szerző:
hvg.hu

Azért most szólaltak meg, mert az emberi történelemből – és annak legsötétebb fejezetéből – ismert veszedelmek alattomos visszatérését érzékelik.

Több keresztény felekezet tagjai közösen adtak ki nyilatkozatot advent első vasárnapján a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök által is gyakran emlegetett „keresztény szabadság” tárgykörében – írja a Mérce. A kiáltvány az elmúlt hetekben, nemzetközi ökumenikus gondolkodás eredményeként született meg, az aláírók vasárnap mutatták be Budapesten, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

Ellenállásra szólítunk fel minden jóakaratú embert a hatalmi arroganciával szemben, amely a keresztény szabadság fogalmát kiforgató, a demokráciát és jogállamot módszeresen felszámoló, kirekesztő, gyűlöletkeltő politika hazug jelszavává teszi. A nemzeti identitás nyelvét, a valóságos etikai következmények figyelembevétele nélkül, manipulatív módon keveri a keresztény identitás nyelvével. Nem engedhetjük, hogy elvegyék tőlünk, és politikai célra használják fel az Isten kegyelméből elnyert szabadságot, melynek jele a keresztség is. Célunk: visszaállítani az eredendően bibliai és teológiai fogalom méltóságát"

– olvasható a kiáltványban.

Mint írják, világszerte terjed az autoriter hatalomgyakorlás, és megrendítő, hogy ennek nyilvánvaló európai példája Magyarország. "Ez világosan nyomon követhető a választási törvények manipulálásában, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom kézi irányításában, az államilag inspirált korrupció legalizálásában és törvényi védelmében. Jól látható az a hatalmi taktika, amely a politikai véleménykülönbségeket tudatosan likvidálja – hatósági zaklatással, a független sajtó felszámolásával, hamis hírek terjesztésével, lejáratással és karaktergyilkossággal. A keresztény szabadság nevében szólalunk meg, és szólítunk fel cselekvésre."

A kiáltvány aláírói úgy vélik, napjaink gyakorlata a vallásszabadság súlyos csorbítása: a törvényalkotás jogokat vesz el, és manipulatív módon gátolja azok visszaszerzését számos keresztény, zsidó vagy egyéb felekezet, köztük a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számára. Mint ismert, a MET 2011-ben elveszítette egyházi besorolását, és státuszát azóta sem kapta vissza.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi rendszerben a szegények és a különböző okokból marginalizáltak szenvednek leginkább. "Roma emberek sokasága, hajléktalanok, szenvedélybetegek, erőszak – kiváltképpen a családon belüli erőszak – elszenvedői és menekülők, akiket embertelen cselekmények sorozatával fordítanak vissza határainkról, és akiket tranzitzóna-börtönökben éheztetnek."

A kiáltványban arról is írnak, hogy

  • társadalmunkban megoldatlan a nők egyenlő megítélése, a politikai és a tudományos életbe való arányos bevonása,
  • elfogadhatatlan, hogy Magyarország a nyilvános kommunikáció témái közül kirekeszti, elbagatellizálja és politikai csatározások szintjére degradálja a fenntartható klímapolitika ügyét,
  • világszerte teret hódít a félelem, az elidegenítés és a kirekesztés politikája, és ezt ma Magyarországon a bőrünkön érezzük. Úgy vélik, a megismerés hoz bennünket közelebb, azokkal is, akik az LMBTQIA-közösséghez tartoznak,
  • a hatalom nem védi a társadalom legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb tagjait, sőt korlátozza az élet fenntartásához szükséges lehetőségeiket. Testvéri szolidaritással tekintenek a fogyatékossággal élőkre, akik napi szinten hátrányt szenvednek.

Mélységesen elítéljük a gyűlöletkeltés bármely politikai eszközhasználatát. Fájdalommal tölt el bennünket, hogy a világi hatalommal összeforrt keresztény évszázadok elteltével, az antijudaizmus, majd az antiszemitizmus Auschwitzban realizálódó irgalmatlan embertelensége után mindmáig elmaradt Magyarországon a bűn egyértelmű, közös bevallása és megbánása. Valljuk, hogy egy szövetség van"

– tették hozzá.

Az aláírók között ott vannak a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészei (Iványi Gábor elnök, Ifj Iványi Gábor, Kertai-Szabó Ildikó, Iványi Miklós, Lakatos Anka, Ónodi István és Verebics Petra lelkipásztorok), Deák Dániel a budapesti Corvinus Egyetem és Anna Rowlands, az angliai, Durhami Egyetem római katolikus teológusai. Zsidó közössége nevében pedig Kelemen Katalin, a Szim Salom Progresszív Hitközség rabbija támogatólag aláírta azt – emlékeztet a Mérce.

A kiáltványban azt írják, azért most szólaltak meg, mert az emberi történelemből – és annak legsötétebb fejezetéből – ismert veszedelmek alattomos visszatérését érzékelik. Hozzáteszik: nem a világ pusztulását várják, hanem az igazság, az isteni akarat és a békesség jelenbeli kiteljesedését. A dokumentum ide kattintva érhető el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mozgó szauna köröz Budapest utcáin

Mozgó szauna köröz Budapest utcáin

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik

Titkolták, majd bocsánatot kértek miatta, ma már dicsőítik Moszkvában a nácikkal kötött paktumot

Titkolták, majd bocsánatot kértek miatta, ma már dicsőítik Moszkvában a nácikkal kötött paktumot

Jövőre már a francia motorokat ontja magából Szentgotthárd

Jövőre már a francia motorokat ontja magából Szentgotthárd

Nem mindennapi ez a térkép: egy kattintással mindent megtudhat a világ összes folyójáról

Nem mindennapi ez a térkép: egy kattintással mindent megtudhat a világ összes folyójáról

Elégtételt éreznek a Trump által semmibe vett politikusok

Elégtételt éreznek a Trump által semmibe vett politikusok