávot a BKK

A Nagykörút újabb részén nyit kerékpársávot a BKK