szerző:
hvg.hu

Megbukott az ellenzék azon szándéka, hogy mindenhol egy jelöltet állítson a kormánypárti jelölt ellen, jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke. Arra nem tért ki, hogy ez a szándék nem csak az ellenzéki erőknek köszönhetően bukhatott meg. Elmondta azt is, nem látja értelmét főpolgármester-jelölti vitának.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból – mondta Kósa Lajos, a Fidesz–KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke szerdán Budapesten. Elmondta: összesen 828 Fidesz–KDNP-s jelölt van a polgármesteri posztokra, és 128 jelölt indul valamilyen ellenzéki formációban, emellett 387 jelölt élvezi a kormánypártok támogatását az októberi választásokon.

©

Az ellenzék célja, hogy minden helyen egy jelöltet állítsanak a kormánypártokkal szemben, nem valósult meg, Budapesten csupán hat kerület lesz ilyen, a 23 megyei jogú város közül kettő, Hódmezővásárhely és Nyíregyháza, a megyei közgyűlési listáknál pedig kizárólag Komárom-Esztergom megye – sorolta Kósa. Így igaz, említhetnénk példaként a budapesti főpolgármester-jelöltek között feltűnő Berki Krisztián valóságshow-szereplőt, aki a Fidelitas és a kormánysajtó is előszeretettel foglalkoztat.

Kedden Tarlós István nem zárta ki, hogy részt vesz egy főpolgármester-jelölti vitán, Kósa Lajos azt mondta erről: ez kizárólag a főpolgármester döntésén múlik. Ő személy szerint ebben a formában semmi értelmét nem látja a vitának, mivel az alkalmatlanság áll szemben az alkalmassággal, mondta.

Még a végén összejön a vita Tarlós és Karácsony között

Miután a hvg.hu kiderítette, hogy az Emmi leporolta és a kormány elé viszi a nagy budapesti aluljárók lezárásának ötletét, a főpolgármestert és az ellenzéki főpolgármester-jelöltet is megkérdezték a tervről. Tarlós már tavaly is elismerte, hogy köze van az ötlethez, Karácsony is nyitott, de mindketten az eredeti probléma, a hajléktalanság megoldását tartják fontosabbnak.

A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelési ügyéről szintén kérdésre reagálva azt mondta: ez választási bűncselekmény, amelyben a rendőrség már nyomoz. Majdnem biztosan kijelenthető, Karácsony Gergelyék tudatosan csalnak, és bűncselekményt elkövetve próbálják befolyásolni az eredményeket – jelentette ki Kósa Lajos, Kubatov Gábor párttársa.

Az aHang viszont látja értelmét a vitának

Főpolgármester-jelölti vitát szeretne összehozni az aHang, az ellenzéki előválasztás szervezője. Ennek érdekében próbálkozott Tarlós Istvánnál is, de többszöri visszautasításban volt része. Az aHang feltételei a következők voltak:

  • 1. Minden nyilvántartásba vett hivatalos főpolgármester-jelölt részt vesz rajta.
  • 2. Független, a résztvevők által konszenzusosan elfogadott moderátor vezeti semleges helyszínen, a nézőközönség kiválasztása egyenlő arányban oszlik meg a jelöltek között, a vita formátuma (időkeretek stb.) is konszenzus tárgya.
  • 3. Lehetőség van a jelenlegi főpolgármester elmúlt 9 évének bemutatására, az eredmények/kihívások kommunikációjára.
  • 4. A témacsoportok összerakásában a jelöltek kampánystábjai megegyeznek (ez az aHang által szervezett előválasztási vitán úgy nézett ki, hogy minden jelölt javasolt témát, azonban a kérdéseket előre nem egyeztettük velük, illetve az aHang is javasolhatott egyet)
  • 5. A vita szervezési feladatait nem kizárólag az aHang végzi, hanem egy a főpolgármesteri hivatal által kijelölt szervezettel/stábbal/csapattal közösen történik az előkészítés.
  • +1 Bármilyen konstrukcióra nyitottak vagyunk, ami a vita előmozdítását, megvalósulását szolgálja, emberi és anyagi erőforrást is áldoznánk az eseményre.

Ezek elvileg meg kellene feleljenek Tarlós Istvánnak is. Az aHang emellett a petíciót is indít, hogy ezzel is serkentse a jelöltek vitakedvét és -hajlandóságát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Zsófia Itthon

Kósa Lajos nagyot megy: az anális fajtalanság nem számít szexuális zaklatásnak

A honvédelmi bizottság elnökeként a fideszes politikus újra megpróbálta megmagyarázni a kormány számára kínos, állami honvédiskolában történt zaklatási ügyet, igyekezetében arra jutott, hogy nem is történt szexuális zaklatás, csak bántalmazás. A hvg.hu hozta nyilvánosságra a történteket belső források alapján, így azt a részletet is, hogy az egyik tizenéves diákot – miközben a társai "játékból" lefogták, kényszerítették – análisan bántalmazta egy idősebb katonanövendék. Ami ezek szerint Kósa Lajos minősítése alapján nem számít zaklatásnak.

Feljelentést tettek Puzsérék Berki leadott ajánlásai miatt

Feljelentést tettek Puzsérék Berki leadott ajánlásai miatt

3,4 millióról indul itthon az új Renault Clio

3,4 millióról indul itthon az új Renault Clio

Visszatért a vöröskereszt Afganisztánba, és biztonsági garanciát kapott

Visszatért a vöröskereszt Afganisztánba, és biztonsági garanciát kapott

Hiába a napsütés, elkezdődött a fűtési szezon Budapesten

Hiába a napsütés, elkezdődött a fűtési szezon Budapesten

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Nagyjából húsz luxusút árában van ez az osztályon felüli lakókocsi

Három hazai mobilszolgáltató licitálhat az 5G frekvenciaárverésen

Három hazai mobilszolgáltató licitálhat az 5G frekvenciaárverésen