szerző:
hvg.hu

Wachsler 1994-ben elindult Orbán ellen a pártelnöki posztért, majd megfagyott körülötte a levegő. A konfliktus akkor simult el, amikor kiszállt a pártpolitikai dolgokból.

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak Wachsler Tamás építész, aki a kezdetektől a Fidesz tagja volt, volt a párt parlamenti képviselője, államtitkár az első Orbán-kormány alatt, most pedig a Kossuth Lajos tér átalakításáért felel.

Wachsler, aki műegyetemistaként a Fidesz megalakulása után néhány héttel lépett be a pártba, 1994-ben elindult a pártelnöki posztért is Orbán Viktorral szemben, most viszont erről azt mondta, "naivitás" volt a részéről. Elmondása szerint nem volt alternatív víziója az ország jövőjéről, csak "belesodródott" a dologba, mert azt gondolta, az 1994-es választási vereség után a Fidesz nem néz szembe a vereség okaival, és valakinek felelősséget kell vállalnia a történtekért.

Hozzátette, végül egyedül maradt, és ha nyert is volna, Orbán "hamar" visszavette volna tőle az elnöki posztot. Ennek ellenére ezek után megfagyott körülötte a levegő, majd úgy döntött, hogy ez nem jó neki, és inkább kiszáll. Attól kezdve nem vett részt semmilyen fideszes testület ülésén. Az akkori Orbánról azt mondta:

Kialakítottunk egy modus vivendit, aminek az volt a lényege, hogy kiszállok a pártpolitikai dolgokból, távozom a parlament honvédelmi bizottságának alelnöki posztjáról, nem indulok az 1998-as parlamenti választásokon, és addig is a szakterületemmé vált honvédelemben, az 1995-ben létrehozott Manfred Wörner Alapítványban dolgozom a NATO-csatlakozásért. Ezzel szerencsésen el is simult a konfliktus.

Hozzátette, Orbán szerepe már akkor is kikezdhetetlen volt, és azóta is az:

A mából visszanézve már 1988-ban, az alakulás idején is egyértelmű volt, hogy a Fidesz legmeghatározóbb elméje Orbán Viktor. Én is támogattam, a Fodorral vívott vitákban is rendre őmellé álltam.

Wachsler az interjúban méltatta Orbánt, aki szerinte olyan politikus, akinek van víziója az ország jövőjéről, kitalálta és végig is vitte a vízióját az önálló Fideszről, majd az önállóan dönteni képes Magyarországról, ezért szerinte "ma olyan országban élünk, melynek kormánya a saját belső logikája szerint, szuverén módon dönti el, hogy merre halad", ezzel pedig rendre meg is nyeri a választásokat. A fékek és ellensúlyok rendszerének lebontásáról azt mondta, szerinte nem történt ilyen. Orbán korábbi döntéseiről, így például az 1998-as FKGP-vel kialakított kormánykoalícióról azt mondta, az idő igazolta, hogy helyes volt.

Elmesélte azt is, hogy "Antall József és Orbán Viktor között mindig oda-vissza kiváló személyes nagyrabecsülés élt. Orbán a parlamenti felszólalásokon túl sose mondott rosszat Antallra".

Egyetlen egyszer láttam könnyeket megcsillanni Orbán Viktor szemében: amikor egy Fidesz-rendezvényre érkezett azzal a hírrel, hogy haldoklik a miniszterelnök.

Az első Orbán-kormányban Wachsler a honvédelmi tárcánál volt államtitkár, ahonnan két év után távozott, elmondása szerint azért, mert belefáradt. Ezután az épülő Budapest Arénának lett a projektigazgatója, vagyis a megrendelő, az állam képviselője. Erről azt mondta: "gondolom, a döntésben a politikai kapcsolataimnak, a képviselői és az államtitkári múltamnak is szerepe lehetett".

Wachsler dolgozott a magánszférában is, a második Orbán-kormány megalakulása után 2011-ben viszont a Kossuth tér rekonstrukciójáért felelős Steindl Imre Program Zrt. vezérigazgatója lett, amelyet igazán neki való projektnek tart.

Kövér László házelnökről azt mondta, hogy nagyra tartja. "Azért nem dicsérem ennél mélyebben, mert most ő az én tulajdonképpeni főnököm, és nem akarok strébernek tűnni. Remek a munkakapcsolatunk."

Szerinte a Kossuth tér átalakításával kapcsolatos megbízatása nem politikai, hanem szakmai, sőt, ragaszkodott ahhoz is, hogy a politika ebben az esetben nem politikai döntéseket hozott, illetve hogy

a szoboráthelyezésekben nincs semmi, de semmi direkt politikai motiváció.

Wachsler azzal érvelt, hogy a tér szerves fejlődése 1906-ban, az Andrássy-szobor felállításával kezdődött, a világháború után azonban "egy idióta, beteg rezsim lerombolta a művet, sőt, a szobrok zömét megsemmisítette", ezzel szemben a Fidesz nem semmisített meg semmit.

A Vértanúk teréről elszállíttatott Nagy Imre-szoborról azt mondta, nem lett volna vele semmi baj, "ha a felállításakor nem viseltetnek tiszteletlenül a múlt egy korábbi rétegével, és nem a Vértanúk emlékműve helyére állítják fel", szerinte viszont jobb helyen is van a szobor a Jászai Mari téren. Arról, hogy a szobrot éjszaka szállították el, Wachsler most azt mondta: "Több tonnát kocsira emelni balesetveszélyes művelet. Ki vállalta volna a végrehajtását, ha demonstráló tömeg veszi körül a munkaterületet?"

Arról, hogy miért nem egyeztettek semmilyen módon a tér átalakításáról, azt mondta: "Mert bizonyos fajta vitának nincs semmi értelme", illetve hogy ha bizottságot hoztak volna létre, "akkor még mindig a tér felújításának előkészítésénél tartanánk. Hivatalos bizottságosdi nélkül, sör mellett, vagy akár Facebook-fórumokon is megbeszélhette volna a dolgot a két oldal elitje. De nem volt meg ehhez a bizalom minimuma, és persze mindenki a saját világlátása szerint ítéli meg, miért nem."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

Rendőrnek adta ki magát a férfi, aki szexre kényszerített egy nőt Kőbányán

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Az élelmiszerek jó része már azelőtt eltűnik, hogy a boltba kerülne

Az élelmiszerek jó része már azelőtt eltűnik, hogy a boltba kerülne