szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azért most szólaltak meg, mert az emberi történelemből – és annak legsötétebb fejezetéből – ismert veszedelmek alattomos visszatérését érzékelik.

Több keresztény felekezet tagjai közösen adtak ki nyilatkozatot advent első vasárnapján a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök által is gyakran emlegetett „keresztény szabadság” tárgykörében – írja a Mérce. A kiáltvány az elmúlt hetekben, nemzetközi ökumenikus gondolkodás eredményeként született meg, az aláírók vasárnap mutatták be Budapesten, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

Ellenállásra szólítunk fel minden jóakaratú embert a hatalmi arroganciával szemben, amely a keresztény szabadság fogalmát kiforgató, a demokráciát és jogállamot módszeresen felszámoló, kirekesztő, gyűlöletkeltő politika hazug jelszavává teszi. A nemzeti identitás nyelvét, a valóságos etikai következmények figyelembevétele nélkül, manipulatív módon keveri a keresztény identitás nyelvével. Nem engedhetjük, hogy elvegyék tőlünk, és politikai célra használják fel az Isten kegyelméből elnyert szabadságot, melynek jele a keresztség is. Célunk: visszaállítani az eredendően bibliai és teológiai fogalom méltóságát"

– olvasható a kiáltványban.

Mint írják, világszerte terjed az autoriter hatalomgyakorlás, és megrendítő, hogy ennek nyilvánvaló európai példája Magyarország. "Ez világosan nyomon követhető a választási törvények manipulálásában, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom kézi irányításában, az államilag inspirált korrupció legalizálásában és törvényi védelmében. Jól látható az a hatalmi taktika, amely a politikai véleménykülönbségeket tudatosan likvidálja – hatósági zaklatással, a független sajtó felszámolásával, hamis hírek terjesztésével, lejáratással és karaktergyilkossággal. A keresztény szabadság nevében szólalunk meg, és szólítunk fel cselekvésre."

A kiáltvány aláírói úgy vélik, napjaink gyakorlata a vallásszabadság súlyos csorbítása: a törvényalkotás jogokat vesz el, és manipulatív módon gátolja azok visszaszerzését számos keresztény, zsidó vagy egyéb felekezet, köztük a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára. Mint ismert, a MET 2011-ben elveszítette egyházi besorolását, és státuszát azóta sem kapta vissza.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi rendszerben a szegények és a különböző okokból marginalizáltak szenvednek leginkább. "Roma emberek sokasága, hajléktalanok, szenvedélybetegek, erőszak – kiváltképpen a családon belüli erőszak – elszenvedői és menekülők, akiket embertelen cselekmények sorozatával fordítanak vissza határainkról, és akiket tranzitzóna-börtönökben éheztetnek."

A kiáltványban arról is írnak, hogy

  • társadalmunkban megoldatlan a nők egyenlő megítélése, a politikai és a tudományos életbe való arányos bevonása,
  • elfogadhatatlan, hogy Magyarország a nyilvános kommunikáció témái közül kirekeszti, elbagatellizálja és politikai csatározások szintjére degradálja a fenntartható klímapolitika ügyét,
  • világszerte teret hódít a félelem, az elidegenítés és a kirekesztés politikája, és ezt ma Magyarországon a bőrünkön érezzük. Úgy vélik, a megismerés hoz bennünket közelebb, azokkal is, akik az LMBTQIA-közösséghez tartoznak,
  • a hatalom nem védi a társadalom legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb tagjait, sőt korlátozza az élet fenntartásához szükséges lehetőségeiket. Testvéri szolidaritással tekintenek a fogyatékossággal élőkre, akik napi szinten hátrányt szenvednek.

Mélységesen elítéljük a gyűlöletkeltés bármely politikai eszközhasználatát. Fájdalommal tölt el bennünket, hogy a világi hatalommal összeforrt keresztény évszázadok elteltével, az antijudaizmus, majd az antiszemitizmus Auschwitzban realizálódó irgalmatlan embertelensége után mindmáig elmaradt Magyarországon a bűn egyértelmű, közös bevallása és megbánása. Valljuk, hogy egy szövetség van"

– tették hozzá.

Az aláírók között ott vannak a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészei (Iványi Gábor elnök, Ifj Iványi Gábor, Kertai-Szabó Ildikó, Iványi Miklós, Lakatos Anka, Ónodi István és Verebics Petra lelkipásztorok), Deák Dániel a budapesti Corvinus Egyetem és Anna Rowlands, az angliai, Durhami Egyetem római katolikus teológusai. Zsidó közössége nevében pedig Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Hitközség rabbija támogatólag aláírta azt – emlékeztet a Mérce.

A kiáltványban azt írják, azért most szólaltak meg, mert az emberi történelemből – és annak legsötétebb fejezetéből – ismert veszedelmek alattomos visszatérését érzékelik. Hozzáteszik: nem a világ pusztulását várják, hanem az igazság, az isteni akarat és a békesség jelenbeli kiteljesedését. A dokumentum ide kattintva érhető el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Csizmadia Ervin: Milyen értelemben érhetne véget a történelem?

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Kutatók állítják, egy különleges terápiával visszafordítható az öregedés

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat