Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Régi és új sértettségek, érdekek és törések jelentek meg az ellenzéki összefogás pártjai között az ellenzéki összefogás hatalomgyakorlásának terepén, az önkormányzatoknál. Az egyes helyi botrányok eltérő súlyúak, bizonyos kerületekben a Fidesz komoly pozíciókat tud nyerni általuk, de egyelőre úgy fest, az ellenzék tisztában van azzal, hogy nem teheti meg a Fidesznek azt a szívességet, hogy szétesik.

Kilépett az MSZP-ből az a két budafok-tétényi képviselő – Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly –, akit a többi ellenzéki párt árulással vádolt meg az alakuló ülésen történtek miatt – tudta meg a hvg.hu. A két politikust a többi ellenzéki párt mellett a központi MSZP is lemondásra, illetve a mandátumuk visszaadására szólította fel. Utóbbit nem tették meg. A helyzet azért lett ennyire súlyos, mert Budafokon a választás után többséget szerzett az ellenzék a képviselő-testületben, az MSZP-s átszavazások miatt mégis az lett, amit a fideszes Karsay Péter polgármester akart. A szocialisták megszavazták a napirendet, a bizottsági struktúrát, illetve felrúgták az alpolgármesterekről kötött ellenzéki megállapodást is. Aszerint a három alpolgármesteri tisztségből egyet vitt volna a Fidesz, egyet-egyet a Momentum és a DK. A szocialista átszavazás végén viszont két fideszes és egy MSZP-s alpolgármester lett.

Dankóné elsőre nem árulta el ma, hogy kiléptek a pártból, csak annyit mondott, "ha kizárják, kizárják", ő a helyi MSZP érdekeit nézte, amikor elfogadta a polgármester ajánlatát. Szerinte azért tették ezt, mert a pártok, leginkább a DK és a Momentum sokáig nem tudtak megegyezni a helyekről. Karsay Ferenc – akivel korábban is normális viszonyban volt – az alakuló ülés előtt kereste meg ajánlatával.

De őt nem az alpolgármesteri cím vonzotta, azt akarta, hogy működjön az önkormányzat.

Nem lettem fideszes, nem lettem áruló

-–mondta, továbbra is úgy tartja, a helyi MSZP érdekeit nézte. Korábban is ezzel érvelt, illetve azzal, nem tudott érvényes ellenzéki megállapodásról. Elmondása szerint helyben nehézséget okozott, hogy a DK helyi elnöke korábban az MSZP polgármestere volt, ezért rossz a két párt között a viszony. Az sem használt, hogy az EP-választás után a DK és a Momentum javára módosult a pártközi megállapodás, Dankóné szerint azóta csak hátrált és hátrált a pártja, amiből neki elege lett.

Az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt azt mondta, Dankónéék azt jelezték, hogy nehéz az együttműködés az ellenzéki pártok között, de egyértelmű volt a központ állásfoglalása: nem lehet elfogadni fideszes ajánlatot, csak akkor, ha összellenzéki egyetértés van, ezt 22 kerületben sikerült is betartani.

"Nyugi, kedves ellenzék"

A széles körű ellenzéki együttműködés után nem csak Budafokon feszültségekkel teli a viszony az ellenzéki pártok között, ami nem csoda. A nagyon széles ellenzéki összefogás hátulütője ugyanis, hogy számos területen egymáshoz képest homlokegyenest más gondoló pártok fogtak össze, így egyrészt a valódi hatalommal a kézben megindulnak a viták a konkrét teendőkről, másrészt megindult a tülekedés a pozíciókért, és itt olyan nevek vetülnek fel bizonyos pártok részéről, amelyek másoknak elfogadhatatlanok. Harmadrészt nagyon úgy fest, az érzékeny vereséget szenvedő Fidesz a háttérben nem mulasztja el bomlasztani az egységet.

Már november 1-jén kerekedett egy ügy a fővárosban: Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy szélesebb körű konzultáció után dönt arról, felállítsák-e a Szent István-szobrot a XIV. kerületi Szent István parkba. Erről még Tarlós István döntött. A Jobbik erre rögtön kiadott egy közleményt, Az új főpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez címmel, és tiltakozott az ellen, hogy a szobor felállítását leállítsák. Karácsony a Facebookon tisztázta, hogy nincs baja a Szent István-szoborral. "Meg fogjuk találni a megoldást, amely mindenki számára elfogadható, és nem jár a parkon belüli zöldfelület indokolatlan csökkenésével. Nyugi, kedves ellenzék. Izguljon inkább a Fidesz."

©

A fővárosi közgyűlés alakuló ülése után derült ki, hogy a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-kormányok prominensei közül többen pozíciókat kaptak: Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter a BKK igazgatóságának lett elnöke, az 56-ot nyilas és fasiszta eseményként értékelő Havas Szófia pedig az Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja lett.

Nagyobb jelentőségű volt a kispesti eset: a választás előtt kikerült videón kokainozásról és korrupcióról beszélő Lackner Csaba, az MSZP-ből kizárt politikus alelnöki pozíciót kapott volna a november 7-i alakuló ülésen a Szociális és Lakásügyi Bizottságban. Ez kiverte a biztosítékot az ellenzéki – helyben hatalmon lévő – pártokban, Gajda Péter MSZP-s polgármester később azt mondta, tévedés történt, Lackner nem lett volna alelnök, nem ez volt az előterjesztői szándék, különben sem jár pluszpénzzel a pozíció. A posztot végül a momentumos Paróczai Anikó kapta meg.

"Mi büszkék vagyunk Czeglédy Csabára"

Keményebb dió Czeglédy Csaba és ügyvédi irodája esete. Újbudát és Erzsébetvárost DK-s polgármester vezeti, ők a korábban elítélt és jelenleg is eljárás alatt álló ügyvédet kérték fel a kerületük pénzügyi átvilágítására. Ez az LMP-nél, a Jobbiknál és a Momentumnál is kiverte a biztosítékot. Czeglédyt és büntetőügyét a DK politikai boszorkányüldözésnek tartja. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester később nyilvánosságra hozta, hogy összesen két hónapra kötött megbízást Czeglédy ügyvédi irodájával, havonta 500 ezer forint+áfa átalánydíjért a kerület jogi képviseletére és az átvilágításra, mindkettőre külön, azaz összesen 2 millió forintról szól a megbízás. A párt a megbízásból szimbolikus politikai ügyet kreált: "Mi büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan elszánt és tapasztalt jogász fogadta el felkérésünket a volt fideszes önkormányzatok átvilágítására és a korrupciógyanús ügyek feltárására, mint Czeglédy Csaba", ez áll Niedermüller közleményében.

©

A Momentum viszont másféle szimbolikát lát: "A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva". Niedermüller egyébként a döntését saját jogkörben hozta meg.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő azt mondta a hvg.hu-nak, Czeglédy Csaba folyamatosan egyeztet és egyeztetett a helyzetről az ellenzéki pártokkal, utóbbiak egyébként nem emeltek kifogást, amikor Niedermüller Péter bejelentette Czeglédy megbízását. Hajnal Miklós Momentum-szóvivő azt mondja erre, miután meghallották a polgármester elképzelését, 24 órán belül írásban tiltakoztak ellene, "ez nem túl késő reakciónak". Azóta Czeglédy "próbálja pacifizálni a helyzetet", a Momentum szerint az átvilágítástól kéne visszalépnie, mert nem független, mivel pártpolitikus. Az lenne szerinte jó kompromisszum, ha csak a jogi és sajtóperes ügyekkel foglalkozna.

A hvg.hu viszont úgy értesült, hogy Czeglédy már javában dolgozik az átvilágítási ügyeken.

Más kerületben vitás kérdésben épp a DK követel szélesebb konzultációt. Zuglóban az MSZP-vel megy szembe a parkolással kapcsolatos szerződések ügyében (bár információink szerint itt a Momentum is jelezte ellenérzését). Horváth Csaba MSZP-s polgármester Kupper András cégeit bízta volna meg a parkolási rendszer működtetésével újabb négy évre, ami miatt a DK tiltakozott: "csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelős és körültekintő döntést hozni. Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyűlést, hogy az előterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselői ezt az előterjesztést, szerződést nem szavazzák meg". A fideszes kötődésű Kupper és a hozzá köthető cégek az összes fővárosi parkolási anomáliában érintettek, a hírhedt ferencvárosiban is. A felzúdulás után Horváth Csaba visszavonta javaslatot, és jelezte, konzultációt indít.

"Megértem, hogy van az a pénz"

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek sincs könnyű dolga, legutóbb az alakuló közgyűlésen a Momentum osztotta ki azért, mert Jancsó Andrea nem lett alpolgármester. Baranyi az LMP-s Reiner Rolandot és a kutyapártos Döme Zsuzsannát javasolta. Őket végül megszavazta az ellenzéki többség, ám Reinernek azzal a lendülettel csökkentették a fizetését a Baranyi által javasoltnál 20 százalékkal.

Mizsei László
©

Bőszen megy az árulózás kényelmes Fidesz-többség mellett a XVI. kerületben is, ahol az egyéniben győztes LMP-s Mizsei László nem szállt be a közös ellenzéki frakcióba, miután nem teljesületek a feltételei. A balhéról beszámoló Magyar Narancs szerint Mizsei plusz bizottsági helyet akart, ellenzéki képviselőtársa, Vajda Zoltán szerint ultimátumszerűen. Tőlük nem, a Fidesztől viszont megkapta azt: a többség ugyanis elfogadta az erre vonatkozó módosító indítványát, így az LMP-nek négy helye lett. Vajda ezután egy nyilvános Facebook-posztban nevezte megélhetési politikusnak Mizseit, aki szerinte „elárulta az ellenzéket.” Mizsei visszautasította, hogy bárkit hátba támadott volna, szerinte az ellenzéki egység amúgy is felborult tavasszal, mikor az EP-választás után a jól szereplő Momentum és DK plusz helyekre tartott igényt.

Csepelen viszont 9-9 a fideszes-ellenzéki tagok aránya a képviselő-testületben, ennek ellenére 11-7-es többséggel mentek át a kormánypárti javaslatok a fideszes Borbély Lénárd polgármester vezette kerület képviselő-testületén. A két ellenzéki átszavazó közül az egyik egy kisebb egyesület politikusa, Pákozdi József, a másik Tóth Sándor LMP-s képviselő, amire a helyi Momentum politikusa, Dukon András Ferenc azt mondta a Facebookon, a LMP visszaélt a mandátumával, "Igazából csak annyit vártam volna, hogy azt mondja Tóth Sándor, hogy bocsánat, de én nem akarok veletek tovább közösködni, én már megegyeztem a Fidesszel. Természetesen megértem, hogy van az a pénz, aminek a feléért megérte ez a sunnyogás."

Később az LMP azt nyilatkozta az Azonnalinak, Tóth csak a bizottsági struktúra felállítását szavazta meg a működőképesség érdekében mint fideszes előterjesztést, több ellenzéki előterjesztés mellett is kiállt. Azt pedig valóban nem szavazta meg, hogy minden hatáskört elvonjanak Borbély Lénárd polgármestertől, mert az összes jogkört elvonni "nem lenne szerencsés". Kanász-Nagy Máté azt mondta az oldalnak, Tóth nem kapott semmit a Fidesztől, ajánlatot sem, a párt bizalma töretlen Tóthban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyolcvanoldalnyi szenzáció jelent meg Arany Jánosról

Nyolcvanoldalnyi szenzáció jelent meg Arany Jánosról

A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

A Független Diákparlament nyilvános vitára hívta ki a 22 éves leendő helyettes államtitkárt

A Független Diákparlament nyilvános vitára hívta ki a 22 éves leendő helyettes államtitkárt

Ilyen a pillanat, amikor egy négy hónapos baba először hallja meg az anyja hangját

Ilyen a pillanat, amikor egy négy hónapos baba először hallja meg az anyja hangját

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra

Pikó: Sára Botondék 150 millió forintot költöttek autóhasználatra

Meglátogatta a kórházban fekvő megkéselt tanárnőt a támadó édesapja

Meglátogatta a kórházban fekvő megkéselt tanárnőt a támadó édesapja