szerző:
Tetszett a cikk?

Elfogadható megoldást sikerült kialakítani, de ne dobáljuk még a kalapunkat az égre örömünkben – mondta Brüsszelről a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Beszélt a kommunizmusról is, a DK-s Dobrev Klára juttatta ezt eszébe. Kiderült, milyen országot építene Orbán. Hitelfelvétel helyett azt szeretné, ha Magyarország tudna hiteleket nyújtani másoknak.

Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökjelöltjévé választották, a politikus Orbán listáján a harmadik volt – árulta el a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Ezzel a magyar kormánynak sikerült érvényt szereznie azzal kapcsolatban, hogy olyan vezetőket választanak, akik tisztelik a nemzeteket, köztük a magyarokat is, továbbá bevándorlásellenesek, Ursula von der Leyen Orbán szerint ilyen. „Soros György jelöltjét, Timmermanst sikerült megtorpedózni”. Ahogy Manfred Weberből sem lett EB-elnök. Ezt követően vették elő a pozitív listájukat, ezen volt a harmadik Von der Leyen.

Elfogadható megoldást sikerült kialakítani, de ne dobáljuk még a kalapunkat az égre örömünkben. Az elmúlt öt évben sok hiba történt Brüsszelben, ezeket ki kell javítanunk.

Megkérdezte Nagy Katalin műsorvezető, hogyan sikerült megegyeznie Orbánnak Macronnal abban, hogy Timmermans ne lehessen elnökjelölt, de a kormányfő azt kérte a riportertől, erről inkább ne beszéljenek.

Másfajta szelek fújnak majd Brüsszelben – mondta az előttünk álló öt évet figyelve Orbán.

Csütörtökön Magyarországon járt Zuzana Caputová, találkozott Orbánnal és Áder János köztársasági elnökkel is, a miniszterelnök szerint Caputová tiszteli a magyarokat és a V4-eket is, ami dicséretes Orbán szerint, majd megjegyezte, a szlovákok feladták pénzügyi önállóságukat, de valójában csak annyi történt, bevezették az eurót.

Visszatérve Von der Leyenre, nem tudta megmondani Orbán, meg fogják-e választani az elnökjelöltet az EB élére az Európai Parlamentben, de „Magyarországnak hoznia kell a voksokat, vagy legalább a voksok többségét”.

Rákérdezett az EP-alelnökök megválasztására is a műsorvezető, a DK-s Dobrev Klára és a fideszes Járóka Lívia is alelnök lett, de Dobrev nem szavazta meg Járóka jelölését, holott ez fordítva megtörtént. Erre Orbán azt mondta:

Ahány ház, annyi szokás. A baloldalon más szokások járnak. A jobboldal nemzeti, a baloldal internacionalista.

A miniszterelnök szerint a hazával nem szabad szembefordulni, amit láthattunk, az a kommunizmus modern formája. Amiről sajnos a mai fiatalok keveset tudnak – jegyezte meg a műsorvezető. „De mi vagyunk a szüleik, majd mi elmagyarázzuk nekik” – nyugtatta Nagy Katalint Orbán.

Orbán Viktor természetesen beszélt a migrációról is:

Milliószámra akarnak majd jönni.

Ahogy a civil szervezetekről, az NGO-król is szót ejtett, újra megemlítve Soros György nevét. Orbán azt szeretné, ha Brüsszelben kimondanák, NGO-knak uniós pénzt nem lehet adni. „Ez egy harci kérdés.”

A magyar költségvetésre rátérve – pénteken szavazzák meg – Orbán azt mondta, nagy ambíciói vannak, szeretné, ha az országnak is nagy ambíciói lennének. Olyan költségvetést szavaznak meg, ami egyszázalékos hiánnyal számol.

A célom az, hogy ne hiánnyal fogadjunk el költségvetést.

Először az egyensúlyt érné el, majd olyan országot képzelt el Orbán, ahol több bevételt termelnek, mint amennyit elköltenek. Hitelfelvevőből hitelnyújtó államot építeni. „Legyen annyi pénzünk, hogy mi adjunk kölcsön. Szeretném, ha átkerülnénk a bot jó oldalára.”

Hátra nem dőlhet senki, mondta, de elkapták a fonalat, lesz pénz családtámogatásra és a honvédség megerősítésére is, ezt a két területet emelte ki elsősorban Orbán, előbbihez hozzátette, szerinte nincs éhező gyerek Magyarországon. „Ha a hazát meg kell védeni, készen kell állni” – jelentette ki, hozzátéve, a Nemzeti alaptantervet is ennek fényében alakították ki. Erről részletesen itt írtunk, ugyanis a Horthy-rajongó, zsidózó Takaró Mihályra bízták a NAT hazafiasítását.

A családvédelmi akciótervről azt mondta a kormányfő, vonzó rendszert hoztak létre, segítőkész hivatalnokok várják az érdeklődőket. „Azt kell mondanom, az elmúlt évek eredményeként magára talál Magyarország, lelki értelemben is. A család, a haza, a nemzet fontos a magyar embereknek.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!