szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint a választói akarat érvényesül azzal, hogy a független képviselők nem ülhetnek be egy frakcióba sem, a politikai elemző nem pont így látja.

Jelentősen csorbítja az ellenzék mozgásterét jövő héten a kormánytöbbség. Amennyiben elfogadják az Országgyűlési törvény, illetve a Házszabály módosítását, a jövőben a többi között

  • a független képviselők nem ülhetnek be frakcióba,
  • a rendbontó képviselőket extrém esetben 60 napra is kitilthatják az Országgyűlés mellett a Képviselői Irodaházból, ilyenkor a frakcióvezető szavaz helyettük, a fizetésüket is nagyobb eséllyel vonják meg,
  • a hiányzásra leadott igazolást Kövér László házelnök bírálja el.

Erről részletesebben itt és itt írtunk a javaslatok benyújtásakor. Miután közeleg a szavazás, az ellenzéki képviselők újra elővették a módosítást, hogy tiltakozhassanak egyes részei ellen. Most éppen azt kapták fel, hogy csökken a független képviselők lehetősége, és általában a képviselők mozgástere is, ami az ellenzéki összefogás utáni sakkozást is megnehezíti.

Az eddigi szabályok szerint a függetlenként bejutott képviselő beléphetett bármely frakcióba (így ült be Mellár Tamás a Párbeszédbe), illetve a frakcióból kilépett fél év elteltével csatlakozhatott máshoz. A jövőben ez tilos:

A független és a függetlenné vált képviselő megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt, és képviselőcsoporthoz nem csatlakozhat – szól a módosítás.

Kiolvasható az is, hogy – szintén az országgyűlési választás utáni példát véve – egy MSZP-s képviselővel (jelen esetben Burány Sándorral) nem lehet majd a szükséges létszámúra duzzasztani a Párbeszéd frakcióját. Az eddig is benne volt a házszabályban, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők egy képviselőcsoportot alakíthatnak, hozzáírják viszont, hogy "azt a képviselőt kell párthoz tartozónak tekinteni, aki a párt jelöltjeként indult a választáson". Ha közös jelöltet állítanak a pártok, az induláskor meg kell mondani, melyik párthoz tartozik.

Az indoklás szerint ezt azért akarja átverni a Fidesz, mert

így jobban tükröződik a választói akarat,

de azt sem titkolják, hogy meg akarják állítani a trükközést, hiszen a képviselőknek nagyobb mozgásterük van egy frakció tagjaként.

Török Gábor politikai elemző nem a választói akarat tükröződését olvassa ki a módosításból, hanem azt, hogy:

náluk van a stukker, és nem félnek használni...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!