szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elméletileg az előadó-művészeti szervezeteknek járó keretből folyósított összegből az összes magyar független színház működését meg lehetne oldani.

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak 414,8 millió forint, Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzatának pedig 500 millió forintot ítélt meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) "előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása" jogcímen, szúrta ki az Index. Előbbi élére idén nevezték ki a miniszteri biztosként is dolgozó Demeter Szilárdot, míg utóbbi kerületet a fideszes Horváth Tamás vezeti.

Az összegből a kormány saját pályázati kiírása szerint is csak azok az előadó-művészeti szervezetek pályázhattak volna, amelyek már eddig is jogosultak voltak a kultúrtao nevű támogatási formára.

A portál emlékeztetett, hogy ez a közel egymilliárd forintból nagyjából egy évig biztosítani lehetne az össze magyar független színház működését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Index érdeklődésére azt mondta, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása csak az egyik cél volt, emellett valójában egyedi igénylésre is lehetőség volt, csak annyi volt a lényeg, hogy a támogatást előadó-művészeti célra használják fel. Egy, a portál birtokába került dokumentum szerint viszont erre a lehetőségre elfelejtették felhívni egyes színházak figyelmét.

Százmilliós összeget ítéltek meg például a kormánypárti Magyar Teátrumi Társaságnak, amely a nyilvánosan elérhető szabályok szerint nem lenne jogosult a támogatásra, a Független Előadó-Művészeti Szövetség viszont hiába pályázott, nem kapott pénzt.

Ahogy arról korábban a hvg.hu is beszámolt, bár a kormány szétosztotta a kultúrára szánt támogatását – amelyből 500 millió forinttal több jutott a budapesti teátrumoknak, mint a korábbi években –, az előadó-művészeti szervezeteknek szánt állami pénzekből nem csak a teátrumoknak jutott, fideszes képviselő, személyi edző, illetve újságárus is kapott belőle. Ennek megfelelően 1,8 milliárd jutott Köves Slomóhoz köthető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, amely nem igazán nevezhető előadó-művészeti szervezetnek, és egymilliárdot kapott egy Nemzeti Színházhoz köthető, még be sem jegyzett szervezet is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Teszten a mindent verőnek ígérkező iPhone 12 Pro Max – és a budapesti 5G

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?