szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A távozó fideszes polgármester az átadás-átvételen azzal dicsekedett, hogy 9 milliárdot hagynak a következő vezetésre, majd nem sokkal később kiderült, egy ÁSZ vizsgálat súlyos szabálytalanságokat talált.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Mától lett hivatalosan is Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere, megtartották az átadás-átvételt a távozó fideszes polgármesterrel, Bácskai Jánossal. A bő egy órás találkozó közel sem volt olyan vidám hangulatú, mint Tarlós István-Karácsony Gergely átadás, kicsit feszült volt a légkör. Bácskai ezen aláírt egy olyan teljességi nyilatkozatot is, amelyben felelősséget vállal azért, hogy minden, az önkormányzat működésével kapcsolatos iratot átadott utódjának, kezet fogni viszont ezután nem volt hajlandó Baranyival, aki szerinte megsértette az önkormányzat dolgozóit. Azt mondta, majd akkor fog kezet, ha Baranyi nyilvánosan bocsánatot kér. Az új polgármester nem is értette a helyzetet.

Ugyan Bácskai az átadás-átvételen azzal dicsekedett, 9 milliárdot hagynak a kasszában, a találkozó után kiderült, az Állami Számvevőszék súlyos szabálytalanságokat tárt fel az önkormányzatnál. A 444.hu azt írta, az ÁSZ elmarasztalta az önkormányzatot és a vagyongazdálkodással foglalkozó kincstárat, a FEV IX. Zrt.-t. A többi között azt állapították meg, hogy az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű, a vagyonkezelőnek három éven át nem volt jóváhagyott éves beszámolója. A lap megjegyzi, Ferencváros korrupciógyanús ügyeinek szálai szinte kivétel nélkül a vagyonkezelőhöz, a FEV IX. Zrt-hez vezetnek.

A munkáspárti jelölt miatt csúszott a hivatalba lépése

Baranyi hivatalba lépése azért csúszott, mert múlt héten az utolsó pillanatban megtámadta a választás eredményét egyik riválisa, a munkáspárti Fléger Tamás, aki mindössze 81 szavazatot kapott. Fléger arra hivatkozott, hogy az egyik szavazókörben láncszavazás történhetett - az ügyben Baranyiék is feljelentést tettek a rendőrségen -, azonban beadványát hétfőn nem tartotta megalapozottnak a Fővárosi Választási Bizottság. Bíróságra viszont már nem ment, ezért jogerőre emelkedett a döntés.

Baranyi egyébként már rögtön az önkormányzati választás másnapján megpróbált bemenni a hivatalba - nem járt sikerrel -, és rögtön arra figyelmeztetett, iratokat semmisíthetnek meg hivatalba lépése előtt. Egy ehhez passzoló képet tett ki most kedden a Facebook oldalára.

Ma pedig egy iratok megsemmisítésével foglalkozó cég autója parkolt az önkormányzat közelében, de állítólag nem oda mentek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!