szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három-négy tinédzser terrorizálja a környéket, a rendőrség több esetben is eljárást indított.

Három-négy, gyermekotthonban élő fiatal tartja rettegésben a XII. kerület egyik legelegánsabb részét. A 24.hu-nak az istenhegyi lakók arra panaszkodtak, hogy a tizenévesek bemásznak a kertekbe, ahol gyújtogatnak, rongálnak, majd távoznak.

Az utcákon kukákat borogatnak, van, akinek az autója karosszériáját rúgták be éjszaka. Sokszor ordenáré módon kiabálnak, fényes nappal szexet imitálnak, de szólni senki nem mer nekik.

A csoport tagjai késsel a zsebükben mászkálnak, az egyik környékbeli azt mondta, hogy amikor rájuk szólt, másnapra ki volt lyukasztva az autója kereke. Egy 10 éves kislányt állítólag kiraboltak az utcán, leütötték és elvették a telefonját.

A fiatalok az Esze Tamás Gyermekotthon lakói, ahol egy korábbi ombudsmani jelentés szerint 26 gondozott él. A helyiek hangsúlyozták, hogy a többi gyerekkel semmilyen probléma nincs, ez a 3-4 fős társaság azonban pokollá teszi az életüket.

Székely László jelentésében egyébként több hiányosságot is feltárt az otthonnal kapcsolatban. Az ombudsman munkatársai összetört szekrényeket, kibelezett kárpitos bútorokat, szétdobált tárgyakat, cigarettacsikkeket, szabadon hozzáférhető gyógyszeres szekrényt, málló vakolatot, rossz állapotban lévő udvart, sportpályát láttak. A dolgozói létszámhiány miatt a gyermekotthon azt sem tudja ellenőrizni, hogy az iskolaköteles gyerekek tényleg az iskolában vannak-e.

A lap kérdésére a rendőrség azt válaszolta, hogy több büntetőeljárást is folytatnak, amely a gyermekotthon lakóihoz köthető. Az eljárások között van olyan, ahol az elkövetők kiskorúak, és olyan is, ahol fiatalkorúak. Ezeket a büntetőeljárásokat lopás, rongálás, rablás, illetve rablás kísérlete miatt indították.

A XII. kerületi önkormányzat pedig annyit írt, hogy a panaszokat valamennyi esetben tolmácsolták a mindenkori fenntartónak, és bíznak benne, hogy érdemi változást tud elérni a közeljövőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!