szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakmai körökben azt beszélik, ez az óvodák államosítása felé vezető egyik első lépés lehet.

A Népszava úgy tudja, külön fejezetet kapnak az óvodák és óvodások a készülő új Nemzeti alaptantervben (NAT). A lap úgy értesült, hogy az erről szóló tervek több szakmai fórumon – a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalon, illetve a Köznevelési Szakértők Országos Egyesületének október 19-i keceli konferenciáján – is elhangzottak. Az óvodákról szóló fejezet főleg az óvoda-iskola átmenetre fókuszál majd, és nem váltja fel az Óvodai nevelés országos alapprogramját.

A Népszava szerint szakmai körökben azt beszélik, hogy mindez az óvodák államosítása felé vezető egyik első lépés lehet, azaz a jelenleg önkormányzati fenntartású óvodák, az iskolákhoz hasonlóan, a jövőben közvetlen állami fenntartásba kerülhetnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanakkor cáfolta az értesüléseket, a lapnak küldött levelükben azt írták, hogy „nincs ilyen kérdés a minisztérium napirendjén”, a kormány a Nemzeti alaptantervről még nem hozott döntést.

Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke viszont szintén hallott arról, hogy megjelenhetnek a NAT-ban is az óvodák, de arról nem tud, hogy erről a minisztérium vagy a kormány valamelyik képviselője bővebben tájékoztatta volna a szakszervezeteteket. Az elnök hozzátette, hogy az óvodapedagógusokat leginkább az aggasztja, hogy nem látnak tisztán a rugalmas iskolakezdés eltörlése ügyében.

Az Országgyűlés júliusban megszavazta a köznevelési törvény módosítását, amelyben többek között az szerepel, hogy az a gyerek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti hatodik életévét, annak szeptemberben kötelező iskolába mennie. A módosítás szerint az iskolaérettségről már nem a gyermeket ismerő óvodapedagógusok, hanem az Oktatási Hivatal dönt majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit