szerző:
hvg.hu

Megbukott az ellenzék azon szándéka, hogy mindenhol egy jelöltet állítson a kormánypárti jelölt ellen, jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke. Arra nem tért ki, hogy ez a szándék nem csak az ellenzéki erőknek köszönhetően bukhatott meg. Elmondta azt is, nem látja értelmét főpolgármester-jelölti vitának.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból – mondta Kósa Lajos, a Fidesz–KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke szerdán Budapesten. Elmondta: összesen 828 Fidesz–KDNP-s jelölt van a polgármesteri posztokra, és 128 jelölt indul valamilyen ellenzéki formációban, emellett 387 jelölt élvezi a kormánypártok támogatását az októberi választásokon.

©

Az ellenzék célja, hogy minden helyen egy jelöltet állítsanak a kormánypártokkal szemben, nem valósult meg, Budapesten csupán hat kerület lesz ilyen, a 23 megyei jogú város közül kettő, Hódmezővásárhely és Nyíregyháza, a megyei közgyűlési listáknál pedig kizárólag Komárom-Esztergom megye – sorolta Kósa. Így igaz, említhetnénk példaként a budapesti főpolgármester-jelöltek között feltűnő Berki Krisztián valóságshow-szereplőt, aki a Fidelitas és a kormánysajtó is előszeretettel foglalkoztat.

Kedden Tarlós István nem zárta ki, hogy részt vesz egy főpolgármester-jelölti vitán, Kósa Lajos azt mondta erről: ez kizárólag a főpolgármester döntésén múlik. Ő személy szerint ebben a formában semmi értelmét nem látja a vitának, mivel az alkalmatlanság áll szemben az alkalmassággal, mondta.

Még a végén összejön a vita Tarlós és Karácsony között

Miután a hvg.hu kiderítette, hogy az Emmi leporolta és a kormány elé viszi a nagy budapesti aluljárók lezárásának ötletét, a főpolgármestert és az ellenzéki főpolgármester-jelöltet is megkérdezték a tervről. Tarlós már tavaly is elismerte, hogy köze van az ötlethez, Karácsony is nyitott, de mindketten az eredeti probléma, a hajléktalanság megoldását tartják fontosabbnak.

A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelési ügyéről szintén kérdésre reagálva azt mondta: ez választási bűncselekmény, amelyben a rendőrség már nyomoz. Majdnem biztosan kijelenthető, Karácsony Gergelyék tudatosan csalnak, és bűncselekményt elkövetve próbálják befolyásolni az eredményeket – jelentette ki Kósa Lajos, Kubatov Gábor párttársa.

Az aHang viszont látja értelmét a vitának

Főpolgármester-jelölti vitát szeretne összehozni az aHang, az ellenzéki előválasztás szervezője. Ennek érdekében próbálkozott Tarlós Istvánnál is, de többszöri visszautasításban volt része. Az aHang feltételei a következők voltak:

  • 1. Minden nyilvántartásba vett hivatalos főpolgármester-jelölt részt vesz rajta.
  • 2. Független, a résztvevők által konszenzusosan elfogadott moderátor vezeti semleges helyszínen, a nézőközönség kiválasztása egyenlő arányban oszlik meg a jelöltek között, a vita formátuma (időkeretek stb.) is konszenzus tárgya.
  • 3. Lehetőség van a jelenlegi főpolgármester elmúlt 9 évének bemutatására, az eredmények/kihívások kommunikációjára.
  • 4. A témacsoportok összerakásában a jelöltek kampánystábjai megegyeznek (ez az aHang által szervezett előválasztási vitán úgy nézett ki, hogy minden jelölt javasolt témát, azonban a kérdéseket előre nem egyeztettük velük, illetve az aHang is javasolhatott egyet)
  • 5. A vita szervezési feladatait nem kizárólag az aHang végzi, hanem egy a főpolgármesteri hivatal által kijelölt szervezettel/stábbal/csapattal közösen történik az előkészítés.
  • +1 Bármilyen konstrukcióra nyitottak vagyunk, ami a vita előmozdítását, megvalósulását szolgálja, emberi és anyagi erőforrást is áldoznánk az eseményre.

Ezek elvileg meg kellene feleljenek Tarlós Istvánnak is. Az aHang emellett a petíciót is indít, hogy ezzel is serkentse a jelöltek vitakedvét és -hajlandóságát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Zsófia Itthon

Kósa Lajos nagyot megy: az anális fajtalanság nem számít szexuális zaklatásnak

A honvédelmi bizottság elnökeként a fideszes politikus újra megpróbálta megmagyarázni a kormány számára kínos, állami honvédiskolában történt zaklatási ügyet, igyekezetében arra jutott, hogy nem is történt szexuális zaklatás, csak bántalmazás. A hvg.hu hozta nyilvánosságra a történteket belső források alapján, így azt a részletet is, hogy az egyik tizenéves diákot – miközben a társai "játékból" lefogták, kényszerítették – análisan bántalmazta egy idősebb katonanövendék. Ami ezek szerint Kósa Lajos minősítése alapján nem számít zaklatásnak.

Jóval a bejelentése előtt letöltheti a Google Pixel 4 háttérképeit

Jóval a bejelentése előtt letöltheti a Google Pixel 4 háttérképeit

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Doku360: "Nem lehetett nem elmondani a legsötétebb titkodat"

Marabu FékNyúz: az igazi ellenzék

Marabu FékNyúz: az igazi ellenzék

Nők százai csaptak össze a rohamrendőrökkel egy ecuadori abortusztüntetésen

Nők százai csaptak össze a rohamrendőrökkel egy ecuadori abortusztüntetésen

Illegális gyorsulási versenyzőket kapcsoltak le a rendőrök

Illegális gyorsulási versenyzőket kapcsoltak le a rendőrök

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek

Már 886 facsemetét ajánlottak fel az első magyar közösségi erdőnek