szerző:
hvg.hu

Baranyi nagy arányban győzte le Jancsó Andreát, de még azért még lehetnek meglepetések a kerületben.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Az összes érvényes szavazat 72 százalékát Baranyi Krisztina szerezte meg a ferencvárosi előválasztáson - jelentette be Magyar György, az előválasztást szervező Civil Választási Bizottság vezetője. 2030 ember voksolt érvényesen, ez a választók 5 százaléka. Magyar szerint az előválasztás sikeres volt.

Jancsó Andrea nem jelent meg az eredményhirdetésen, mert előre lekötött programja volt, és ezt előre jelezte. Ez nem Kálmán Olga esete - utalt Magyar a főpolgármester-jelölti eredményhirdetésre, amelyen Kálmán Olga nem jelent meg.

Baranyi Krisztinát a helyi Kulcs Egyesületen kívül az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt támogatta, Jancsó mögött az Momentum, az MSZP és a Jobbik állt. A Párbeszéd mindkét jelöltet támogatta, a DK nem szállt be, annyit közölt, a győztes mögé állnak be.

Az eredményhirdetésen a Momentum képviselője azonnal közölte, beállnak Baranyi mögé. Baranyi a helyszínen köszönetet mondott a támogatásért, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy ő lett a közös jelölt. Azt gondolja, az ellenzéki pártok a vitás kérdéseket már lezárták, innentől már csak azzal kell foglalkozni, hogy legyőzzék a fideszes polgármestert. Magától értetődőnek veszi, hogy Jancsó segít neki a kampányban. Arra a kérdésre, hogy milyen pozíciót szán Jancsónak, azt mondta, pozíciókat nem osztogat, erről akkor kell beszélni, ha megnyerte a választást.

Darázsfészek volt

A Republikon Intézet márciusi kutatása azt mutatta, az ellenzék legyőzheti Ferencvárosban a regnáló fideszes polgármestert, Bácskai Jánost, azonban a pártok akkor nem akartak beállni Baranyi mögé, állítólag azért, mert a helyi MSZP-s elnökségi tag és önkormányzati képviselő, Pál Tibor nem támogatta ezt. Kettőjük politikai kapcsolata finoman szólva sem kiegyensúlyozott, Baranyi ugyanis az általa feltárt kerületi parkolási botrányban is súlyosan érintettnek tartotta a szocialista politikust. A Momentum ugyan régebben győzködte Baranyit, hogy legyen a jelöltjük, de ő nem akart pártszínekben indulni, így végül a Momentum az ex-LMP-s Jancsót támogatta.

Baranyi ekkor közölte, mindenképp elindul az őszi önkormányzati választáson. Az Európai Parlamenti választás után előválasztást javasolt a kerületben, amibe az ellenzéki pártok belementek. Sokáig kérdés volt, ez valóban létrejöhet-e: a feltételeken ugyanis nagyon sokáig egyeztettek, az előválasztást egy héttel el is kellett halasztani.

Darázsfészek is marad?

Baranyi az előválasztásról szóló tárgyalásokon újra nyitotta volna a képviselő-jelöltek kérdését is: felvetette, róluk is kellene szavazni. Ezt végül nem érte el, annyi elmozdulás történt, hogy az előválasztás győztese (vagyis ő) a kompenzációs lista első helyét kapja, a vesztese pedig a második legerősebb körzetet a kerületben. Azért nem a legerősebbet, mert ott az öt éve győztes képviselő indul újra.

Baranyi azt az egyezséget a Facebook oldalán úgy kommentálta,

végül olyan kompromisszumos megoldás született, amely legalább egy képviselői helyet biztosít a Kulcs Egyesületnek, a jelöltek személyéről szóló döntés egy részét (így az álellenzékiek újraindulásának kérdését is) pedig az előválasztás utánra halasztotta.

A budapesti tárgyalásokon részt vevő momentumos Bedő Dávid viszont azt mondta,

az előválasztás megkezdése előtt a felek aláírtak egy értéknyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy tiszteletben tartják a helyi megegyezést,

leszámítva azt a két módosítást, amit közösen fogadtak el.

Ezt nem nyitjuk újra

- tette hozzá Bedő. Arról nem tud, hogy a leendő polgármester kezét megkötötték volna, nem adtak ultimátumot, hogy kivel kell együtt dolgoznia. A kompenzációs listán a nevek még nem dőltek el, csak a sorrendben állapodtak meg a pártok - mondta Bedő.

Baranyi nem akar NER-embert látni

Megkérdeztük Baranyit, hogy az elmúlt hónapok szembenállása után hogyan tud majd együtt dolgozni a többi párttal - különösen az MSZP-vel -, mire azt mondta,

a korábbi sérelmek huszadrangú kérdésekké váltak, most a közös cél a győzelem,

a kampánnyal már így is nagyon elkéstek. Miután a kompenzációs lista jelölteiről még nem tud, Pál Tibor szerepét sem látja tisztán. Ő annyit tud, a kompenzációs lista második helyre a szocialisták javasolnak valakit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy kezdeményezésére a megállapodásba belekerült egy olyan passzus, hogy az egyéni és listás jelöltek között sem lehet olyan szereplő, aki együttműködött a helyi vezetéssel és a NER-el. Baranyi szerint mindenki tudja, kire gondol,

az már a pártokon múlik, milyen neveket írnak be.

Megkérdeztük, mi lesz, ha Pál lesz a második, mire azt mondta,

érjünk el eddig a pontig, utána nyilvánossá válik, mit teszek.

Márpedig Pál a második

Baranyi után felhívtuk a szocialista Pál Tibort, aki azzal kezdte, gratulál a jelöltnek, az előválasztás módszerét pedig jónak tartja.

Mindenkinek az a dolga, hogy az előválasztás győztesét támogassa, nem lehet újabb vitákat nyitni

- tette hozzá. Felhoztuk, tavasszal nem akarta, hogy Baranyi legyen a közös jelölt, akivel számos vitája is volt - Baranyi nem csak a parkolási botrányban tartja érintettnek Pált, korábban felrótta azt is, az önkormányzat ingyen adott irodát a szocialistáknak -, mire Pál azt mondta, szakmai vitái voltak Baranyival.

Mindig mondta, hogy felelős vagyok a parkolási botrányban, de erre nincs bizonyíték. Azt kell nézni, ami összeköt, ez pedig az, hogy változás legyen Ferencvárosban.

Kérdésünkre elmondta, ő lesz a kompenzációs lista második helyén. Rákérdeztünk, hogy mennyire érzi magára nézve találónak a NER-es passzust, mire azt mondta,

semmi olyat nem szavazott meg, ami a Fidesz további hatalomban tartását segíti.

Szerinte ez a kitétel egyfajta gumicsont, ami csak arra jó, hogy egymást lehessen zsarolni. A momentumos Bedő Dávid szerint viszont eléggé általánosan lett megfogalmazva ez a NER-es kitétel, így akár az országgyűlési választáson a körzetben külön induló Baranyit is számon lehetne kérni a NER fenntartása miatt. Ezt a vádat az elmúlt hetekben megkapta Baranyi, amire úgy reagált, nem tudtak megállapodni az ellenzéki pártokkal, az LMP, a Jobbik és a Momentum is külön indult.

Miután megtudtuk, hogy Pál a második lesz a listán, visszahívtuk Baranyit, hogy mit tesz, de miután erről még nem hallott hivatalosan, nem akarta kommentálni azt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Fideszesnek hitt budai kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt

Fideszesnek hitt budai kerületben fej-fej mellett a kormánypárti és az ellenzéki jelölt

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Ezért nem okozott nagyobb bajt a múlt heti angyalföldi tűz

Hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

Hiány van egy bárányhimlő elleni oltásból

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy olyan a kutya, amilyen a gazdája

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy olyan a kutya, amilyen a gazdája