szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meghökkentő idézetet talált az Uzsoki Utcai Kórházban fekvő édesanyja kórtermének ajtaján egy olvasónk, aki ezt az ellátás tapasztalatai alapján csak egyféleképpen tudta értelmezni. Az intézmény viszont "rossz, aki rosszra gondol" – alapon hárít.

Szokatlan találós kérdéssel kereste meg a minap a hvg.hu szerkesztőségét egy olvasó, aki arra várt választ, vajon hol olvasta A4-es papírra nyomtatva az alábbi, a hatályos alaptörvényből vett idézetet: „A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni”. Mivel a választ nem találtuk el, csatolta a „megfejtést”, vagyis a következő képet:

©

Ahogy a kiírás melletti táblából egyértelműen látszik: a figyelmeztetést (vagy ajánlást?) egy egészségügyi intézményben, egészen pontosan a budapesti Uzsoki Utcai Kórház III.-as belgyógyászati osztályán kapta lencsevégre az olvasó, ahol idős édesanyját is kezelik, és ahol egy kivétellel a kórtermek mindegyikén olvasható ugyanez.

Mivel olvasónk azt állítja, a délutáni látogatásokra érkezve sajnálatos módon többször találta édesanyját ellátatlanul (ahogy ő fogalmazott: elhasznált, órák óta cserét igénylő pelenkában és éhesen, mert az önállóan enni képtelen idős beteget senki nem etette meg), a képet egyértelmű célzásként értelmezte: vagyis, hogy gondoskodjon ő a bent fekvő családtagjáról, mert ez az ő dolga, nem pedig a nővér(ek)é.

A dolog nemcsak azért töltötte el felháborodással, mert édesanyja egész életében fizette a járulékokat, hogy ha olyan helyzetbe kerül, kapjon megfelelő ellátást, hanem azért is, mert dolgozó emberként saját maga csak munka után tud bemenni a kórházba, ami azt is jelenti, hogy ebben az időben nem lehet nyugodt afelől, hogy az anyukája megkapja a megfelelő ellátást.

©

Olvasónk panasza után megkerestük az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatóját és ápolási igazgatóját, hogy vajon mi volt a pontos céljuk, mit akartak üzenni az alaptörvényből vett idézettel a hozzátartozóknak. Vajon azt akarták-e kifejezésre juttatni, hogy a rokonok szíveskedjenek maguk megetetni/megfürdeni/átpelenkázni a családtagjaikat, mert az nem a nővérek dolga, vagy az övék ugyan, de – mint olvasónk története is mutatta – erre sajnos nincs mindig kapacitásuk?

Az intézet ápolási igazgatója kérdésünkre meglehetősen furcsa magyarázatot adott a citátumra: az idézet eszerint

nyilvánvalóan és félreértelmezhetetlenül semmiképpen sem utal az intézmény fekvőbeteg ellátási tevékenységével kapcsolatos hozzátartozói többletfeladatra.

Sokkal inkább felhívja a figyelmet arra a valós, és sajnálatosan többször tapasztalt helyzetre, amikor idős és gondozásra szoruló (abban a periódusban még kórházi ellátást nem igénylő) családtagokat hagynak egyesek teljesen magukra."

A magyarázat szerint „a magukat már teljes mértékben ellátni képtelen emberek – annak ellenére, hogy a velük való törődés sok esetben biztosítható lenne – rövid idő alatt kerülnek olyan egészségi állapotba, amiből még a kórházi ellátás mellett is kis eséllyel kerülnek ki gyógyultan. Az otthoni törődés pedig sok esetben csak a gyógyszerek otthoni gondos adagolását, főtt étel és az alapvető higiéné biztosítását jelenti.”

Vagyis: az idézettel, ha jól értjük, a már kórházba került idősek hozzátartozóit akarják figyelmeztetni, hogy ha nem megfelelően gondozzák az idős családtagot, bizony, nagy eséllyel kórházba kerül.

Az ápolási igazgató válaszában arra – az amúgy valós – jelenségre is kitér, hogy „a kórházba kerülő idős, elesett állapotú, szorongó beteg gyógyulási esélyeit jelentősen növeli, ha a kórház által nyújtott szakmai ellátás mellett a család a beteget látogatja, biztatja, lélekben támogatja”.

©

A beteg gyógyulása a válasz szerint a kórház és a család közös érdeke, és közös erőfeszítéseik teremthetik meg a gyógyulás ideális feltételeit. Amennyiben viszont a beteg állapota otthoni létét, ápolását nem teszi lehetővé, akkor

az is elvárható a legközelebbi hozzátartozótól, hogy aktívan működjön közre a beteg ápolási otthonban, szociális intézményben elhelyezésében.

A szemrehányásként is értelmezhető "útmutató" olvasónk esetében ugyanakkor nem áll meg: édesanyja épp egy ilyen otthonból került a kórházba, és pont azért, mert hirtelen kialakult, komplex egészségügyi problémáit ott nem lehetett kezelni.

Az olvasónk által leírt negatív tapasztalatok ellenére az ápolási igazgató visszautasította, hogy a kórház III.-as belgyógyászati vagy bármely más osztálya elvárná, hogy a betegeket a hozzátartozók etessék, itassák, pelenkázzák.

„Az ápolók a betegeket lelkiismeretesen, gondosan, sokszor erejüket megfeszítve ápolják, mosdatják, pelenkázzák, rendszeresen etetik, itatják. Teszik ezt hivatásuk iránti elkötelezettségtől, szakmai igényességtől, és a betegek segítésére irányuló szándékuktól vezérelve” – zárta levelét az ápolási igazgató, nem cáfolva ugyanakkor, hogy a kérdéseinkben is megfogalmazott hozzátartozói panaszok előfordultak/előfordulnak az intézményben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
6,8-as földrengés volt Törökországban, többen meghaltak

6,8-as földrengés volt Törökországban, többen meghaltak

Szegényházban halt meg 36 évesen, ma százmilliókért kelnek el képei

Szegényházban halt meg 36 évesen, ma százmilliókért kelnek el képei

Az ausztrál bozóttüzek miatt még tovább emelkedik a légköri szén-dioxid-szint

Az ausztrál bozóttüzek miatt még tovább emelkedik a légköri szén-dioxid-szint

Hallgassa meg: tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját

Hallgassa meg: tudósok életre keltették egy 3000 éves egyiptomi múmia hangját

Ónos eső lepi be hamarosan az országot

Ónos eső lepi be hamarosan az országot

Orbán utasítására lesz megúszós a Trianon-évforduló

Orbán utasítására lesz megúszós a Trianon-évforduló