Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Borkai Zsolt nyert Győrben, ahol eddig gyakorlatilag elnézték neki a magánéleti és "alkotmányos költségekről" szóló, pletykaszinten keringő ügyeit. Csak kicsin múlt, hogy az erőforráshiányos ellenzék nem nyert, és ebben benne volt a jobbikos politikusok utolsó pillanatban jött szembefordulása Borkai ellenzékével és pár civil jelöltre leadott szavazat is. De a polgármester igazából már csak arra várhat, hogy mikor kapja meg a selyemzsinórt Orbán Viktortól.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Nincs furcsább város most Győrnél: egy hely, ahol a győztes polgármester és a majdnem győztes ellenzéki polgármester-jelölt sem tartott sajtótájékoztatót a választás után. Egy város, ahol kihalt belváros és a városháza előtti kongó tér mutatja, hiába jött be a papírforma, mégsem boldog senki.

Két hete még evidensnek tűnt, hogy Borkai Zsolt újra polgármester lesz, a 16 választókerületből pedig 15-öt visz a Fidesz, hiszen a polgármester hagyományosan mindig nagyot nyer. A szexbotrány és a korrupció vádja után viszont a mostani győzelemhez szükség volt arra is, hogy a helyi Jobbik - kockáztatva kizárását a pártból - kilépjen az egységes ellenzéki koalíció mögül, de ha nincs az a pár független, civil jelölt, akkor még cifrább vége lett volna a választásnak. Így Borkai Zsolt szűk 600 szavazattal verte meg a közös ellenzéki jelöltet, Glázer Tímeát.

Glázer Tímea
©

Mindeközben a Borkai-szexvideók súlyos károkat okozhattak a Fidesznek: elvesztették Budapestet, a kerületek többségét (köztük az I., II., VII. kerületet), Pécset, Miskolcot, Szombathelyet, Hódmezővásárhely és Szeged toronymagasan maradt az ellenzéki polgármesterek kezében.

Mindez azért, mert Borkainak "rossz barátai voltak, akik rosszba vitték", ahogy egy helyi lakos mentegette a hvg.hu-nak a polgármestert, Rákosfalvy Zoltán ügyvédre és Szabó Ervin üzletemberre célozva.

Győriekkel beszélgetve több dolog köszönt vissza: az egyik, hogy amikor a botrányra rákérdeztünk, csak annyit mondtak, "ja, hát ennek már ideje volt", a polgármester magánéletéről évek óta keringtek pletykák. A leghűbb fideszesek sem tartották kizártnak a korrupciós vádakat, de erre szívesen fátylat borítanának, érvelésük szerint ugyanis Borkai sok mindent tett a városért.

Jó kérdés, mit fognak ezek a fideszes szavazók gondolni, amikor Orbán Viktor megvonja a Borkai-videók mérlegét, és esetleg bottal veri ki a Fideszből a győri polgármestert. (Az ígérete szerint Orbán hétfőn mondja el, mit gondol a Borkai-ügyről.)

©

Ha abból indulunk ki, hogy a magyarok országosan a győri polgármester botlásai miatt büntették meg a Fideszt országosan, miért nem bukott meg Borkai Győrben? Részben a helyi ellenzék miatt. Az egyik helyi lakos azt mondja, itt mindenki nyugalomra vágyik, nem akar veszekedést. Egy ilyen prosperáló városban nagyon nehéz ellenzékinek lenni, ellenzéki politizálásba kezdeni. A fiatalok nem törődnek a közélettel, az idősek pedig értékelik a városvezetés látványos eredményeit (felújítások, látványberuházások). Aki viszont valódi ellenzéki lesz, Magyarországon sokat kockáztat - hallottuk helyben.

A győri ellenzéken érződik, hogy - a közelmúltig - az esélytelenek nyugalmával készülhettek a választásokra. Az ellenzéki eredményváróban 20-30 ember lézengett, a fele újságíró volt - és ez akkor sem változott, amikor úgy tűnt, Glázer megnyerheti a választást. Az ott megjelent szimpatizánsok 70 százaléka idősebb ember volt. Beszéltünk olyan győrivel, aki azt mondta, nagyon fontos lenne, hogy végre más legyen a polgármester, de erre az ellenzékre nem tud szavazni. Azt azért hozzá kell tenni, hogy egy ennyire erőforráshiányos, kifacsart, maroknyi ellenzéki csoport is majdnem megverte Borkait az egyik legnagyobb fideszes fellegvárban, mert 600 szavazat különbség két 18-19 ezres tömb között valójában minimálisnak mondható.

Így mindenki lemondást és új választásokat vár, hiszen nehéz elképzelni, hogy egy olyan ember maradjon Győr élén, aki miatt a Fideszt 2010 óta először komoly vereség érte, és akiről mindenkinek a fotók, videók és a "ló néz, a csikó lát" kezdetű versike jut az eszébe. Borkai sejtheti, hogy neki még a neheze hátra van, és Glázer Tímea is ezért mondta többeknek, hogy a legnehezebb ma nem neki, hanem Borkai Zsoltnak lehet, akit cseppet sem irigyel – a vesztes a győztest.

Szijjártó Péter: Orbán hétfőn dönt Borkairól, azt érdemes kivárni

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Borkai Zsoltnak elsősorban a családjával szemben kell elszámolnia a nemrég kirobbant botránya után.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyolc cégre hullott eddig a jegybanki pénzeső

Nyolc cégre hullott eddig a jegybanki pénzeső

Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

Rossi: "Ha akarják, akkor elmegyek"

Radar360: megint szembement az EU-val a kormány, Wales-Magyarország - 2:0

Radar360: megint szembement az EU-val a kormány, Wales-Magyarország - 2:0

Mire jók a robotok? Így segítik az embereket a raktárakban

Mire jók a robotok? Így segítik az embereket a raktárakban

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

Több mint egy hónap után megvan a roma nemzetiségi választás eredménye

143 újabb, rejtélyes Nazca-vonalat fedeztek fel, egyet a mesterséges intelligencia

143 újabb, rejtélyes Nazca-vonalat fedeztek fel, egyet a mesterséges intelligencia